Tulevaisuuden tekijä

Airbnb-yrittäjä aloitti leipuriopinnot ja perusti kyläleipomon: ”Inspiroidun pohjoismaisesta leipomokulttuurista”

Kaikki vuodet työelämässä ja yrittäjänä valmentavat yrittäjyyteen, sanoo Mari Tikkanen. KUVA Leipomo Mari

Juttusarjassa esitellään ravintola-alan tulevaisuuden tekijöitä. Vuorossa on leipomoyrittäjä Mari Tikkanen.

Minut innosti ravintola-alalle

Olin pyörittänyt kahdeksan vuotta Airbnb-toimistoa ja harkitsin majoitustoiminnan laajentamista ja kartanon hankkimista. Ymmärsin, että jos haluan pyörittää kartanoa maalla, eivät ne pullat ja aamiaisleivät sinne itsestään ilmesty. Yrittäjänä ei saa jäädä tumput suorina seisomaan, vaan pitää tuntea kaikki toiminnot, myös kahvila- ja leipomopuoli. Sellaista osaamista minulla ei ollut, joten menin Omniaan opiskelemaan alaa. Kartanosuunnitelmat ovat toistaiseksi tauolla, mutta nyt pyöritän koulun ohella pientä kyläleipomoa Tuusulassa.

Hyödynnän aiempaa työkokemustani

Kaikki vuodet työelämässä ja yrittäjänä valmentavat yrittäjyyteen, oli ala mikä hyvänsä. Mitä enemmän olet toiminut yrittäjänä, sitä helpompi on pistää pystyyn mitä vaan. On tosi paljon asioita, joita ei opi muuten kuin yrittäjyydellä.

Koulutuksen paras anti

Koulussa oppii todella paljon ihan koko ajan. Siellä on ammattitaitoisia kokeneita opettajia, joilla kaikilla on omat osaamisalueensa. Osa voi olla tosi näppäriä sormistaan, osa taas tietää kaiken leivistä. Kun kyselee jokaiselta paljon, voi saada todella paljon osaamista irti. Olen ennenkin leiponut ihan hyviä peruspullia, mutta nyt teen paljon parempia. On tullut yllätyksenä, miten järkyttävän paljon parempaa jokin asia voi olla, kun se tehdään kunnolla.

Haen inspiraatiota

Inspiroidun pohjoismaisesta leipomokulttuurista, etenkin Tanskasta, mutta myös Ruotsista ja Suomesta. Pohjoismaissa leipomot ovat trendien aallonharjalla, ja kaikki tehdään tosi hyvistä raaka-aineista. Myös ranskalainen perinteinen osaaminen on hienoa. Heidän vahva leipomokulttuurinsa näkyy jo siinä, että ranskalaisessa supermarketissa on kolme kertaa enemmän leipomohyllyjä kuin meillä karkkihyllyjä.

Suurin haasteeni

Vielä on paljon opittavaa. Konditoriapuolen asiat ovat koulussa vielä läpikäymättä. Nyt pyrimme tekemään viimeisteltyä perustuotetta, leipä- ja pullatuotteita.

Inspiroin muita

Olen työtä pelkäämätön ja pystyn tekemään jatkuvasti muutoksia elämässäni sitä kohti,
mitä haluan tehdä. Kun nauttii työstään eikä pelkää työmäärää, pystyy tekemään aina mitä haluaa.

Kerron muille ravintola-alasta

On ollut tosi opettavaista oppia paljon uutta. Leipominen on parasta terapiaa, se rauhoittaa mieltä ja se on kivaa käsillä tekemistä.

Viiden vuoden kuluttua

En yhtään tiedä, missä olen viiden vuoden kuluttua, ja se on parasta tässä elämässä.

Lue myös: Tässä ovat vuoden 2025 kahvilatrendit

Lue myös: Croissantin uudet kuviot – tiedätkö mikä on cruffin, flaffin tai cronut?


Mari Tikkanen

  • 48 vuotta, Espoo
  • Koulutus: Tietotekniikan insinööri, leipuri-kondiittoriopiskelija Omniassa.
  • Työkokemus: Digiviestinnän ja matkailualan yrittäjä, leipomoyrittäjä.

Lue myös: Ravintola Ragun Antti Asujamaan vinkit: Näin teet leivästä hittituotteen


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi