Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Ravintoloiden vastuullisuus on välillä turhauttavaa jargonia mutta useammin helppoja arjen ratkaisuja

Toimituksemme lähellä on ilahduttavan monia lounasravintoloita. Usein valintamme osuu buffetravintolaan, josta jokaiselle löytyy jotain ja tiukkatahtisen työpäivän keskellä ruoan saa odottamatta.

Tässä lounasravintolassa moni asia on tehty fiksusti. Tarjottimista on luovuttu jo hyvä tovi sitten, jotta säästetään vettä tiskauksessa. Runsaassa salaattipöydässä on tarjolla monia värejä, makuja ja sesongin raaka-aineita, ja näin asiakasta ohjataan ilomielin täyttämään suuri sektori lautasesta terveellisillä kasviksilla. Vastuullisia ratkaisuja on mietitty vinkkelistä jos toisesta.

Kun asiakas etenee linjastolla lämpimiin pääruokiin, hän kohtaa houkuttavana tuoksuvat gn-pakit täynnä lihapullia, kanafileitä tai ehkä kalaa. Viimeisenä tulee yhtä taiten tehty vegevaihtoehto. Harmi vaan, että asiakkaan lautanen on usein jo niin täynnä liharuokaa, että vege jää odottamaan ensi kertaa.

Ravintoloiden ja keittiötyön vastuullisuusohjeistukset voivat toisinaan tuntua etäiseltä jargonilta, josta ei työn tohinassa oikein saa otetta. Mutta monet vastuulliset ratkaisut ovat yksinkertaisia arjen rutiineja. Kuten Unicafe-opiskelijaravintoloiden vastuullisuusjohtaja Eelis Rytkönen hyvin muotoilee: Asemoi ilmaston kannalta suopeimmat vaihtoehdot linjaston alkuun. Asiakkaat valitsevat niitä useammin.

Pieniä ja vähän suurempia arjen vastuullisuustekoja on lukuisia, ja yritysten valinnoilla on merkittäviä vaikutuksia ihmisiin, yhteiskuntaan ja ympäristöön. Vastuullisuusjohtaja Eelis Rytkönen ja kokki Ilkka Isotalo kertovat ratkaisujaan, joita ravintoloissa ja kahviloissa kannattaa ottaa käyttöön.

Jotta kynnys uusien ideoiden kokeilemiseen on mahdollisimman matala, voi avuksi ottaa tekemämme tulostettavan huoneentaulun, joka keittiön tai toimiston seinälle kiinnitettynä muistuttaa arjen vastuullisuusteoista. Rasti ruutuun, kun teko toteutuu. Voit tulostaa huoneentaulun tästä.

Eräänä päivänä päädyin puheille toimituksemme lounasravintolan kokin kanssa vegeruoan menekistä. Hän kertoi, että peruslounaalla lihaa menee päivässä 50–70 kiloa, lohipäivinä enemmänkin. Vegevaihtoehtoa kuluu 8–10 kiloa, eli vain 13 prosenttia syödystä pääruoasta on kasvipohjaista.

Miten osuutta voisi kasvattaa? Toimisiko vegeruoan asemointi ennen lihavaihtoehtoja tässä kohteessa? Mietittävää vielä on, vinkkelistä jos toisesta.

Voit lukea Aromin juuri ilmestyneen numeron Lehtiluukusta. Numeron teemana on vastuullisuus.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi