Mikko Jokipii on eteläpohjalainen tapahtuma-alalla vuosina 2003–2018 toiminut tuottaja, elokuvateatteriyrittäjä ja poliittinen toimija. Jokipii tuottaa paraikaa Lapua 1976 -elokuvaa, joka kertoo Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä.
Korona-aika jakoi tapahtumatoimijat voittajiin ja häviäjiin. Osa oli varautunut vakuuttamalla toimintojaan, osa osasi hyödyntää valtion tukirakenteita. Festivaaleista suurin osa selvisi myrskystä. Tekniikka-, turvallisuus- ja ravintola-alan keikkatyöläisten tilanne oli erilainen. Jos elinkeinona oli ollut täydet festariviikonloput Suomen tuhansissa tapahtumissa, koronakausi oli pitkä ja kylmäävä. Tähän valtiolla ei ollut tarjota oikeanlaisia mekanismeja ajoissa.
Moni jätti alan taakseen. Viimeistään viime keväänä moni meistä tajusi, mitä alalla on tapahtunut. Kun ravintola-alan operaattorit ja turvafirmat aloittivat rekrytoinnit kesän festivaaleille, työvoimaa ei löytynytkään entiseen malliin. Tämä johti jopa vetäytymisiin tapahtumista. Festarien ravintolajonot olivat pidempiä.
Kesällä saimme pohtia, johtiko työvoimapula vaaratilanteisiin lavanrakennuksissa tai turvatuotannoissa. Alalle saapuneet kokemattomat tekijät ovat joutuneet koviin paikkoihin suorittamaan.
Olemme ottaneet aikahypyn siihen maailmaan, joka on ollut nähtävissä jo vuosien ajan: mistä löytää uusia työntekijöitä, kun käytettävää työvoimaa on koko ajan vähemmän? Festivaalit ovat vuosia eläneet alalle virtaavista nuorista, mutta se ei ole enää itsestäänselvyys.
Asialla on alalle tulleiden ja alalle jääneiden työntekijöiden kannalta valoisa puoli: kesällä 2022 palkkiot olivat kohdillaan, kun loppumetreillä työvoimaa haalittiin osittain korotetuilla korvauksilla.
He ovat korvauksensa ansainneet.
LUE MYÖS: Jokainen tämän kuvan rasti merkkaa yhtä alalta poistunutta tapahtuma-ammattilaista
LUE MYÖS: Tapahtumateollisuuden Maria Sahlstedt: Turbulenssia ja uutta normaalia