Långvikin kokous- ja kylpylähotellin liiketoiminta jatkuu normaalisti Ukrainan sodasta ja pakotteista huolimatta, kertoo kylpylätoiminnasta vastaava yhtiö.
Hotellin suomalainen operaattori ei ole maksanut kiinteistön venäläiselle omistajalle vuokraa kuuteen vuoteen.
Långvikin hotellin liiketoiminta siirtyi vuonna 2015 kokonaan suomalaisomisteiselle Ryokan Oy:lle, joka vastaa nyt hotelli-kylpylän liiketoiminnasta.
Yhtiö teki tuolloin kiinteistöstä venäläisomistajan kanssa 30 vuoden vuokrasopimuksen.
Ryokan Oy:n tiedotteen mukaan sillä ei ole ollut vuoden 2015 jälkeen minkäänlaisia rahavirtoja venäläistaustaisen kiinteistönomistajan kanssa, ja vuokranmaksu on ollut keskeytetty.
Ryokan Oy:n prokuristi ja Långvikin General Manager Inka Uusitalo-Raoult kertoo, että Ukrainan sota ja siitä seuranneet pakotteet eivät ole tuoneet muutosta hotellin liiketoimintaan, koska tilanne on hänen mukaansa ollut sama jo useita vuosia.
Långvikin hotellikiinteistön omistaja Roman Rotenberg laitettiin vuonna 2014 tapahtuneen Krimin miehityksen jälkeen USA:n pakotelistalle.
− Emme ole olleet, emmekä olisi voineetkaan olla missään liiketoimissa pakotelistalla olleen henkilön kanssa, Uusitalo-Raoult toteaa Länsiväylän jutussa.
Ryokan Oy:lla ei ole Uusitalo-Raoultin mukaan tietoa, kuka hotellikiinteistön tällä hetkellä oikeasti omistaa.
Ryokan on alusta lähtien huolehtinut myös kiinteistön hoidosta.
Ainakin aiemmin kiinteistön omisti Roman Rotenbergin Tanskarlan Centrum Oy, jonka toiminta on kaupparekisterin mukaan lakannut jo 15.6.2020. Tanskarlan Centrum Oy on Långvik Capitalin tytäryhtiö.
Ukrainan sodan seurauksena Ryokan Oy päätti lopettaa vuokravelan kirjaamisen taseeseensa, ja yhtiö kirjaa alas kaikki jo kirjatut vuokravelat, yhtiö kertoo tiedotteessaan.
Uusitalo-Raoult toivoo, että kiinteistön omistukseen tulisi jokin selvyys, mikä helpottaisi myös hotellitoiminnan kehittämistä.
− Jos kiinteistöomistukseen tulee muutoksia esimerkiksi viranomaistoimenpiteiden johdosta, Ryokan Oy tekee mielellään viranomaisten kanssa yhteistyötä.
Helsingin Sanomien mukaan myös Kirkkonummen kunta on yrittänyt selvittää kiinteistön omistussuhteita, mutta kuntakaan ei ole päässyt asiasta varmuuteen.
HS:n haastattelema Patentti- ja rekisterihallituksen neuvontalakimies Jukka Tavi huomauttaa, että lakkautetullakin yrityksellä voi periaatteessa olla omaisuutta. Tavin mukaan tällainen yhtiö ei ole kuitenkaan oikeustoimikelpoinen, ellei sitä määrätä selvitystilaan.
Tanskarlan Centrumia tai Långvik Capitalia ei kumpaakaan ole määrätty selvitystilaan, kertoi HS keskiviikkona. Yksi mahdollisuus on, että yhtiöt ovat ikään kuin ”pakastetussa” tilassa.
Ryokan korostaa, ettei se millään tavoin hyväksy Venäjän toimia.
Ryokan tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja on lahjoittanut 5 000 euroa SPR:n katastrofirahastoon Ukrainan auttamiseksi, yhtiö kertoo nettisivullaan.
Yritys työllistää yli 50 henkilöä erityisesti Espoon ja Kirkkonummen alueelta. Ennen koronaa vuonna 2019 yhtiön liikevaihto oli 7,8 miljoonaa euroa.
Ryokanin omistajina on suomalaisia yhtiöitä ja yksityishenkilöitä, kuten jääkiekkopiireistä tunnettu Jussi Salonoja ja yhtiön prokuristi Uusitalo-Raoult.
Viime vuosikymmenen puolivälissä Långvikin hotellin venäläisomistajalla oli suuria suunnitelmia, ja Kirkkonummen kunta ehti jo valmistella alueen kaavoitusta.