Uusi ravintola

Kaskiksen perustajien uusi kesäravintola hurmaa Turun saaristossa – ”Olemme erikoistuneet avaamaan ravintoloita outoihin paikkoihin”

Ikkunoista avautuu näköala merelle. KUVA Outi Tuomivaara

Kesäravintola Airi on matalan kynnyksen kohde Turun saaristossa, reilun vartin vesibussimatkan päässä keskustasta.

Lähinnä Turun ruotsinkielisten ja purjehtijoiden aiemmin tuntema purjehdusseuran paviljonki on nyt auki kaikelle kansalle. Kesäravintola on aiemmin toiminut pitkälti tilauspohjalta ja ollut muun muassa lukuisten häiden näyttämö.

Paikka saaristossa on uusi tuttavuus myös ravintolaa pyörittävälle Kaskiksen porukalle, mutta heillehän kaikki outo on tuttua.

”Olemme erikoistuneet avaamaan ravintoloita outoihin paikkoihin. Airin nimen graafikkomme nappasi Airistolta, se sopii tähän mummolatunnelmaan”, ravintoloitsija Sanna Gullstén naurahtaa.

Sanna Gullstén on Airin kippari. KUVA Outi Tuomivaara

Hän viittaa Michelin-tähdellä palkitun ravintola Kaskiksen kiinteistöön, joka sijaitsee kolhon kerrostalon kivijalassa. Kulmalla ei Kaskiksen avautuessa 11 vuotta sitten ollut juuri mitään.

Samat yrittäjät ovat tehneet vuodesta 2017 ”otsalamput päässä” pioneerityötä Kakolanmäellä, jossa entisessä vankilassa pyörii nyt ravintolatoiminta ja paljon muuta.

Pikisaaressa Gullstén ja kumppanit lupaavat pitää vähintään terassin aina auki myös satunnaisille kulkijoille, vaikka ravintolassa olisikin yksityistilaisuus. Äitienpäivänä avautunut saaren ainoa ravintola onkin saanut hyvän vastaanoton.

Pikisaaresta kotipaikkansa löytänyt Airisto Segelsällskap i Åbo on Turun vanhin ja Suomen kolmanneksi vanhin purjehdusseura ja samalla myös urheiluseura. Seuran historia ulottuu vuoteen 1865.

Valaanpyytäjäkadun päässä Hirvensalon Pikisaaressa sijaitsevan paviljongin historia alkaa vuodesta 1904, jolloin seuran jäsen rakennusmestari Allan Rosendahl piirsi koristeellisen pitsipaviljongin.

Sittemmin rakennusta on laajennettu ja uusittu moneen kertaan, mutta se on yhä leimallisesti kesäravintola: kauden pituuden määrittelee kesäveden saatavuus. Yksinkertaisista ikkunoista myös tuulee sisään syysmyrskyjen saavuttaessa länsirannikon.

Merenherkkuja terassilla ja paviljongissa

Kaskiksen ja Kakolanruusun yrittäjistä muodostuva omistajajoukko Sanna Gullstén, Suvi Raisio, Simo Raisio, Miika Virtanen ja Erik Mansikka tutustui paikkaan edellisen yrittäjän lopetettua viime kauteen. Kaikki omistajat näkyvät kesän mittaan Airissa.

Saaristo inspiroi ravintolan ruokalistaa, joka on vahvasti kalapainotteinen.

”Airissa tuntuu vahvasti meri, täällä on muita ravintoloitamme astetta merellisempi ote”, Gullstén kertoo.

Omistajista erityisesti Simo Raisio on paneutunut Airin kehittämiseen. Keittiötä vetää Martta Huittinen. Ruoka tehdään käsityönä alusta asti itse – tämä koskee niin liemiä kuin kalan savustusta. Raaka-aineet halutaan läheltä ja poimitaan sesonginmukaisesti.

Keittiössä Martta Huittinen ja Simo Raisio. KUVA Mariaana Nelimarkka

Varsinais-Suomen ruoka-aittaan luottava Erik Mansikka toteaa, että tärkeässä roolissa ovat yhteistyökumppanit ja hyvät kotimaiset raaka-aineet.

”Lindrothin puutarha eli Deliverde ja Herkkunuotta nyt ainakin pitää mainita”, Mansikka myhäili kesken Bocuse d’Or -kiireiden Logomossa.

Lihalla on listalla pienempi rooli, sen toimittaja on Mestaripalvi. Lihan kanssa ollaan näinä aikoina helisemässä, ja hinnoissa on pompsahtamisen vaara, Raisio kuvailee.

Raisio ja Huittinen lupaavat paikallista varhaisperunaa heti kun sitä alkaa saada pellosta nostettuna – viimeistään juhannukseen mennessä. Perunan ennakoitu menekki on liki sata kiloa viikossa.

Huittinen povaa pitkän listan suosikkiannoksiksi runsasta alkupalaa parsasta, itse savustetusta lohesta ja käsinkuorituista katkaravuista sekä sinisimpukoita. Muiksi listan hiteiksi arvellaan ensiviikkojen perusteella lehtipihviä ja frittikanaa, mutta myös bouillabaissea.

Parsavetoinen alkupala on annosteltu kuvassa pienemmäksi kuin mitä se listalta tilattuna on. KUVA Mariaana Nelimarkka

Kolmen ruokalajin Menu Airi maksaa 54 euroa ja sisältää juuri nyt parsa-alkupalan, valinnaisen pääruoan ja raparperifinancierin jälkiruoaksi. Annokset päivittyvät päivästä riippuen, sesongin ja raaka-aineiden saatavuuden mukaan.

Sanna Gullstén paljastaa, että myös viinipaketti on tarjolla, ja se kannattaa:

”Meiltä on kysytty, kannattaako viinipaketti tällaisessa paikassa. 95 prosenttia ihmisistä haluaa valmiin ratkaisun eli viinipaketin. Meillä on lisäksi talossa paljon viiniosaamista, on ihana parittaa viiniä ja ruokaa!”

Ravintola on alkukaudesta auki keskiviikosta sunnuntaihin, mutta juhannuksen jälkeen siirrytään päivittäiseen aukioloon. Ravintolaa on tarkoitus pitää auki elokuun loppuun, ja syyskuun varauskalenteri täyttyy yksityistilaisuuksista.

”Kausi alkoi lipun nostolla. Ennen lipun laskua kauden lopussa toivon, että olemme oppineet talon tavat: mitä täällä tapahtuu, ketä täällä käy ja mitä korjausliikkeitä tarvitaan”, Gullstén sanoo.

Sitä ennen toivotaan, että venepaikoilla riittää vilskettä ja moni kaupunkilainen ja kesäturisti löytää vesibussiyhteyden keskustasta Martinsillan kupeesta suoraan Pikisaareen. Pyörällä ja bussillakin pääsee perille, ravintoloitsijat vinkkaavat.

Lue myös: Varausten tulva yllätti Turun uuden brasserien ravintoloitsijat – tällainen on Amelie

Lue myös: Pete Finnberg pisti kotinsa pantiksi ja osti tutun olutravintolan Turussa

Lue myös: Maineikas irlantilaiskokki perusti Turkuun ravintolan, jonka erikoisuus on chef’s table -elämysillallinen

Lue myös: On tavallista kanta-asiakkuutta – ja sitten on kokki Erik Mansikka, joka otti tatuoinnit Lenni-Kalle Taipaleen ruoka-ainerajoitteista: ”Aika hieno kunnianosoitus”


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi