Erikoisuudet

Ethän sinä voi kiveksiä listalle laittaa, sanoi joku – ja niin kuopiolaisravintola alkoi tarjoilla kivesleipää

Gastrobar B/P tunnetaan burgereistaan, vinhasti vaihtuvasta ruokalistastaan ja konstailemattomasta suhtautumisestaan ruokaan. Hampurilainen syntyy esimerkiksi karitsasta, silakasta tai muikuista. Facebookin suositun Burger Lovers Finland -harrastajaryhmän vuosittaisissa äänestyksissä Gastrobar B/P tapaa sijoittua valtakunnallisen kärjen tuntumaan.

Kuopion ravintolakeittiöissä tutustuneet Antti Ojala, Teemu Puranen ja Pasi Tuomaala yhdistivät voimansa vuonna 2017 ja perustivat oman ravintolan. Gastrobar B/P:n toiminta-ajatus on itse alusta alkaen tehty lähiruoka. Teemu Puranen sanoo, että muista erottuminen hirvenpääsyltyn ja pässinkivesten kaltaisilla omalaatuisilla ruuilla ei ole ollut itsetarkoitus.

”Se on tullut ihan luonnollisesti, ei meidän porukalla muuta voisi tehdä. Minusta on tärkeää käyttää eläimestä koko ruho. Jos olisi halunnut tehdä samalla tavalla kuin muutkin, olisi voinut mennä palkolliseksi töihin jonnekin muualle. On todella tärkeää saada tehdä juuri sitä, mitä itse haluaa”, hän kertoo ja lisää olevansa vakavasti allerginen auktoriteeteille.

”Varmasti sekin vaikuttaa, jos joku on sanonut, että ethän sinä nyt voi kiveksiä listalle laittaa. Asenne on, että katsotaan voiko.”

Ravintoloitsija Puranen listaa suosikkinsa Gastrobar B/P:n persoonallisemmasta tarjonnasta.

Puijonkadun osterit eli friteeratut pässin tai sonnin kivekset

Gastrobar B/P muutti helmikuussa Asemakadulle, mutta vanha osoite elää annoksen nimessä.

”Yleensä kaverina on ollut ruskeaa voimajoneesia ja pikkelöityä omenaa. Joskus listalla oli club sandwich -tyylinen kivesleipäkin. Kivekset on otettu hyvin vastaan, ja ne myydään äkkiä loppuun, kun laittaa listalle. Erittäin nugettimainen tulee, kun ensin hauduttaa ne liemessä, leikkaa annospaloiksi, leivittää ja frittaa.”

Mateenmaitia ja maksaa
Mateen maitia ja maksaa. KUVA Teemu Puranen

Mateen maiti

Mäti on yleisesti arvostettu herkku, mutta maiti on konseptina monelle hankalampi.

”Listalle ei annosta pysty maiti-nimellä laittamaan. Aiheuttaa liikaa ennakkoluuloja. Kaikki tätä maistaneet ovat kyllä tykänneet. Kun matikka alkutalvesta valmistautuu kutuun, urosmateen maitipussi on vielä kiinteä. Sen voi viipaloida ja paistaa esimerkiksi pannulla kuten kampasimpukan. Ulkonäkö on melkein sama, rakenne rasvaisen samettinen ja maku miedon kalainen. Tätä on ollut tarjolla muun muassa paistettuna mateen maksan ja hummeri-madeliemen kanssa. Toimii myös hollandaisekastikkeen ja valkoisen Alban tryffelin kanssa.”

Hirvenpääaladobi

Nose to tail -ajattelun mukaan eläimestä käytetään kaikki kuonosta hännänpäähän.

”Sain yhtenä syksynä metsästäjältä hirvenpäitä. Niistä tuli helvetin hyvää aladobia. Asiakkaat tykkäsivät.”

Karitsansydäntartar
Karitsansydäntartar. KUVA Teemu Puranen

Sydäntartar

Tartar on Gastrobar B/P:n suosituimpia alkuruokia.

”Listalla on melko usein tartaria karitsan, poron tai naudan pumpusta. Pieniksi kuutioiksi leikattuna tosi miellyttävä rakenne ja huippuhyvä maku.”

Jauhettu säyne ja hauki
Järvikalahodari. KUVA Niina Vänttinen

Jauhettu säyne ja hauki

Järvikalasta on moneksi.

”Olemme tehneet kalaruuat lounaalle viimeiset neljä vuotta pääasiassa järvikalamassasta, johon käytetään säynettä ja haukea. Lohta ei ole ollut kuin muutaman kerran kelirikkoaikaan. Ensimmäisenä vuonna kalaa sai tehdä lähinnä bioastiaan, mutta nyt se on lähes suosituin lounasruoka. Olemme tehneet siitä muun muassa hodarinakkeja, kalamakkaroita, kalamortadellaa bagelin väliin, kebabia, tacoja, burgerpihvejä, terriinejä, tsukune-vartaita ja Kievin järvikalaa.”

LUE MYÖS: Mitä ravintoloiden ronskille edelläkävijälle kuuluu nyt? Avec kävi St. Johnissa, josta on tullut esikuva kokeille ympäri maailmaa

LUE MYÖS: Jyrki Tsutsusen villi uutuusravintola tarjoaa kanansydäntä ja ruusua Hakaniemessä, jonka hän toivoo olevan “seuraava Kallio”

Gastrobar
Sisustuskaan ei ole tavallisimmasta päästä. KUVA Jaakko Sandqvist


Gastrobar B/P, Asemakatu 1, Kuopio


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi