Me suomalaiset merkkaamme usein arjen ja juhlan välistä rajaa alkoholilla: arkilounaalle olut ei kuulu, mutta perjantain after work -istujaisiin se solahtaa erinomaisesti ja saa näkyä somessakin.
Monissa muissakin tilanteissa alkoholi on totuttu näkemään osana hauskuutta, kuten bisse juuri ennen keikkaa, aperitiivi hyvällä illallisella, lehdenlukuolut lähipubissa tai kaljalla käynti kaverin kanssa.
Entä jos yhtälöstä poistaa pelkän alkoholin?
Kokeilin syksyllä, miltä tuntuisi olla ilman alkoholia. Asiaan ei liittynyt sen kummempaa dramatiikkaa, mutta olin kiinnostunut, millainen alkoholittomien juomien valikoima ravintoloista löytyy ja miltä tuntuu olla holiton juoma kädessä, kun muut juovat alkoholia. Myös se kiinnosti, huomaako kukaan, että olen tipattomalla.
Yleensä käytän alkoholia kohtuudella, seurassa ja ruoan kanssa enkä pahemmin humallu. Työni liittyy vahvasti alkoholialaan, joten maistan melkein päivittäin jonkinsorttista alkoholijuomaa. Minut on siis totuttu näkemään lasi kourassa.
Ja lasi pysyi kädessäni koko sen kolme kuukautta, mitä tipattomalla olin.
Yllätyin erittäin positiivisesti varsinkin ravintoloiden alkoholittomien juomien valikoimasta ja työntekijöiden palvelualttiudesta. Sain käteeni paikasta riippumatta erinomaisia juomia, jotka olivat tilanteeseen suunniteltuja, maukkaita ja kiinnostavia. Kenties samasta syystä käytännössä kukaan ei huomannut, että join alkoholittomia, oli lasissani sitten cocktail, olut tai viini.
Perinteisesti alkoholittomat juomat ovat olleet Suomessa paitsiossa, sillä emme ole halunneet maksaa juomasta kovin paljon, jos siinä ei ole alkoholia. Holittomat juomat olivat lapsille, raivoraittiille, autoilijoille ja raskaana oleville, ei niihin kannattanut panostaa. Olen minäkin osani kokiksesta, kahvista ja vedestä juonut kahden raskauden aikana, kun muut nautiskelivat viineistä ja cocktaileista.
Nyt Suomeen on kasvanut sukupolvi, josta osa ei juo alkoholia mutta käy silti ravintoloissa ja käyttää niissä rahaa. Samalla hyvinvointitrendi jyllää monessakin ikäluokassa, ja esimerkiksi nuorempana varsin kosteaa elämää viettäneiden viisikymppisten terveyshuolet ovat alkaneet, joten vanhemmasta väestä moni vähentää alkoholinkäyttöä terveyssyistä. Toisin sanoen alkoholittomia juomia suosivien kuluttajaryhmät monipuolistuvat ja kasvavat, ja syitä ilmiölle on useita.
Isompi kohderyhmä johtaa parempaan valikoimaan, ja ilokseni en itsekään päässyt kolmen kuukauden tipattomalla kyllästymään, vaikka sitä etukäteen pelkäsin, sillä alkoholittomien juomien valikoima on nykyään varsin monipuolinen.
En ole enää aikoihin juonut alkoholia humaltuakseni, vaan koska pidän alkoholin mausta. Rakastan oluen puraisua, punaviinin tuhtia tanniinia, calvadoksen omenaista poltetta ja taidokkaiden cocktailien monimuotoisia aromeita. Samasta syystä olen aiemmin karsastanut alkoholittomia juomia: ne eivät ole pystyneet tarjoamaan samanlaista makunautintoa.
Kolmen kuukauden tipattomuus osoitti eron entiseen – nyt nautin alkoholittomista juomista yhtä paljon kuin alkoholillisistakin, sillä niiden valikoima ja maku on parantunut. Tämä on tietoisen työskentelyn ansiota. Juomavalmistajat ovat huomanneet, että alkoholittomilla juomilla voi tehdä rahaa, kunhan juomat on tehty huolella laadukkaiksi.
Ja juuri nyt alkoholittomiin juomiin kannattaakin panostaa, sillä niitä juovat entistä
useammat. Lisäksi fiksusti mietitty alkoholiton lista on osoitus baarin taidoista – näin huomioimme kaikki hyvien juomien ystävät, oli juomassa prosentteja tai ei.
Kirjoittaja on FBSK:n viestintävastaava ja Laurea AMK:n juoma-alan opettaja, joka etsii edelleen täydellistä cocktailia.