Olut

Olutliiton Hyvä Tuomas 2023 on Matti Heikkilä

Matti Heikkilä palkittiin olutansioistaan. KUVA Anikó Lehtinen

Hyvä Tuomas on Olutliiton vuosittain jakama palkinto, joka jaetaan olutkulttuurin eteen tehdystä työstä. Voittajan valitsevat aikaisemmat Hyvät Tuomaat. Valintaperusteissaan he kuvaavat Matti Heikkilää panimoalan monipuoliseksi vaikuttajaksi, suomalaisen olutkulttuurin kehittäjäksi ja väsymättömäksi puurtajaksi.

KTM Matti Heikkilä, 64, toimi Nokian Panimo Oy:n toimitusjohtajana 13 vuotta, jonka aikana yrityksen liikevaihto liki kymmenkertaistui ja toiminta vakiintui kannattavaksi.

Heikkilä on arvostetun Suomen paras olut -kilpailun primus motor ja yksi perustajista.

”Hän ei ole jäänyt kilpailussa vain keulakuvaksi, vaan on ottanut osaa osaa aktiivisesti itse kisan järjestämiseen joka vuosi jopa hoitaen monimutkaisen kisanäytteiden logistiikan. Samalla asenteella hän tarttui aikanaan Nokian Panimon ruoriin ymmärtäen niin pääomasijoittajan kuin lattiatason työntekijän näkökulman tärkeimpään asiaan: oluenpanoon ja hyvän tuotteen saattamiseen kuluttajille”, Olutliiton tiedotteessa kuvaillaan.

Heikkilä teki päivätöidensä ohella pienten ja suurten panimoiden edunvalvontaa ja vaikutti Suomalainen Olut ry:ssä. Aktiivisen työuransa jälkeen hän toimi myös Olutliiton hallituksessa.

Hyvä Tuomas -palkinto täytti tänä vuonna 30 vuotta. Kiertopalkintona toimivan tammitynnyrin luovutti Heikkilälle St. Urho’s Pubissa Helsingissä edellisvuoden Hyvä Tuomas, yrittäjä Petri Heino.

LUE MYÖS: Helsinkiläisen olutbaarin kaksi yllättävää ongelmaa: ”Otan vanhanaikaiset keinot käyttöön”

Aikaisemmat Hyvät Tuomaat

2022: Petri Heino, yrittäjä

2021: André Brunnsberg, järjestövaikuttaja ja oluttuomari

2020: Reino Aikasalo, ohranjalostaja, agronomi, MMM

2019: Mariaana Nelimarkka, ruokatoimittaja ja Jussi Rokka, oluttoimittaja

2018: Olli Majanen, Bryggeri Helsingin ravintolapäällikkö, olutsommelier ja Rakuuna Oy:n toimitusjohtaja

2017: Mikko Salmi, olutkouluttaja, tietokirjailija ja kokenut oluenpanija

2016: Timo Huttunen, ETM, mallastuksen asiantuntija, panimomestari

2015: Esko Pajunen, olutalan grand old man ja Tuomas Markkula, panimomestari

2014: Pertti Oksa, panimoyrittäjä, ravintoloitsija ja Sakari Nupponen, päätoimittaja

2013: Lassi Puupponen, pienpanimokouluttaja

2012: Ilkka Hyttinen, panimomestari

2011: Eve Vaittinen, olutkouluttaja, kunniapuheenjohtaja

2010: Thomas Aschan, ravintoloitsija ja Markku Ristevirta, ravintoloitsija, maahantuoja ja tukkuri

2009: Mika Heikkinen, ravintoloitsija & olut- ja viskimestari

2008: Kari Ylänne, toimituspäällikkö

2007: Rami Aarikka, panimomestari

2006: Sam Viitaniemi, panimomestari

2005: Otto Lamberg, ravintoloitsija (postuumisti)

2004: Anssi Pyysing, ravintoloitsija

2003: Kari Likovuori, olutasiantuntija

2002: Silja Home, johtava tutkija

2001: Pentti Salmi, alkoholivirkamies

2000: Juha Lehto, ravintoloitsija

1999: Unto Tikkanen, olutjournalisti

1998: Kimmo Jääskeläinen, panimomestari ja Seppo Bonsdorff, keräilijä-tietokirjailija

1997: Markku Korhonen, ravintoloitsija

1996: Jarkko Kovasiipi, ravintoloitsija

1995: Boris Orlo, ylipanimomestari

1994: Pekka Kääriäinen, sahtiyrittäjä

LUE MYÖS: Hyvä tahti, lasissa sahti – perinteinen juoma tekee uutta nousua


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker