Emilia Tuuliaho
Emilia Tuuliaho. KUVA Iines Salomaa

Sommelier Emilia Tuuliaho heittäytyi yrittäjäksi ja järjestää nyt koulutuksia ja viinimatkoja

Viinialan yrittäjä Emilia Tuuliaho pääsee työssään yhdistelemään kaikkia intohimonsa kohteita: viiniä, matkustelua, kulttuuria ja historiaa.

Aloitin ravintola-alalla jo 16-vuotiaana. 17-vuotiaana muutin Espanjaan työharjoitteluun ja asetuin sinne kahdeksaksi vuodeksi työskennellen tarjoilijana. Varsinainen intohimo viinejä kohtaan syttyi, kun palasin Suomeen ja menin töihin Tampereen Näsinneulaan. Samana kesänä vierailin ensimmäistä kertaa viinitilalla Sisiliassa. Kokemus teki lähtemättömän vaikutuksen, ja sen jälkeen on tullut vierailtua kymmenillä viinialueilla. Huomaan, että edelleen jokaisesta vierailusta oppii jotain uutta. Ennakkoon perehtyminen tekee matkasta antoisamman. Alueen erityispiirteiden ja lajikkeiden tuntemus syventää kokemusta ja helpottaa vuorovaikutusta paikan päällä.

Reilu kymmenen vuotta sitten muutin Helsinkiin, työskentelin tasokkaissa ravintoloissa ja syvensin viinitietämystäni kansainvälisillä kursseilla. Viinimestarikoulutuksen kävin Turussa. Koulutus avasi silmäni sille, kuinka monella tavalla viiniä voi lähestyä.

Tällä hetkellä toimin yrittäjänä ja teen töitä monipuolisesti viinin parissa. Järjestän muun muassa tastingeja ja viinikoulutuksia ja työskentelen alan tapahtumissa. Koulutan sekä ravintola-alan työntekijöitä että harrastajia. Olen laatinut myös laajan suomenkielisen verkkokurssin, jonka toivon madaltavan kynnystä viiniopintojen aloittamiseen ja tekevän opiskelusta helpompaa.

Suunnittelen myös viinimatkoja. Olen toteuttanut viinimatkoja Espanjaan ja Italiaan, mutta erityisesti minua kiehtovat vähemmän tunnetut viinimaat, kuten Georgia ja Armenia. Niiden rikas historia ja viiniperinteet tekevät niistä kiehtovia kohteita. Klassisille viinialueille on tietenkin oma paikkansa, mutta on hienoa tuoda esille myös tuntemattomampia viinialueita, joista voi löytää todellisia helmiä ja autenttisia kokemuksia.

Olen erityisen innostunut ääriolosuhteissa viljellyistä viineistä. Huomaan usein valitsevani viinejä, joissa on tiettyä hienostuneisuutta ja eleganssia, joita tarhojen korkea sijainti ja vulkaaninen maaperä tuovat usein mukanaan. Tällaiset viinit ilmentävät vahvasti omaa alkuperäänsä ja ovat todella kiinnostavia.

Tässä työssä pääsen yhdistelemään kaikkia intohimoni kohteita: viiniä, matkustelua, historiaa ja kulttuuria. Minulla on kyltymätön jano oppia lisää, ja jatkuva oppiminen onkin tämän alan tärkeimpiä kulmakiviä.

Lue myös: Nuorten aikuisten viininkulutus on laskussa, mutta Murun sommelier Natalie Hayashi ei ole huolissaan

Lue myös: Lontoon huipulle ravintoloillaan noussut suomalainen yrittäjä kertoo bisneksen muutoksesta – ja ihmettelee Suomea

Emilia Tuuliaho

  • Yrittäjä, viiniasiantuntija
  • Winewonderer, Helsinki

Suosikkini

  • Rypäle: Assyrtiko Kreikan Santorinin saarelta
  • Viinipaikka: Viinitarha
  • Makupari: Assyrtiko ja grillattu mustekala

Seuraavaksi ojennan lasin

  • Aino Tuomikoskelle Basbas Bistroon Helsinkiin, sillä hän säteilee positiivista energiaa ja elää ja hengittää viinien maailmaa.