Cocktailit

25 vuotta Silja Serenadella drinkkejä tehnyt Tuula Kolho kertoo uudesta tequila-​ilmiöstä

Tuula Kolho tietää, minkälaiset juomat maistuvat suomalaisille ja ruotsalaisille. KUVA Thea Ekholm

Helsingistä Tukholmaan risteilevän Silja Serenade -laivan Starlight-yökerhon baaritiskin takana työskentelee varsinainen anniskelualan konkari. Baarimestari Tuula Kolho, 53, on kaadellut monenkirjavia juomia niin suomalaisille kuin ruotsalaisillekin matkustajille jo vuodesta 1999.

Vuosien kokemus on tehnyt Kolhosta mestarin erimaalaisten asiakkaiden juomamieltymysten tulkitsemisessa.

”Ruotsalaiset tilaavat enemmän cocktaileja, sillä he ovat drinkkitrendeissä huomattavasti suomalaisia edellä”, Kolho kertoo Tallinna24:lle ennen työvuoronsa alkua.

Kolhon mukaan esimerkiksi tequila- ja mezcal-pohjaiset juomat ovat trendanneet jo pitkään Ruotsissa, mutta laivalla suomalaiset ovat innostuneet tequiladrinkeistä, kuten Palomasta, vasta nyt.

”Suomalaiset pitäytyvät enemmän ginissä, eikä Jallua voita mikään”, Kolho naurahtaa.

Ruotsalaiset suosivat myös sour-cocktaileja ja heidän juomansa saa Kolhon mukaan maustaa jopa tipalla Angosturaa.

”Suomalaiset juovat enemmän lonkeroa ja siideriä. Cocktaileista maistuvat Valkovenäläinen ja nuoremmille mustaherukkavotkaa, Passoã-likööriä ja tuoremehua sisältävä Kelkka.”

Moni asiakas laivalla toivoo cocktailinsa koristeeksi edelleen valotikkua tai värikästä sateenvarjoa.

”Monilla on lapsuudestaan muistoja tietyistä koristeista, ja he haluavat tarjota samanlaisen kokemuksen omille lapsilleen”, Kolho toteaa.

Juomayhtiö Hartwallilta kerrotaan, että cocktailmaailmassa ovat tänä vuonna trendanneet erilaiset hybridituotteet, joissa yhdistyvät esimerkiksi alkoholi ja energia- tai urheilujuoma tai kuumat ja kylmät juomat, kuten espressomartinissa.

”Myös raikkaus on trendi cocktaileissa ja spritz-drinkit, joko matala-alkoholisina tai alkoholittomina, maistuvat monelle”, Hartwallin tuotetutkimuksesta vastaava Sini Hynynen sanoo tiedotteessa.

Spritz-drinkkien pohjana voi olla niin kuohuviiniä, kuplavettä, virvoitusjuomia kuin lonkeroitakin. Juoma nautitaan tyylikkäästä viinilasista ja kokonaisuus kruunataan marjoilla, hedelmillä tai yrteillä.

Ruotsinlaivalla onkin kehitetty oma spritz-drinkki suomalaisten uudesta suosikkijuomasta ananaslonkerosta. Juomaan tulee pohjalle neljä senttiä Malibu-likööriä ja päälle kaadetaan ananaslonkeroa

Myös Tuula Kolhon oma lempi-cocktail on seljankukkamehua sisältävä spritz-drinkki Hugo.

”Mä olen ollut ihastunut seljankukkaan jo monta vuotta. Hyvän Hugon salaisuus on vuorata lasi tuoreilla limen viipaleilla, lisätä tuoretta minttua, paljon jäitä, kuohuviiniä ja soodaa”, Kolho paljastaa.

Ruotsinlaivoilla on tarjolla cocktaileja joka makuun. KUVA Thea Ekholm

Myös mocktail-kulttuuri on ollut pinnalla Ruotsissa pidempään kuin meillä.

”Suomalaisten keskuudessa mocktailit kasvattavat suosiotaan etenkin nuorten joukossa, jotka ovat tietoisia alkoholin vaaroista ja suosivat miedompia tai kokonaan alkoholittomia juomia. He tilaavat esimerkiksi alkoholittomia Negroneita.”

Inspiraatiota työhönsä Kolho hakee vierailemalla vuosittain Berliinissä järjestettävässä Bar Convent Berlin -tapahtumassa. Kyseessä ovat koko Euroopan suurimmat baari- ja juomamessut.

”Lisäksi Tallink Silja Line järjestää vuosittain koko laivayhtiön ravintolaväelle koulutustapahtuman, jossa ideoidaan myös uusia juomia.”

Lue myös: Baari kuin kotibileet – Helsingin luonnonläheinen Moss on laatucocktaileja tarjoileva bailupesä

Lue myösAvecin ilmaisessa cocktailkoulussa opit suosituimmat drinkit tosi, tosi hyvin

Yllä: Jos video ei näy, voit katsoa sen Youtubesta.


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker