Asiakaspalvelu

Meeri Koutaniemi on ravintoloissa kahden ääripään maistelija

Meeri Koutaniemi kuvattiin ravintola Kuurnassa, jonne hän kokee olevansa aina tervetullut. KUVA Olga Viljakainen

Juttu on osa Aromin Tiskillä-sarjaa, jossa julkisuuden henkilöt kertovat kokemuksiaan ja näkemyksiään ravintoloista ja asiakaspalvelusta.

Viime syksynä Masked Singer -ohjelmassa Kontiaisena hurmannut valokuvataiteilija Meeri Koutaniemi on juuri kotiutunut Hongkongista, jossa hän oli pitämässä valokuvatyöpajaa turvapaikanhakijoille.

Nyt hän valmistautuu kesällä ja syksyllä avautuviin valokuvanäyttelyihinsä Taidekeskus Paratiisissa Nauvossa sekä Työväenmuseo Werstaalla Tampereella.

Käytkö usein ravintoloissa?

Rakastan ulkona syömistä ja harrastan sitä ympäri maailmaa.

Matkustaessa haen elämyksiä ravintoloiden ja kahviloiden kautta ja harrastan käsinkirjoitettuja muistiinpanoja paikallisista resepteistä, raaka-aineista ja ruokakulttuureista.

Mitkä ovat suosikkiruokiasi ja -juomiasi ravintolassa?

Suosikkejani ovat ruoat, jotka yllättävät ja toisaalta ruoat, joista voi tuudittautua tuttuun ja turvalliseen.

Olen kahden ääripään maistelija. Haen hyvin erilaisia ja uusia kokemuksia ja toisaalta palaan tuttujen lohtumakujen äärelle.

Minne palaat aina asiakkaaksi?

Pyrin löytämään sellaisia kantapaikkoja, joihin oikein odottaa paluuta uudestaan.

Helsingissä palaamme aina Kuurnaan, Basbasiin ja vietnamilaiseen Fly Fusioniin Katajanokalla.

Kuusamossa odotan aina, että pääsen kasvisravintola Karpaloon.

Meeri Koutaniemi
KUVA Olga Viljakainen

Se, että paikasta tulee lempipaikka, vaatii sellaisen rentouden ja ajattomuuden, että sieltä ei ole ikinä kiire pois.

Ensimmäisenä tulee aina ruoka ja sen ravitsevuus, makuelämykset ja raaka-aineet.

Toisena tulee ilmapiiri, asiakaspalvelu ja niihin paikkoihin luodut suhteet, että siellä on tuttuja ja tuntee aina olevansa tervetullut.

Mihin viet kaverisi syömään?

Kuurnaan olen vienyt usein ystäviä. Vein syntymäpäivänäkin ystävän sinne syömään, ja kun olemme juhlineet Samin (puoliso, muusikko Sami Yaffa) kanssa, olemme juhlineet siellä.

Millainen asiakaspalvelu sytyttää?

Minut sytyttää aitous ja lämmin kohtaaminen. Sillä on iso merkitys, miten sinut vastaanotetaan. Jos hetkessä on läsnä rauha, huumori, aitous ja lämpö, yleensä silloin on aika hyvät lähtökohdat koko illalle.

Arvostan sellaista huomioivaa tilannetajua ja tunneälyä, että aistitaan tilanteen mukaan, mitä asiakas kaipaa juuri tänään eikä vain tehdä aina tietyllä tavalla ja odoteta että se toimii.

Rakastan spontaaniutta, ja välillä on ihana jäädä keskustelemaan. Joskus esitän tosi tarkkoja kysymyksiä ja haluan kuulla tarinoita raaka-aineista tai viineistä, mutta se, että kaikille tulisi aina sama litania, tuntuu päälleliimatulta.

Mikä on paras ravintolamuistosi?

Niitä on paljon.

15 vuotta sitten olimme ensimmäistä iltaa Chilessä Valparaison kaupungissa ja etsimme ravintolaa. Yhden ravintolan edessä oli tupakalla joku mies, joka näytti paikalliselta.

Kysyimme häneltä, että tämä ravintola näyttää aika kivalta, onko se hyvä? Hän sanoi aika voimakkaasti, että tänne ei kannata mennä. Vaikka se näyttää kivalta, niin tämä paikka huijaa.

Jäimme juttelemaan, ja jossain vaiheessa hän paljasti olevansa paikan kokki ja ravintoloitsija. Siinä sitten naureskelimme ja menimme tietysti syömään.

Se oli lopulta yksi sen matkan hienoimpia kokemuksia ja parasta ruokaa.

Meeri Koutaniemi
KUVA Olga Viljakainen

Varsinkin matkustaessa paikallisilta kysyminen on ollut minulle usein se paras tapa löytää ravintoloita.

Vietin aikoinaan paljon aikaa Italiassa, ja siellä oli yleensä niin, että mitä kaukaisempi kolkka ja kummallisempi paikka, sen autenttisemmat maut ja ilmapiiri.

Maaseudulla saattoi päätyä johonkin majataloon keskellä ei mitään, missä majatalon omistajan äiti oli loihtinut 14 ruokalajin illallisen. Sellaiset ovat niitä kaikista mieleenpainuvimpia ruokailuelämyksiä.

Millaisissa baareissa viihdyt?

Viihdyn hämyisissä, tunnelmallisissa, hieman vanhahtavissa ja aikaansa unohtuneissa baareissa.

Nautin hyvistä cocktaileista, ja tanssilattia on iso plussa.

Oletko joskus pettynyt ravintolassa?

Pettymyksiä tulee yleensä ohitetuksi tulemisen tunteesta, liukuhihnamentaliteetista tai ravinnon köyhyydestä.

Jos huomaa, että ruoan eteen ei ole nähty sitä vaivaa, ajatusta tai tunnetta mitä toivoisi ja kaikesta aistii välinpitämättömyyttä, se luo pettymyksen.

Meeri Koutaniemi
KUVA Olga Viljakainen

Jos voisit matkustaa ajassa taaksepäin, mihin ravintolaan menisit?

Palaisin ajassa 1920-luvulle sellaisiin baareihin, joissa juhlat jatkuvat aamuun asti, ihmisillä on parasta päällään ja samppanja virtaa. Kaipaan sellaista ilmapiiriä ja luovuutta, vapautta ja jaettua ilakointia. Sellaista ei enää niin helposti löydä.

Mitä kokeilet seuraavaksi?

En ole vielä ehtinyt käymään maailman pohjoisimmassa Michelin-ravintolassa Tapiossa, sinne haluaisin mennä. Haluaisin käydä myös enemmän Helsingin laitamilla erimaalaisissa ravintoloissa sekä syyrialaisessa ravintola Tawook Labissa Helsingissä.

Lue myös: Turkulaisen ravintolan annos sai A.W. Yrjänän kyyneliin

Lue myös: Ismo Leikola ei kaipaa tippikulttuuria Suomen ravintoloihin: ”Älkää nyt helvetissä”

Lue myös: Peter Franzén, tullaanko sinulta ravintolassa kyselemään absintista?


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi
  • Tarvitsemme suostumuksesi

    Mediakonserni Keskisuomalainen ja sen valikoidut kumppanit (17) käyttävät evästeitä ja käsittelevät henkilötietoja, kuten eväste- ja tai mobiilitunnisteita, tarjotakseen sinulle parempia palveluita. Valitsemalla "Hyväksy kaikki" annat suostumuksesi seuraaviin:

    Tarkoitukset

    Evästeet, laitteet tai vastaavat verkkotunnisteet (esimerkiksi kirjautumisperusteiset tunnisteet, satunnaisesti määritetyt tunnisteet, verkkopohjaiset tunnisteet) sekä muut tiedot (esimerkiksi selaimen tyyppi ja tiedot, kieli, näytön koko, tuetut tekniikat jne.) voidaan tallentaa laitteellesi tai lukea laitteellasi laitteen tunnistamiseksi joka kerta, kun se muodostaa yhteyden sovellukseen tai verkkosivustoon yhdessä tai useammassa tässä esitetyssä tarkoituksessa.

    Mainontaa voidaan näyttää rajallisten tietojen perusteella. Mainonnan suorituskykyä voidaan mitata.

    Mainonta voidaan yksilöidä profiilin perusteella. Toimintaasi tässä palvelussa voidaan käyttää sinua koskevan profiilin luomiseen tai parantamiseen yksilöityä mainontaa varten.

    Sisältö voidaan yksilöidä profiilisi perusteella. Toimintaasi tässä palvelussa voidaan käyttää sinua koskevan profiilin luomiseen tai parantamiseen yksilöityä sisältöä varten. Sisällön tehokkuutta voidaan mitata. Raportit voidaan luoda oman ja muiden toiminnan perusteella. Toimintasi tässä palvelussa voi auttaa kehittämään ja parantamaan tuotteita ja palveluita.

    Erityisominaisuudet

    Hyväksynnälläsi tarkkaa sijaintiasi (alle 500 metrin säteellä) voidaan käyttää tässä ilmoituksessa kuvattujen tarkoitusten tueksi.

    Hyväksynnälläsi tiettyjä laitettasi koskevia ominaisuuksia saatetaan pyytää ja käyttää erottamaan se muista laitteista (kuten asennetut fontit tai laajennukset, näyttösi resoluutio) tässä ilmoituksessa kuvattujen tarkoitusten tueksi.

    Erityiset tarkoitukset

    Tietojasi voidaan käyttää epätavallisen ja mahdollisesti petollisen toiminnan valvontaan ja ehkäisyyn (esimerkiksi mainonta, bottien mainosklikkaukset) sekä järjestelmien ja prosessien asianmukaisen ja turvallisen toiminnan varmistamiseen. Niitä voidaan käyttää myös sellaisten mahdollisten ongelmien korjaamiseen, joita sinä, julkaisija tai mainostaja saatatte kohdata sisällön ja mainosten toimituksessa ja vuorovaikutuksessasi niiden kanssa.

    Tiettyjä tietoja (kuten IP-osoitetta tai laiteominaisuuksia) käytetään sisällön tai mainonnan teknisen yhteensopivuuden varmistamiseen ja sisällön tai mainonnan välittämisen helpottamiseen laitteellesi.

    Erityiset tarkoitukset ovat välttämättömiä ja ovat käytössä aina. Ei-välttämättömien evästeiden asettaminen (tietojen tallentaminen laitteelle ja/tai laitteella olevien tietojen käyttö) perustuu suostumukseen, mutta joidenkin kumppanien osalta evästeillä kerätyn datan jatkokäyttö voi perustua oikeutettuun etuun. Voit tehdä tarkempia valintoja ja vastustaa oikeutettuun etuun perustuvaa käsittelyä "Muokkaa asetuksia" -painikkeella. Voit muuttaa valintojasi, kuten peruuttaa antamasi suostumuksen, valitsemalla sivuston alalaidasta "Evästeasetukset". Valintasi koskevat tätä sivustoa.

    Tietosuojalauseke