Taivallahden leikkipuistoon Töölössä on kokoontunut puolilta päivin noin 70 lasta. Mutta miksi lautasen kanssa jonoon asettuu myös Hans Välimäki?
Keittiömestari on luvannut arvioida Helsingin Uutisille Helsingin leikkipuistoruuan. Välimäki on tunnettu ankarasta otteestaan – esimerkiksi Kuppilat kuntoon -realitysarjassa mies on antanut ravintoloille kunnolla huutia kehnolaatuisesta ruoasta.
Leikkipuistossa on testipäivänä tarjolla kirkasliemistä kirjolohikeittoa. Saatuaan lautaselleen kauhallisen keittoa Välimäki tekee pika-arvion ruuan ulkonäöstä.
”Kalaa on sopivasti, mutta perunoita melko vähän. Liemi on ilmeisesti kuljetuksen aikana saostunut, mutta sehän ei makua haittaa.”
Teksti jatkuu kuvien jälkeen.
Ensimmäinen lusikallinen saa Välimäen nyökyttelemään.
”On kyllä maukasta ja tasapainoista keittoa. Yllättävän hyvää. Itse laittaisin joukkoon rohkeammin sipulia ja palsternakkaa, mutta ne ovat makuasioita. Suolaa olisi myös voinut olla hieman enemmän, nyt sitä on samalla tasolla kuin laitoskeittiöissä.”
Helsingin puistoruokailu täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Palvelua kehuva Välimäki toteaa, että se on tarpeellinen monessa lapsiperheessä.
”Nämä puistotädit täällä varmaan odottivat, että ’no nyt se Välimäki haukkuu meidän ruoat aivan lyttyyn’. Nyt ei ollut siihen aihetta. Ihan kympin arvoista keittoa”, Välimäki virnistää.
Vain vähän punaista lihaa
Silmäys puistojen alkukesän ruokalistaan saa Välimäen mietteliääksi. Esimerkiksi juhannusalusviikolla tarjolla on muun muassa keittoja broilerista, linsseistä ja kirjolohesta. Mukaan mahtuu myös jauheliharisottoa.
”Lista näyttää aika monipuoliselta, vaikka mitään erikoisuuksia ei tähän mahdukaan. Punainen liha kyllä loistaa poissaolollaan, jos ei mukaan lasketa esimerkiksi jauheliha- ja siskonmakkarakeittoa”, Välimäki pohtii.
”Keittoja on näköjään melkein joka päivä, mutta ne ovat listalla varmaankin siksi, että niitä on yksinkertaisesti helppo jakaa.”
Ruokailu on paljon muutakin kuin vain soppalautasen tyhjentämistä. Osalla suomalaisista nuorista ovat Välimäen mukaan pöytätavat hallussa, mutta toisten taas pitäisi saada niihin ohjausta.
”En tiedä, opetetaanko yläasteikäisille nuorille nykyään kotitaloustunnilla pöytäkäyttäytymistä, mutta syytä olisi.”
”Minulla on kaksi teini-ikäistä poikaa ja heistä nuorempaa pitää kyllä välillä muistuttaa, että ruokapöytään ei tulla lakki päässä”, Välimäki huokaa.
Teksti jatkuu kuvien jälkeen.
Ilmaista ja hyvää
Puistoruokailu on tuttu palvelu muun muassa Miia Strängille ja hänen lapsilleen Camillalle, 6, ja Emilialle, 5.
”Tänä kesänä on käyty tyttöjen kanssa aika usein täällä, sellaiset kolme tai neljä kertaa viikossa.”
Haagalainen Marta Narma oli torstaina lastensa Melindan, 6, ja Arturin, 9 kk, kanssa puolestaan ensimmäistä kertaa Taivallahden leikkipuistossa.
”Tavallisesti käymme Pohjois-Haagassa leikkipuisto Iidassa. Lapset ovat kyllä tykänneet ruoasta kovasti. Ja helpottaa tämä minuakin, kun ei tarvitse päivällä kokkailla”, Narma arvioi.
Alkukesän arkipäivinä Taivallahdessa on ruokaillut noin 70 lasta päivässä. Määrä on pieni verrattuna aikaan ennen koronaa. Esimerkiksi kesällä 2019 puistossa kävi syömässä päivittäin jopa parisataa lasta.
”Todella suurelta määrältä vaikuttaa, en olisi uskonut, että nämä tapahtumat ovat näin suosittuja”, Hans Välimäki hämmästelee, kun ympärillä parveilee kymmeniä tenavia.
”Vaikka eipä ihme, että porukkaa tulee paikalle, kun ruoka on näin hyvää. Lisäpisteitä tulee siitä, että tämä on syöjälle ilmaista. Huippuravintolassa tästä keitosta joutuisi maksamaan varmaan tuollaiset 25 euroa.”
Yksi soppajonossa olleista tytöistä lähestyy kaikkien tuntemaa keittiömestaria ja pyytää nimikirjoitusta lippalakkiinsa.
Välimäki vetäisee nimmarin hymyillen vaaleanpunaiseen lippikseen.
”Mä oon sun fanisi”, saa tyttö ennen poistumistaan kuiskattua.
Hän saattaa hyvinkin olla vuonna 2052 se Helsingin kuuluisin keittiömestari.
80 vuotta puistoruokaa Helsingissä
Vegaanitarjonta on kasvanut jatkuvasti
- Helsingin leikkipuistoissa on ruokailtu vuodesta 1942 alkaen.
- Maksutonta ruokaa jaetaan noin 2 000 kiloa päivässä.
- Kesän mittaan ruokaa jaetaan yhteensä 45 000–50 000 kiloa.
- Yhden annoksen hinta on noin 1,15–1,20 euroa.
- Vegaaniruokia on keskimäärin 1–2 kertaa viikossa. Niiden suosio kasvaa.
Helsinki tarjoaa avoinna olevissa leikkipuistoissaan (pois lukien Loru ja keskuskirjasto Oodi) maksuttoman lämpimän lounaan kaikille alle 16-vuotiaille 6.6.–10.8.2022 arkipäivisin klo 12.
Maksuton leikkipuistoruokailu on ainutlaatuinen julkinen palvelu maailman mittakaavassa. Julkinen ruokajakelu aloitettiin vuonna 1942 keskellä sotaa, kun elintarvikepula piinasi suurta osaa helsinkiläisistä. Lapsille haluttiin taata ainakin yksi lämmin ateria päivässä. Tänä päivänä palvelu vastaa ravitsemukselliseen ja sosiaaliseen tarpeeseen sekä helpottaa perheiden arkea.