Ruokatapahtumat

Suomen suurin ravintolafestivaali valtaa Tampereen – viisi päivää ihania 3,5 euron pintxoja

Vuoden 2023 parhaan pintxon valitsevat Pekka Terävä (vasemmalla), Anette Mellin, Juan Antonio Bilbao Etxenagusia ja Mikko Reinikka. KUVA Albert Hall oy

Tampereen Tamperrada kestää viisi päivää, joiden ajan mukana olevat ravintolat tarjoilevat 3,5 euron hintaisia pikkuannoksia eli pintxoja.

Suomen suurimmaksi ruokafestivaaliksi julistautunut Tamperrada houkuttelee Tampereen ravintoloihin pitkälle yli kymmenentuhatta asiakasta.

Tapahtuma on myös kilpailu. Ammattilaisraati arvioi kilpailuannokset, ja yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan.

Tamperradan esikuva löytyy Baskimaan itsehallintoalueelta Pohjois-Espanjasta. San Sebastiánissa vietetään vuosittain vuorokauden pituista Tamborrada Fiestaa, joka on juhla hyvän ruoan ja kokkien kunniaksi. Koko kaupunki pukeutuu tuolloin kokkitakkeihin ja nauttii pintxo-baarien tarjonnasta.

Vuonna 2022 raati rankkasi parhaaksi ravintola Salsalladan annoksen, jonka pääosassa oli fritada eli pitkään haudutettu possu. KUVA Albert Hall oy

Intohimoinen ruokasuhde

Tamperradan isä on paljon Espanjaa kierrellyt ravintoloitsija Mikko Reinikka. Baskialueessa häntä kiehtoo paikallisten tapa suhtautua ruokaan ja elämään.

”Ruoasta voidaan puhua pari tuntia ja väitellä, mikä ravintola on parempi. Ja ollaan periaatteesta aina eri mieltä, että saadaan keskustelua aikaan.”

Baskilainen jämptiys vetoaa Etelä-Pohjanmaalta lähtöisin olevaan Reinikkaan.

”Kaikki tehdään, mitä sovitaan ja ollaan ajoissa paikalla. Andalusialainen taas saattaa olla kaksi viikkoa myöhässä.”

Tamperrada syntyi myös ravintolaväen halusta saada tamperelaiset ravintolat puhaltamaan yhteen hiileen.

”Haluttiin helppo ja edullinen tuote, joka madaltaisi ihmisten kynnystä tutustua uusiin ravintoloihin, vaikka koko perheen voimin.”

Nyt saa huudella naapuripöytiin

Kun tapahtuman nimi vielä taipui esikuvaansa mukaillen Tamperradaksi, idea oli valmis. Ensimmäinen Tamperrada järjestettiin vuonna 2013. Tuolloin mukana oli kymmenen ravintolaa, ja parhaan pintxon palkinnon voitti maineikas ravintola C.

Tamperradan suosio alkoi kasvaa huimaa vauhtia. Vuonna 2015 ravintoloita oli mukana jo 20 ja vuonna 2019 peräti 62. Viime vuosina osallistujia on ollut viitisenkymmentä.

Tamperradasta on tullut Tampereella kesäkauden päätösjuhla, ja tapahtuma vetää kävijöitä ympäri Suomen. Suosituimpiin paikkoihin on jonoa, ja suomalaisista tavoista poiketen asiakkaat intoutuvat juttelemaan naapuripöytien kanssa ja vertailevat kokemuksiaan.

Ravintoloille tapahtuma on tilaisuus houkutella uusia asiakkaita ja kokeilla erilaisia tekemisen tapoja.

”Ravintolat ovat kiitelleet, kun pääsee ajattelemaan boksin ulkopuolelta.”

Huippukokkeja ja baskivahvistus

Parhaan pintxon valitsee ammattilaisraati, jonka päätuomari on Mikko Reinikka. Baskiruoan asiantuntija raadissa on baskilainen enologi, viininviljelyn, viiniopin ja viininvalmistuksen maisteri Juan Antonio Bilbao Etxenagusia.

Muita raadin jäseniä ovat keittiömestarit Anette Mellin ja Pekka Terävä sekä Espanjan matkailutoimiston Helsingin johtaja Julio E. Jiménez Novella.

Tiimi tekee kaksi tiukkaa työpäivää, joiden aikana se kiertää kaikki mukana olevat ravintolat. Raati pisteyttää kilpailuannokset ja arvioi kolmea osa-aluetta: annoksen makua, ulkonäköä ja innovatiivisuutta. Maksimipistemäärä mausta on 60, ulkonäöstä 20 ja innovatiivisuudesta 20.

Ravintola Tampinkoski on voittanut yleisöäänestyksen kaksi kertaa putkeen. Viime vuoden tortilla-annoksessa oli Paijan ylikypsää possua ja raikkaat lisukkeet. KUVA Albert Hall oy

Kekseliäisyyttä, ei kikkailua

Yksikään annos ei ole vielä saavuttanut täysiä pisteitä, vaan huippu on ollut 90 pisteen tietämillä. Reinikan mukaan innovatiivisuus on vaikein osa-alue, mutta maku ei saa jäädä kikkailun jalkoihin.

”Pääraaka-aineen pitäisi päästä esille mahdollisimman hyvin ja muiden komponenttien tulee tukea sitä. Pekka Terävän sanoin: joissakin annoksissa oli viime vuonna liikaa yritystä, ja pääraaka-aine katosi muiden makujen alle.”

Viime vuonna voiton vei ravintola Salsalladan eteläamerikkalaisvaikutteinen pintxo. Annoksessa oli pataconia eli friteerattuja jauhobanaaniviipaleita, fritadaa eli haudutettua porsaanlihaa, maapähkinämajoneesia, punakaalia ja paahdettua maissinjyvää.

Yleisöpalkinnon voitti toista vuotta peräkkäin Tampinkoski Kitchen & Bar. Annoksessa oli rapean tortillan päällä Paijan tilateurastamon ylikypsää possua, talon barbequekastiketta, pico de galloa ja ja limemajoneesia.

Ensin syödään, sitten soitetaan

Tamperradan ikärajaton pääkonsertti järjestetään 31. elokuuta Tavara-asemalla. Konsertissa nähdään kolmen suositun baskiyhtyeen yhteiskeikka. Poprockia soittavat Huntza, Mikel Urdangarin ja ETS esiintyvät baskinkielellä ja espanjaksi.

Reinikalla on hauska anekdootti myös baskimuusikoista.

”Kun esittelet aikataulun baskibändille, heitä kiinnostaa ensin, mihin aikaan ovat aamiainen, lounas ja päivällinen. Vasta sitten kysytään, koska on keikka.”

Yksi Mikko Reinikan kaikkien aikojen suosikki-pintxoista on makkaraa muistuttavasta turskan mätipussista tehty annos. Kyseessä on San Sebastianin paikallinen herkku. KUVA Albert Hall oy

Tapaksen ja pintxon ero

Lopuksi kysymys, johon Reinikka on vastannut sadat kerrat, ja joka tullaan esittämään vielä satoja kertoja: mikä on tapaksen ja pintxon ero?

Reinikan mukaan espanjalaisetkaan eivät aina hahmota eroa. Baskit taas ovat asiasta tarkkoja. Tapas tarkoittaa mitä tahansa jaettavaa annosta, vaikka lihapullavadillista. Pintxo taas on useista komponenteista koostuva miniatyyriannos.

”Baskit sanovat, että kun sinulla on toisessa kädessä pintxo ja toisessa viinilasi, et voi tapella, ja siitä juontaa heidän väittelykulttuurinsa.”

Vaikka sadan pisteen pintxoa ei ole vielä löytynyt Tamperradasta, Reinikka on maistanut matkoillaan napakymppejä. Yksi tällainen on simppeli annos, jossa tikun päässä on kypsennetty ja pikkelöity turskan mätipussi, pikkelöityä sipulia ja oliiviöljyä.

Reinikka kuvailee annoksen makua ja suutuntumaa merelliseksi makkaraksi.

”Se pitää saada heti, kun pääsen San Sebastiániin ja olen saanut tavarat hotelliin.”


Tamperrada 2023

Tamperrada-ravintolafestivaali järjestetään tamperelaisissa ravintoloissa 29.8.–2.9.

Suosikkiannostaan voi äänestää Tamperradan nettisivuilla ja Facebookissa tapahtuman ajan. Äänestäneiden kesken arvotaan tuhannen euron matkalahjakortti.

Tapahtuman ikärajaton pääkonsertti järjestetään 31.8. Tavara-asemalla.

LUE MYÖS: Buffetien on aika väistyä, sanoo lounasravintoloita ryminällä uudistava Ilja Björs – rohkea ajatus kahvista

LUE MYÖSVermutti sopii klassikkococktailien lisäksi pitkiin raikkaisiin juomiin – yleinen moka on jättää avattu pullo lämpimään


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi