Kahvilat

Nuorten yrittäjien kahvipaahtimo voitti paahtokilpailun ja avasi Espooseen uuden kahvilan – ”Sen verran uhkarohkeita ollaan”

Andre Sildillä ja Perko Fagerbergillä on hymy herkässä. 25-vuotiaat kaverukset perustivat vuosi sitten Espoon Finnooseen kaupungin ainoan kahvipaahtimon. Nyt Espoon kahvipaahtimo avasi Tapiolaan ensimmäisen kahvilansa ja voitti samana päivänä paahtimoiden välisen Roasters’ Challenge -paahtokilpailun.

Uusi kahvila avautui 28. lokakuuta museo Leikin ja Suomen kello- ja korumuseo Kruunun yhteyteen.

Espoon kahvipaahtimolla oli viime kesänä kesäkahvila Sello-kauppakeskuksen kesäterassilla.

”Sieltä tuli sen verran hyvää palautetta, että kesäkahvilan jälkeen alettiin etsiä aktiivisesti kahvilatiloja”, Andre Sild kertoo Länsiväylälle.

Liiketila vapautui, kun kahvilaketju Pupusaari sulki kahvilansa. Nyt paikalla toimii 35-paikkainen kahvila, jossa tarjolla on Espoon kahvipaahtimon omia kahveja ja muiden pientuottajien tuotteita.

”Kaikki tuotteet on tarkoitus ostaa pientuottajilta, kun itsekin ollaan pientuottajia”, Sild sanoo ja kehottaa pientuottajia ottamaan yhteyttä.

Perko Fagerberg vastaa Espoon kahvipaahtimon uuden kahvilan pyörittämisestä. KUVA Sami Kuusivirta

Aluksi tehdään pitkää päivää

Espoossa on lopettanut viime aikoina monta kahvilaa. Miten te uskalsitte lähteä tähän?

”Kyllähän se vähän jännitti, kun ajat ovat haastavat, mutta meitä helpottaa se, että meillä on omaa tuotantoa. Kesäkahvila vahvisti meille sen, että paahtimolla täytyy olla oma kahvila. Sen verran uhkarohkeita ollaan, että jos jokin tuntuu harkinnan jälkeen oikealta, kyllä me uskalletaan lähteä”, Sild sanoo.

Yrittäjät ovat vähentäneet riskiä muun muassa sillä, että he pyörittävät paahtimoa ja kahvilaa aluksi kaksistaan.

”Täytyy tehdä vähän pidempää päivää siihen asti, että uskaltaa palkata henkilökuntaa.”

Kahvilan toiminta on lähtenyt yrittäjien mukaan käyntiin hyvin.

”Ensimmäisenä viikonloppuna vitriini meni rikki, ja seuraavana viikonloppuna keittiöstä meni sähköt ja kaikki kylmätavarat menivät pilalle, mutta muuten on mennyt oikein hyvin”, Sild naurahtaa.

Hän ei sulje pois, että kahviloita olisi joskus tulevaisuudessa enemmänkin.

Toiveena olisi avata vielä muutama kahvila lisääkin, kun sopiva hetki koittaa.

Andre Sild esittelee Roasters’ Challenge -kilpailun palkintoa. KUVA Sami Kuusivirta

Puntin tutinaa kahvikisassa

Samana päivänä kun kahvila aukesi, Espoon kahvipaahtimo voitti Roasters` Challenge -paahtokilpailun.

Helsingin kahviviikon kolmatta kertaa järjestämään kilpailuun osallistui 17 pienpaahtimoa. Osallistujat saavat kymmenen kilogrammaa tuntematonta kahvia, joka heidän pitää paahtaa mahdollisimman hyvin.

Haasteena on se, että kahvi on tuntematonta ja että kymmenen kilogramman erä on niin pieni, ettei erehdyksiin ole juuri varaa.

”Kyllähän siinä alkoi vähän puntti tutista, kun kisapaahto oli koneessa”, Sild naurahtaa.

Sild kertoo, että raakakahvi vaikutti hänestä etiopialaiselta, joksi se myöhemmin paljastuikin.

”Tein ensin pienet testierät. Siitä sain maistettua, minkälainen kahvi on kyseessä. Sen jälkeen paahdoin isolla paahtimella uhkarohkeasti viiden kilon erän”.

Voittajakahvista tuli paahtajan mukaan todella sitruksista ja aavistuksen toffeista. Hyvältä maistui myös kilpailun voitto.

”Kyllähän se mukavalta tuntui, että sai ammattilaisten piirissä vahvistuksen sille, että osaa tehdä jotakin oikein.”

LUE MYÖS: Ammattilainen, vähennä kahvihävikkiä ja säästä rahaa näillä Jarkko Issukan neuvoilla

LUE MYÖS: Kahvi on halvempi, jos tilaat sen kauramaidolla – helsinkiläinen ravintola erottuu ratkaisullaan

LUE MYÖS: Apua, kahvin hinta nousee – miten sitoutan kahvila-asiakkaani?

KUVA Sami Kuusivirta
KUVA Sami Kuusivirta


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi