Resepti

Suosikkiravintola paljastaa blinireseptinsä – näin teet aidot, oikeat blinit

Blinien paistajat voi jaotella kolmeen kuntaan. Kärsimättömimmät lämmittävät valmisblinit, nopeutta arvostavat valmistavat blinireseptin pikaversion ja viitseliäimmät tekevät kaiken vimpan päälle. Näin tehdään myös Helsingin tunnetuimmassa bliniravintolassa Lasipalatsissa.

Lasipalatsissa ja sen 11 sisarravintolassa paistetaan blinikauden aikana arviolta yli 30 000 bliniä, kertoo Ravintolakolmio-konsernin keittiötoimenjohtaja Sami Hiltunen. Blinikausi ei näet olekaan vain tammikuun juttu, vaan esimerkiksi Lasipalatsissa blinejä myydään aina maaliskuun loppuun asti.

Ravintoloissa blinien volyymi on iso ja taikinaa tehdään sangollisia. Avecin lukijoille Hiltunen halusi kuitenkin antaa astetta maltillisemman reseptin, jolla valmistuu noin kymmenen mehevää bliniä. Ammattilaiset ja ammattisyöjät voivat tuplata tai triplata annoksen. Tämä on neuvo myös blinien syönnin vallitsevalle mestarille: Lasipalatsissa ”erään nuoren herran” ennätys on 14 bliniä kerralla.

Bliniresepti on jutun lopussa. Ennen taikinan tekoon ryhtymistä Hiltunen antaa muutamat vinkit.

 • Jos teet blinejä isommalle joukolle, voit paistaa blinit etukäteen valmiiksi ja kuumentaa ne kerralla 250-asteisessa uunissa muutaman minuutin ajan juuri ennen tarjoilua. 
 • Paistaminen helpottuu, jos blinipannuja on useampi kuin yksi. Voit paistaa myös pikkublinejä ohukaispannussa.
 • Saat parhaan maun ja vältyt käryltä, kun paistat blinit kirkastetussa voissa. Kirkastetun voin saa tehtyä helposti sulattamalla tavallista voita.

Lasipalatsissa blinit tilataan useimmiten kolmen tai kuuden lisukkeen kanssa. Muikunmäti on täytteistä suosituin, ja smetana ja punasipuli sen seuraksi.


Perinteiset blinit

(n. 10 kpl)

Taikinajuuri

5 dl täysmaitoa

0,5 pss kuivahiivaa (n. 5 g)

1 rkl sokeria

3,5 dl tattarijauhoa

Taikina

1 tlk (0,33 cl) alkoholitonta lager-olutta

3 dl vehnäjauhoa

1 dl tattarijauhoa

1 rkl suolaa

3 kananmunaa (L-koko)

Paistamiseen

200 g voita

 1. Valmista taikinajuuri. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita kaikki juuren ainekset kulhossa, peitä leivinliinalla ja anna käydä huoneenlämmössä noin 12 tuntia. Valmista juuri käymisen jälkeen taikinaksi tai siirrä jääkaappiin odottamaan.
 2. Sekoita juureen olut, jauhot, suola ja 1 muna.
 3. Erottele lopuista munista valkuaiset ja keltuaiset, sekoita keltuaiset taikinaan.  Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella ja sekoita nostellen taikinan joukkoon. Anna taikinan levätä noin 30 minuuttia ennen paistamista.
 4. Kirkasta voi sulattamalla se miedolla lämmöllä kattilassa tai mikrossa. Erota pohjalle vajonnut hera pois. Heran voit käyttää muussa ruoanlaitossa tai esimerkiksi blinijuureen.
 5. Kuumenna yksi tai useampi blinipannu keskikuumaksi. Voit myös käyttää ohukaispannua pikkublineille. Laita pannuun noin 2 rkl kirkastettua voita ja lisää noin 1,5 dl taikinaa. Anna paistua rauhassa, kunnes blini hieman hyytyy reunoilta ja saa kauniin ruskean värin. Käännä ja paista kypsäksi. Lisää hieman voita paistamisen aikana.
 6. Juuri ennen tarjoilua kuumenna blinien ”tarjoilupuoli” rapeaksi. Tarjoile heti haluamiesi lisäkkeiden kanssa.

Vinkki! Voit paistaa myös pikkublinejä ohukaispannussa. Isommalle joukolle voit paistaa blinit etukäteen valmiiksi ja kuumentaa ne kerralla 250-asteisessa uunissa muutaman minuutin ajan juuri ennen tarjoilua. 


 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi