
Nykyaikainen kokki ei työvuoronsa jälkeen enää välttämättä juokaan pullollista viiniä työkavereiden kanssa.
Kun ruoka- ja ravintola-alan FFCR-messuilla huhkineet Lauri Kaivoluoto ja Simo Harrivaara keskiviikkona saivat päivän pakettiin, he eivät suunnanneet baaritiskille.
”Messupäivän jälkeen totesimme, että ovatpa vähän erilaisia nämä meidän afterimme nykyään. Lähdimme painamaan juoksulenkin – ihan kuin jalat eivät olisi vielä tarpeeksi kipeät tästä seisomisesta”, Harrivaara virnistää.
”Muutamat vanhemmat messuveteraanit sanoivat, että kyllä ovat nuoret kokit pilalla. Ennen olisi messujen jälkeen lähdetty vetämään naula päähän ja siitä samoilla silmillä seuraavaan päivään”, Kaivoluoto sanoo.
Vantaalaisen ravintola Backaksen yrittäjä ja kokki Lauri Kaivoluoto on tunnettu somevaikuttaja, jolla on Tiktokissa yli 140 000 ja Instagramissakin päälle 50 000 seuraajaa. Hänet palkittiin ravintola-alan ammattilaisten PRO-gaalassa tammikuussa lehdistöraadin tunnustuspalkinnolla.
Harrivaara on hallitseva Vuoden kokki, ravintola-alan yrittäjä ja alalla tunnettu kasvo.
Torstaina kaksikko pohti Aromin järjestämässä keskustelupaneelissa FFCR-messuilla henkilöbrändäyksen merkitystä ravintolatyössä.
”Nyt kun tiedämme nuorten ainakin toivottavasti ottavan meistä jonkinlaista mallia, niin sen ei ole pakko olla aina sitä että aina on menty dokaamaan kaikki tippirahat. Tänään varmaan mekin aftereilla jonkun viinilasin otamme, mutta eilen tosi moni ihmetteli, että lähdettekö te oikeasti lenkille”, Kaivoluoto kertoo.
”On myös meidän velvollisuutemme päivittää tätä alaa. Jengi ei kovin hyvin viihtynyt näissä töissä 1990-luvulla tai 2000-luvun alussa, ja on tosi makeeta ja tietysti aika vastuullista päästä muuttamaan sitä”, hän jatkaa.
”Nyt kun Simolla ja itselläni alkaa olla jonkinlaista henkilöbrändiä, niin aika moni nuori on tullut tuonne Metro-tukun pisteelle kertomaan, miten olemme inspiroineet heitä. Tuntuu, että koronan jälkeen kukaan ei oikein ole halunnut kokiksi, niin kiva että olemme voineet olla avuksi.”
Kun työolot ovat vehkeestä
Harrivaaralle henkilöbrändin mukana tulee velvollisuuden tuntu. Hänelle on tärkeää päästä kertomaan nuorille tekijöille, mitä kaikkea keittotaidon ympärille voi työelämässä rakentaa.
”Alalla on monta toimintamallia – myös muita kuin se, että teet ravintolassa pitkää päivää näkemättä koskaan päivänvaloa”, Harrivaara sanoo.
Myös Kaivoluodolle on tärkeää näyttää mallia nuoremmille.
”Suurimman osan ajastani kokkaan kyllä ravintolassa, mutta on kiva näyttää nuorille, että on muitakin reittejä. Käyn paljon kouluissa puhumassa, että voi tehdä muutakin kuin vain hakata sipulia ja paistaa pihviä”, Kaivoluoto sanoo.
”Henkilöbrändit nostavat nyt uudestaan hieman päätään. Silloin kun olin nuori niin oli (Harri) Syrjänen, (Jyrki) Sukula, (Henri) Alén ja (Tommi) Tuominen. Tuntuu, että pitkään aikaan ei tullut ketään uutta, ja on kiva, että pystymme vähän starttailemaan uutta henkilöbrändiaaltoa”, hän luonnehtii.

Vahva henkilöbrändi tarkoittaa, että sanoilla on painoarvoa. Tunnettu kokki voi tavoittaa somessa ja muissa kanavissa jopa satoja tuhansia ihmisiä.
Kaivoluoto ja Harrivaara tekevät keittiötyön lisäksi esimerkiksi kouluvierailuja.
”Se tuo hyvää tasapainoa. Ravintola-ala koetaan tosi raskaaksi sekä henkisesti että fyysisesti, ja sitä se usein onkin. Ei se kova duuni koskaan mihinkään keittiöstä katoa, lämpötilat ovat korkeat. Puhumattakaan jostakin cateringista, jossa työpäivä voi kestää 12–14 tuntia. Aamusi alkaa ennen muita ja iltasi päättyy muiden jälkeen”, Harrivaara sanoo.
Kaivoluoto ja Harrivaara tietävät, että heidän tekemisiään seurataan ja sanomisiaan kuunnellaan.
”Tärkeää on, että me pystymme puhumaan asioista. Kun työolosuhteet ovat vehkeestä ja duuni rankkaa, niin jengi arvostaa että sanomme asioita ääneen ja tuomme ilmi, että tämmöistä tämä oikeasti on”, Kaivoluoto kuvailee.
Ekstraa, ekstraa
Kouluvierailuillaan Harrivaara kertoo haluavansa rohkaista nuoria.
”Tärkeää eivät ole lähtökohdat, joilla tulet alalle. Tärkeää on se, kuinka paljon olet valmis panostamaan ja että sinulla on kiinnostus alaa kohtaan”, Harrivaara sanoo.
Ravintola-alalla ei tarvita välttämättä esimerkiksi sen syvällisempää tietoteknistä osaamista, Kaivoluoto muistuttaa.
”Minulla ei ole ollut tietokonetta viiteen vuoteen. En osaa kirjoittaa, hyvä kun nippa nappa osaan lukea. Olennaista on se, miten kiinnostunut olet. Menetkö duunin jälkeen vain suoraan yksin kotiin vai voitko kysyä pomolta, saisitko mennä käymään messuilla tutustumassa ja verkostoitumassa ihmisten kanssa?”

Sekä Harrivaara että Kaivoluoto kannustavat tekemään ekstraa perustöiden päälle.
”Tällä alalla asiakkaat haluavat sinulta parempaa ruokaa kuin himassa ja parempaa palvelua kuin edellisessä paikassa. Se vaatii myös alan sisällä sitä, että jaksat panostaa”, Kaivoluoto sanoo.
”Meitä yhdistää se, että olemme tehneet aika paljon ekstraa sen eteen, että olemme saaneet tunnustusta ja on tullut palkintoja. Simollekin voi joku sanoa että helppohan sinun on, kun olet Vuoden kokki – mutta hei, sen eteen on tehty kymmenen vuotta duunia”, hän ihmettelee.
”Ei se itsestään tullut”, Harrivaara komppaa.
Harrivaara kertoo saaneensa Vuoden kokki -voittonsa myötä aikaisempaa enemmän erilaisia työtarjouksia. Ruoanlaiton lisäksi ihmiset ovat aikaisempaa kiinnostuneempia myös siitä, mitä sanottavaa hänellä on.
”On ollut kiva lisä päästä puhumaan ja edustamaan alaa. Teen ammatikseni ruokaa ja se on kantava voima, mutta itselleni on kiva ja tärkeä juttu, että pääsee erilaisissa instansseissa kuten esimerkiksi tänään tässä puhumaan siitä.”

Yllä: Lauri Kaivoluoto ja Simo Harrivaara keskustelivat henkilöbrändäyksen merkityksestä. Jos upotus ei toimi, katso video Instagramista.
PRO-palkinnoista vastaa horeca-alan ammattimedia Aromi, jota kustantaa Kamua Helsinki oy. Kamua Helsinki kuuluu Mediakonserni Keskisuomalaiseen, samoin Avecmedia. Avec ja Aromi ovat FFCR:n mediakumppaneita.