Cocktailreseptit

Oletko jo kokeillut? Tässä ovat kesän viileimmät kahvicocktailit

Kylmistä kahvicocktaileista tunnetuin lienee Espresso Martini. Sen kehitti Dick Bradsell vuonna 1983 Lontoossa. Tarinan mukaan naisasiakas halusi drinkin, joka ”herättäisi ja juovuttaisi hänet”.

Bradsellin baaritiskin vieressä sattui olemaan espressokone, ja niinpä hän yhdisti tuolloin trendikästä vodkaa, espressoa ja kahvilikööriä. Bradsell kutsui drinkkiä alun perin Vodka Espressoksi ja tarjosi sen jäillä, mutta nimesi drinkin myöhemmin Espresso Martiniksi.

Espresso Martini on elänyt uutta kultakautta viime vuosien aikana, ja siitä on nähty myös moderneja versioita. Vuonna 2023 Instagramissa villitsi parmesaanilla aateloitu Espresso Martini, jonka teki tunnetuksi Jordan Hughes eli High-Proof Preacher -nimimerkillä toimiva cocktailvalokuvaaja ja sisällöntuottaja.

Espresso Martinia voi tuunata myös alkoholia vaihtamalla. Googlen maailmanlaajuista hakusanadataa tutkimalla selviää, että esimerkiksi Tequila Espresso Martinia haetaan huomattavasti tasaisemmin ympäri vuoden kuin pelkkää Espresso Martinia, jonka hakumäärissä on voimakas piikki joulun seudulla. The Spirits Business -julkaisun mukaan Yhdysvalloissa taas trendaa nyt Carajillo cocktail, joka valmistetaan espressosta ja Licor 43 -likööristä.

Kahvin ja sitruksen kombosta jäätelödrinkkiin

Kahvia voi yhdistää myös pitkiin ja raikkaisiin cocktaileihin. Simon Diffordin vuonna 2014 Lontoon Cabinet Room -baarissa kehittämä Bonaparte Cocktail yhdistää espresson soodan ja Mandarin Napoleon -liköörin kanssa. Sitrusten ja kahvin kombo on ajankohtainen, sillä appelsiinimehulla pidennetty espresso on ihastuttanut Tiktokissa viime vuosina.

Ideoita kahvijuomiin voi hakea myös tunnetuista kahvijälkiruoista. Italialainen affogato on kesäherkku, jossa vaniljajäätelöpallon päälle kaadetaan kuumaa espressoa. Mokkapalat ja tiramisu ovat niin ikään tunnettuja jälkiruokia, joiden makumaailmasta voi ammentaa. Tämän vuoden trendiväriksi Pantone on valinnut sävyn mokkamousse, eli kahvi on ihmisten mielissä monesta syystä.

Lähteet: Difford’s Guide: Espresso Martini; Forbes: The Evolution Of The Espresso Martini; And Craft Coffee Cocktail Culture; Punch Drink: How the Parm Espresso Martini; Happened: A Timeline.


Espresso Martini
Espresso Martini. Kuva Laura Hujanen

Espresso Martini

3 cl vodkaa

3 cl kahvilikööriä

3 cl tuoretta, kuumaa espressoa

(maun mukaan sokerisiirappia)

Valmistustapa ravistaminen

Lasi coupe

Koriste 3 kahvipapua

Sekoita kaikki raaka-aineet shakerissa. Lisää jäät ja ravista kylmäksi. Tuplasiivilöi jäähdytettyyn coupe-lasiin ja koristele kahvipavuilla.

Twistaa näin:

  • Tee cocktailista jäähileinen frozen-versio.
  • Vaihda alkoholi – kokeile mezcalia, tequilaa tai holitonta tislettä.
  • Tuunaa ripotteilla – revittele parmesaanilla tai ihastuta keksimuruilla.
Bonaparte Cocktail
Bonaparte Cocktail. Kuva Laura Hujanen

Bonaparte Cocktail

4 cl Mandarine Napoleon Liqueuria

3 cl espressoa

9 cl soodaa

Valmistustapa rakentaminen

Lasi highball

Koriste appelsiinin kuori tai siivu

Jäähdytä tarjoilulasi. Mittaa lasiin likööri ja espresso. Täytä lasi jäillä ja lisää sooda. Nostele kevyesti sekaisin. Koristele appelsiinin kuorella tai siivulla.

Twistaa näin:

  • Käytä Mandarin Napoleonin tilalla brandya ja sitruunalikööriä.
  • Mausta sooda kauden yrteillä – esimerkiksi rakuuna sopii hyvin mandariinin ja kahvin pariksi.

Vinkki! Tuo rusehtavaan cocktailiin väriä käyttämällä kuvioitua lasia.

Affogato
Affogato. Kuva Laura Hujanen

Affogato

2 cl vaaleaa rommia

2 cl kahvilikööriä

3 cl cold brew -kahvia

pallo vaniljajäätelöä

Valmistustapa hämmentäminen

Lasi lasinen teekuppi tai OTR ja tarjoilukannu

Koriste ei koristetta

Sekoita hämmennyslasissa vaalea rommi, kahvilikööri ja cold brew -kahvi. Lisää jäät ja hämmennä, kunnes juoma on kylmä. Siivilöi tarjoilukannuun. Aseta jäätelöpallo pakkaskylmään tarjoilulasiin ja kaada juoma jäätelön päälle. Tarjoile lusikan kanssa.

Twistaa näin:

  • Tuunaa juomaa vaihtamalla jäätelön makua – kokeile esimerkiksi rommirusinaa tai suklaata.
  • Mausta rommi – toimisiko pistaasipähkinä tai Biscoff-keksitahna?

Vinkki! Misaa jäätelöpallot plekille pakkaseen, niin tarjoilu nopeutuu.


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker