Pöytävaraus

Helsinkiläinen ravintola taistelee haamuvarauksia ja kiusantekoa vastaan uusilla keinoilla: luottokortti takeeksi

Le Ankka on Ilkka Lääverin ja Sari Helinin ravintola Huvilakadulla Ullanlinnassa. KUVA Mariaana Nelimarkka

Arvostettu helsinkiläisravintola Le Ankka on päätynyt radikaaliin ratkaisuun pöytävarausten kanssa, sillä ”no-show:sta” eli haamuvarauksista on tullut yritykselle ongelma.

Niinpä ravintola otti viime viikolla käyttöön luottokorttivarauksen. Jatkossa ravintolasta voi varata pöydän vain antamalla varauksen yhteydessä luottokortin numeron. Jos asiakas ei varauksesta huolimatta saavu paikalle, kortilta veloitetaan 49 euroa eli menun hinta jokaista varauksen henkilöä kohden.

Ullanlinnassa sijaitsevan ravintolan toinen omistaja Sari Helin toteaa Helsingin Uutisille, että muuta keinoa ei enää ollut.

”Tämä on ollut meillä pitkällisen harkinnan tulos. Pelkäsimme etukäteen, että tämä aiheuttaa ihmisissä kauhua, mutta vastaanotto on ollut ihan päinvastainen. Olemme saaneet paljon hyvää palautetta.”

Ravintola julkaisi viime viikolla omilla Facebook- ja Instagram-sivuillaan postauksen, jossa kertoi päätöksestä.

”Haamuvaraukset eivät ole valitettavasti meiltä loppuneet, nyt varaus on varmistettava luottokortilla. Jos luottokortilla varaaminen ei onnistu, soita meille tai lähetä sähköpostia, postauksessa kirjoitetaan.”

Helin uskoo, että sama ilmiö näkyy myös muualla.

”Täytyyhän tätä muillakin olla.”

No show -maksu Nohollakin

Ravintolayhtiö Noho Partnersilla ilmiö tunnistetaan. Yhtiön ravintolat eivät ole tällä hetkellä siirtymässä laajemmin luottokorttivarauksen käyttöön.

”Yksittäisissä ravintoloissa tällainen käytäntö voi olla, jos esimerkiksi raaka-aineiden valmistelu aloitetaan jo hyvissä ajoin ennen illallisajankohtaa”, toteaa varatoimitusjohtaja Maria Koivula sähköpostilla.

Asiakkaan kortilta veloitetaan Koivulan mukaan nimellinen katevaraus varausvaiheessa. Mikäli asiakas jättää saapumatta paikalle, voidaan veloittaa niin sanottu no show -maksu.

NoHo Partners ei aio ottaa luottokorttivarausta laajempaan käyttöön. Kuvassa Farouge. KUVA Sakari Nupponen

Noho Partnersin ravintoloissa peruuttamattomia varauksia tulee Koivulan mukaan jonkun verran, mutta laajamittaista ongelmaa nämä eivät aiheuta.

”Muistutamme asiakasta viestillä hyvissä ajoin ennen varattua ajankohtaa, jolloin asiakkaat myös muistavat paremmin peruuttaa varauksensa, mikäli se on esimerkiksi unohtunut.”

Noho Partnersin ravintoloita ovat muun muassa Savoy, Kirsikka, Farouge, The Cock, Madonna, Yes Yes Yes, Salutorget, Elite ja Nokka.

Helsingin Uutiset testasi, kuinka muutamissa Noho Partnersin ravintoloissa toimitaan. Sekä Savoy että Cafe Savoy vaativat yli kuuden hengen varauksissa erillistä yhteydenottoa ravintolaan. Madonnassa sama raja tulee vastaan kahdeksan hengen varauksissa. Elitessä puolestaan isonkin varauksen voi tehdä itse verkossa.

Kiusantekoa

Haamuvarauksien tekeminen Le Ankassa on ollut Helinin mukaan ongelma jo pidemmän aikaa. Ravintola avattiin loppuvuodesta 2023.

”Häirintä on ollut meillä ihan järjestelmällistä. Pikkujoulukaudella saattoi olla viikossa kolmekin ryhmää. Meille on tehty jopa puolen ravintolan kokoisia pöytävarauksia tekaistuilla nimillä.”

Helinin mukaan kyse on kiusanteosta. Kuka tai ketkä kiusaa tekevät, sitä ravintola ei tiedä. Varauksia tehdään nimillä, joita ei ehkä ole edes olemassa.

Michelin-oppaaseen viime vuonna päässyt italialaistyyppinen Le Ankka on pieni ja intiimi ravintola. Paikkoja on 22. Haamuvaraaminen on aiheuttanut ravintolalle monenlaisia ongelmia.

”Jos ravintolassa on 22 paikkaa ja varaat sieltä 12, näin pieni ravintola ottaa sen huomioon henkilökunnan töihin kutsumisessa ja kuhan tilaamisessa. Meillä raaka-aineet eivät tule nappia painamalla Kiinasta, vaan kalastaja kalastaa kalat ja hirvimies ampuu hirven. Teko kohdistuu niin laajalle.”

Suurten pöytävarausten kohdalla ravintola on jo pitkään tehnyt Helinin mukaan niin sanottua salapoliisityötä saadakseen selville, onko varaus todellinen vai ei.

”Ryhdyimme viime vuonna seuraamaan, onko henkilö avannut varausviestin ja ryhdyimme soittelemaan perään. Sitten selvisi, että sellaista [varaajan jättämää] numeroa ei ollut aina lainkaan.”

Taloudelliset tappiot ovat olleet Helinin mukaan tuhansia euroja.

Sari Helin tunnetaan myös Huono Äiti -brändistä. KUVA Mariaana Nelimarkka

Uusin kiusanteon muoto on ollut pöytävarauksen tekeminen toisen ihmisen nimellä. Viimeisin tapaus on vain viikon takaa. Tuolloin Le Ankkaan tehtiin pöytävaraus kahdeksalle hengelle.

”Ihminen soitti meille ja kertoi saaneensa sähköpostiinsa varausvahvistuksen. Hän pelästyi ja kysyi, että mitä tämä tarkoittaa. Varaus oli tehty hänen tiedoillaan”, Helin kertoo tilanteesta.

Yksi syy luottokorttivarauksiin siirtymisessä on myös viime tingassa tehdyt peruutukset, jotka ovat Helinin mukaan yleisiä.

”Varsinkin sunnuntai on päivä, jolloin perutaan viime tipassa. Ravintolalle sunnuntai on todella kallis, kun työntekijöille maksetaan sunnuntai-lisiä.”

Tyypillisin syy viime hetken perumisiin on flunssa. Helinin mukaan syy ei kuitenkaan ole pätevä, sillä perumiset tehdään lähes samalla hetkellä varauksen alkamisen kanssa. Flunssaoireet harvemmin huomataan näin myöhään.

”Sitten on myös niitä, jotka varaavat moneen paikkaan ja päättävät sillä sekunnilla, että mennäänkin kolmanteen paikkaan.”

Ilmiöt ovat kaikkineen olleet ravintolalle harmillisia, mutta Helin on kiitollinen, että Le Ankan käyttöaste on hyvä. Ravintola on usein täynnä. Myös siksi haamuravauksien tekeminen ja viime hetken varausten peruminen on ikävää. Ne vievät paikan monelta muulta asiakkaalta.

”Toivomme, että luottokorttivaraaminen lisääntyisi myös muilla. Ilmiö on yleinen muualla maailmalla.”

Asiakkaat, joilla ei ole luottokorttia, voivat jatkossa soittaa Le Ankkaan ja tehdä varauksen puhelimitse.

”Jos ei ole luottokorttia, soitto riittää. Emme ole vielä sellaista havainneet, että soittajat olisivat vetäneet no-showta.”

Avecmedia kertoi lokakuussa, että ravintola Demo otti käyttöön sadan euron varausmaksun, joka hyvitetään illallisen loppulaskussa. Lounaalla hinta on 50 euroa per asiakas.

Osa ravintoloista, kuten Teller ja Hans Välimäen Bouchon Carême sekä Gina kertovat verkkosivuillaan, että peruuttamattomista pöytävarauksista veloitetaan 50 euron maksu henkilöä kohden. Nämä ravintolat eivät pyydä varauksen yhteydessä kuitenkaan luottokorttimaksua.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi