Tapahtumatuotanto

Kukita tapahtumasi onnistuneesti: 3 vinkkiä

Juttu on osa Työkalupakki-sarjaa, jossa esitellään käytännön vinkkejä tapahtuma-ammattilaisille.

Kukilla luot tapahtumaan tunnelmaa tehokkaasti. Tapahtumavieraan astuessa tilaan kukat kertovat ensinäkemällä esteettisesti ja visuaalisesti, mitä tilassa tapahtuu.

Tapahtumakukituksella voidaan vahvistaa järjestäjän brändiä. Aina tapahtumalla ei kuitenkaan viestitä yrityksen imagosta, vaan myös esimerkiksi sesongista tai tuotteesta. Asiakkaaseen tutustumalla kukkasuunnittelijan ensimmäinen tavoite onkin selvittää, mitä kukitukselta erityisesti toivotaan.

Kun kukkasuunnittelija Viivi Valkeeniemi tapaa uuden asiakkaan, kukituksen tyyli alkaa hahmottua hänen mielessään välittömästi. Joskus konkreettisen teoksen luominen vaatii yhteisymmärryksen etsimistä asiakkaan kanssa esimerkiksi rohkean ja hillityn välillä.

”Asiakkaan kanssa pitää löytää yhteinen linja siitä, miten rohkeaa ja värikästä ilmettä lähdetään hakemaan. Joskus ideoita jumpataan kauemminkin, jotta kaikilla on varma olo lähteä toteuttamaan kukitusta”, Valkeeniemi kertoo.

1. Hedelmiä ja vihanneksia. Kukkien muoto- ja värikielessä on mistä valita. Modernit linjat sopivat trendikkääseen tilaisuuteen, ja klassisempaan tapahtumaan halutaan hillitympää ja elegantimpaa tunnelmaa, johon räiskyvät värit ja asetelmat eivät sovi. Muodot ja värit ovat Valkeeniemelle ne ominaisuudet, joiden pohjalta hän lähtee rakentamaan tapahtuman kukitusta.

”Kasvimaailmassa on valtavasti valinnanvaraa. Kun kukitusta lähtee purkamaan osiin, huomataan, kuinka monella tavalla esimerkiksi romanttista tai minimalistista tunnelmaa voi vahvistaa.”

Valkeeniemi suunnittelee kukitukset kokonaan itse. Kukkatoteutusten ilmeen hän rakentaa oman estetiikkansa ja visuaalisen maailmansa ympärille. Mukana on myös nykyhetken nousevia lajikkeita, sillä ammattilaisena Valkeeniemi on altis seuraamaan kansainvälisiä trendejä ja ideoita.

”Pääasiassa kuitenkin asiakkaan antamat mielikuvat ja kukat itsessään inspiroivat eniten. Kukitus on monien aistien kokonaisuus, jota korostan esimerkiksi käyttämällä kukkien lomassa muitakin eläviä materiaaleja, kuten hedelmiä ja vihanneksia. Annan lajikkeiden sekä niiden linjojen ja liikkeiden puhua”, kertoo Valkeeniemi.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

KUVA Viivi Valkeeniemi

2. Anna suunnittelijalle tilaa. Valkeeniemi arvostaa sitä, että tiukkojen raamien sijaan suunnittelijan annetaan toteuttaa työtään vapaasti. Vapaan tyylin suunnittelu poikkeaa perinteisestä floristiikasta, jossa kukitus on tiettyjä sääntöjä noudattavaa ja perinteisemmän näköistä.

”Vapaus tehdä suunnittelijan oman tyylin mukaista ja luovaa kukitusta on maailmalla nouseva juttu, ja toivoisin sen näkyvän Suomessakin enemmän. Hienointa on, kun voi olla alusta asti mukana tapahtuman suunnittelussa. Koko tilan haltuun ottaminen on silloin helpompaa ja luovuuden voi päästää valloilleen.”

Käytännössä kukat saattavat kuitenkin olla viimeinen asia, joka buukataan. Tapahtuman järjestäjät eivät välttämättä tule ajatelleeksi, että kukituksen suunnittelu ja toteutus vaatii aikaa. Työpyyntöjen tullessa viikon tai jopa päivien varoitusajalla on haasteellista kasata näyttävä lopputulos kiireellä.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Espan lava Helsingin Esplanadilla. KUVA Viivi Valkeeniemi

3. Ilmaa aikatauluihin

Jos kukittaja ei pääse tapahtumatilaan riittävän ajoissa etukäteen, voi olla haasteellista koota kukitus paikan päällä. Varsinkin isoja kukituksia on vaikea kuljettaa niin, että ne pysyisivät siinä linjassa, mihin ne halutaan asettaa. Etukäteisvalmistelua voi tiettyyn pisteeseen tehdä, mutta vähintäänkin viimeistely tehdään paikan päällä. Mitä suurempi kokonaisuus, sitä enemmän aikaa työlle pitää antaa.

4. Tilaa improvisoinnille

Suomessa talvi on haasteellinen kukkien kuljettamiselle, sillä valtavia kukka-asetelmia on vaikea pakata niin, että ne kestävät kuljetuksen kovassa pakkasessa. Leikkoviljellyt kukat ja muut kasvit saattavat saapua erilaisina kuin on odotettu, tai tiettyä kukkaa ei olekaan saatavilla. Kukkasuunnittelijan pitää varautua improvisoimaan tilanteen mukaan.

5. Kukat kotiin tai hyväntekeväisyyteen

Tapahtuman jälkeen tapahtumajärjestäjä voi viedä kukat kotiin tai toimistoon. Mukava tapa on antaa vieraille kukkamuisto mukaan.

Kukat voidaan myös lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, kuten vanhainkoteihin ja hoitolaitoksiin.

LUE MYÖS: Älä säästä väärissä paikoissa – tapahtumavelho Samuli Pasanen antaa arvokkaat vinkit ja toivoo kulttuurinmuutosta

LUE MYÖS: Kassakone kilisemään festareilla! Myy viinipullo koko porukalle, sadepäivänä kahvia ja konjakkia


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento