Hyvä Tuomas on Olutliiton vuosittain jakama palkinto, joka jaetaan olutkulttuurin eteen tehdystä työstä. Voittajan valitsevat aikaisemmat Hyvät Tuomaat. Valintaperusteissaan he kuvaavat Matti Heikkilää panimoalan monipuoliseksi vaikuttajaksi, suomalaisen olutkulttuurin kehittäjäksi ja väsymättömäksi puurtajaksi.
KTM Matti Heikkilä, 64, toimi Nokian Panimo Oy:n toimitusjohtajana 13 vuotta, jonka aikana yrityksen liikevaihto liki kymmenkertaistui ja toiminta vakiintui kannattavaksi.
Heikkilä on arvostetun Suomen paras olut -kilpailun primus motor ja yksi perustajista.
”Hän ei ole jäänyt kilpailussa vain keulakuvaksi, vaan on ottanut osaa osaa aktiivisesti itse kisan järjestämiseen joka vuosi jopa hoitaen monimutkaisen kisanäytteiden logistiikan. Samalla asenteella hän tarttui aikanaan Nokian Panimon ruoriin ymmärtäen niin pääomasijoittajan kuin lattiatason työntekijän näkökulman tärkeimpään asiaan: oluenpanoon ja hyvän tuotteen saattamiseen kuluttajille”, Olutliiton tiedotteessa kuvaillaan.
Heikkilä teki päivätöidensä ohella pienten ja suurten panimoiden edunvalvontaa ja vaikutti Suomalainen Olut ry:ssä. Aktiivisen työuransa jälkeen hän toimi myös Olutliiton hallituksessa.
Hyvä Tuomas -palkinto täytti tänä vuonna 30 vuotta. Kiertopalkintona toimivan tammitynnyrin luovutti Heikkilälle St. Urho’s Pubissa Helsingissä edellisvuoden Hyvä Tuomas, yrittäjä Petri Heino.
LUE MYÖS: Helsinkiläisen olutbaarin kaksi yllättävää ongelmaa: ”Otan vanhanaikaiset keinot käyttöön”
Aikaisemmat Hyvät Tuomaat
2022: Petri Heino, yrittäjä
2021: André Brunnsberg, järjestövaikuttaja ja oluttuomari
2020: Reino Aikasalo, ohranjalostaja, agronomi, MMM
2019: Mariaana Nelimarkka, ruokatoimittaja ja Jussi Rokka, oluttoimittaja
2018: Olli Majanen, Bryggeri Helsingin ravintolapäällikkö, olutsommelier ja Rakuuna Oy:n toimitusjohtaja
2017: Mikko Salmi, olutkouluttaja, tietokirjailija ja kokenut oluenpanija
2016: Timo Huttunen, ETM, mallastuksen asiantuntija, panimomestari
2015: Esko Pajunen, olutalan grand old man ja Tuomas Markkula, panimomestari
2014: Pertti Oksa, panimoyrittäjä, ravintoloitsija ja Sakari Nupponen, päätoimittaja
2013: Lassi Puupponen, pienpanimokouluttaja
2012: Ilkka Hyttinen, panimomestari
2011: Eve Vaittinen, olutkouluttaja, kunniapuheenjohtaja
2010: Thomas Aschan, ravintoloitsija ja Markku Ristevirta, ravintoloitsija, maahantuoja ja tukkuri
2009: Mika Heikkinen, ravintoloitsija & olut- ja viskimestari
2008: Kari Ylänne, toimituspäällikkö
2007: Rami Aarikka, panimomestari
2006: Sam Viitaniemi, panimomestari
2005: Otto Lamberg, ravintoloitsija (postuumisti)
2004: Anssi Pyysing, ravintoloitsija
2003: Kari Likovuori, olutasiantuntija
2002: Silja Home, johtava tutkija
2001: Pentti Salmi, alkoholivirkamies
2000: Juha Lehto, ravintoloitsija
1999: Unto Tikkanen, olutjournalisti
1998: Kimmo Jääskeläinen, panimomestari ja Seppo Bonsdorff, keräilijä-tietokirjailija
1997: Markku Korhonen, ravintoloitsija
1996: Jarkko Kovasiipi, ravintoloitsija
1995: Boris Orlo, ylipanimomestari
1994: Pekka Kääriäinen, sahtiyrittäjä
LUE MYÖS: Hyvä tahti, lasissa sahti – perinteinen juoma tekee uutta nousua