
Juttu on osa Aromin Tiskillä-sarjaa, jossa julkisuuden henkilöt kertovat kokemuksiaan ja näkemyksiään ravintoloista ja asiakaspalvelusta.
Viime syksynä Masked Singer -ohjelmassa Kontiaisena hurmannut valokuvataiteilija Meeri Koutaniemi on juuri kotiutunut Hongkongista, jossa hän oli pitämässä valokuvatyöpajaa turvapaikanhakijoille.
Nyt hän valmistautuu kesällä ja syksyllä avautuviin valokuvanäyttelyihinsä Taidekeskus Paratiisissa Nauvossa sekä Työväenmuseo Werstaalla Tampereella.
Käytkö usein ravintoloissa?
Rakastan ulkona syömistä ja harrastan sitä ympäri maailmaa.
Matkustaessa haen elämyksiä ravintoloiden ja kahviloiden kautta ja harrastan käsinkirjoitettuja muistiinpanoja paikallisista resepteistä, raaka-aineista ja ruokakulttuureista.
Mitkä ovat suosikkiruokiasi ja -juomiasi ravintolassa?
Suosikkejani ovat ruoat, jotka yllättävät ja toisaalta ruoat, joista voi tuudittautua tuttuun ja turvalliseen.
Olen kahden ääripään maistelija. Haen hyvin erilaisia ja uusia kokemuksia ja toisaalta palaan tuttujen lohtumakujen äärelle.
Minne palaat aina asiakkaaksi?
Pyrin löytämään sellaisia kantapaikkoja, joihin oikein odottaa paluuta uudestaan.
Helsingissä palaamme aina Kuurnaan, Basbasiin ja vietnamilaiseen Fly Fusioniin Katajanokalla.
Kuusamossa odotan aina, että pääsen kasvisravintola Karpaloon.

Se, että paikasta tulee lempipaikka, vaatii sellaisen rentouden ja ajattomuuden, että sieltä ei ole ikinä kiire pois.
Ensimmäisenä tulee aina ruoka ja sen ravitsevuus, makuelämykset ja raaka-aineet.
Toisena tulee ilmapiiri, asiakaspalvelu ja niihin paikkoihin luodut suhteet, että siellä on tuttuja ja tuntee aina olevansa tervetullut.
Mihin viet kaverisi syömään?
Kuurnaan olen vienyt usein ystäviä. Vein syntymäpäivänäkin ystävän sinne syömään, ja kun olemme juhlineet Samin (puoliso, muusikko Sami Yaffa) kanssa, olemme juhlineet siellä.
Millainen asiakaspalvelu sytyttää?
Minut sytyttää aitous ja lämmin kohtaaminen. Sillä on iso merkitys, miten sinut vastaanotetaan. Jos hetkessä on läsnä rauha, huumori, aitous ja lämpö, yleensä silloin on aika hyvät lähtökohdat koko illalle.
Arvostan sellaista huomioivaa tilannetajua ja tunneälyä, että aistitaan tilanteen mukaan, mitä asiakas kaipaa juuri tänään eikä vain tehdä aina tietyllä tavalla ja odoteta että se toimii.
Rakastan spontaaniutta, ja välillä on ihana jäädä keskustelemaan. Joskus esitän tosi tarkkoja kysymyksiä ja haluan kuulla tarinoita raaka-aineista tai viineistä, mutta se, että kaikille tulisi aina sama litania, tuntuu päälleliimatulta.
Mikä on paras ravintolamuistosi?
Niitä on paljon.
15 vuotta sitten olimme ensimmäistä iltaa Chilessä Valparaison kaupungissa ja etsimme ravintolaa. Yhden ravintolan edessä oli tupakalla joku mies, joka näytti paikalliselta.
Kysyimme häneltä, että tämä ravintola näyttää aika kivalta, onko se hyvä? Hän sanoi aika voimakkaasti, että tänne ei kannata mennä. Vaikka se näyttää kivalta, niin tämä paikka huijaa.
Jäimme juttelemaan, ja jossain vaiheessa hän paljasti olevansa paikan kokki ja ravintoloitsija. Siinä sitten naureskelimme ja menimme tietysti syömään.
Se oli lopulta yksi sen matkan hienoimpia kokemuksia ja parasta ruokaa.

Varsinkin matkustaessa paikallisilta kysyminen on ollut minulle usein se paras tapa löytää ravintoloita.
Vietin aikoinaan paljon aikaa Italiassa, ja siellä oli yleensä niin, että mitä kaukaisempi kolkka ja kummallisempi paikka, sen autenttisemmat maut ja ilmapiiri.
Maaseudulla saattoi päätyä johonkin majataloon keskellä ei mitään, missä majatalon omistajan äiti oli loihtinut 14 ruokalajin illallisen. Sellaiset ovat niitä kaikista mieleenpainuvimpia ruokailuelämyksiä.
Millaisissa baareissa viihdyt?
Viihdyn hämyisissä, tunnelmallisissa, hieman vanhahtavissa ja aikaansa unohtuneissa baareissa.
Nautin hyvistä cocktaileista, ja tanssilattia on iso plussa.
Oletko joskus pettynyt ravintolassa?
Pettymyksiä tulee yleensä ohitetuksi tulemisen tunteesta, liukuhihnamentaliteetista tai ravinnon köyhyydestä.
Jos huomaa, että ruoan eteen ei ole nähty sitä vaivaa, ajatusta tai tunnetta mitä toivoisi ja kaikesta aistii välinpitämättömyyttä, se luo pettymyksen.

Jos voisit matkustaa ajassa taaksepäin, mihin ravintolaan menisit?
Palaisin ajassa 1920-luvulle sellaisiin baareihin, joissa juhlat jatkuvat aamuun asti, ihmisillä on parasta päällään ja samppanja virtaa. Kaipaan sellaista ilmapiiriä ja luovuutta, vapautta ja jaettua ilakointia. Sellaista ei enää niin helposti löydä.
Mitä kokeilet seuraavaksi?
En ole vielä ehtinyt käymään maailman pohjoisimmassa Michelin-ravintolassa Tapiossa, sinne haluaisin mennä. Haluaisin käydä myös enemmän Helsingin laitamilla erimaalaisissa ravintoloissa sekä syyrialaisessa ravintola Tawook Labissa Helsingissä.
Lue myös: Turkulaisen ravintolan annos sai A.W. Yrjänän kyyneliin
Lue myös: Ismo Leikola ei kaipaa tippikulttuuria Suomen ravintoloihin: ”Älkää nyt helvetissä”
Lue myös: Peter Franzén, tullaanko sinulta ravintolassa kyselemään absintista?