PRO-palkinnot

Tässä ovat PRO-voittajat 2025! Suomen parhaat keittiö- ja ravintola-ammattilaiset palkittiin

Veera Valtonen helsinkiläisestä Basbas Kulmasta voitti ravintolan keittiöpäälliköiden ja -mestarien sarjan PRO-palkinnon. Taustalla finalisti Oskar Kotka porvoolaisesta Vårista. KUVA Laura Hujanen

Ravintola-alan arvostetut suomalaiset palkinnot jaettiin PRO-gaalassa Finlandia-talossa Helsingissä torstaina.

PRO-palkintoja myönnettiin 16 kategoriassa. Lisäksi palkinnon pokkasivat lehdistön suosikki, yrittäjä Lauri Kaivoluoto sekä elämäntyöstään palkittu Markus Maulavirta.

Kotimaisen lähiruoan pioneeri ja Michelin-kokkien eturintamassa kulkenut Markus Maulavirta on yksi Suomen legendaarisimmista kokeista. Hän sai tunnustuksena elämänmittaisesta työstään PRO-gaalassa jaetun elämäntyöpalkinnon.

Uransa merkittävimpinä aikoina Maulavirta pitää vuosiaan ravintola Georgessa, jolle hän tienasi vuonna 1991 yhden Suomen ensimmäisistä Michelin-tähdistä.

Lähiruoan sanansaattajana tunnettu Maulavirta nosti kotimaiset tuottajat esiin ravintola Nokassa ja monissa muissa yhteyksissä.

Lue myös: Keittiömestari Markus Maulavirta palkittiin elämäntyöstään – ”Positiivista, ettei kaikki tule postuumisti”

PRO-tunnustuspalkinnot myöntää horeca-alan ammattimedia Aromi. Vuotuinen PRO-gaala järjestettiin 23. kertaa.

”Ravintola- ja keittiöalalla on todella kovia ammattilaisia, jotka työskentelevät rakkaudesta lajiin. PRO-voittajat ovat suomenmestareita lajissaan, ja asiakkaalle on erityinen elämys päästä heidän serviisiinsä”, sanoo Aromin päätoimittaja Outi Tuomivaara.

Finlandia-talon lavalle nousivat illan aikana 16 sarjan kolme parasta, ja jokaisen sarjan voittaja palkittiin. Voittajat valitsi alan ammattilaisista koostuva tuomaristo.

Ehdokkaat asetettiin yleisellä haulla, ja finalistit saivat kerätä taakseen kannatusta esimerkiksi somessa. Ehdotuksia ja kannatusääniä PRO-palkinnon saajaksi tuli kaikkien aikojen suurin määrä, peräti 9 000.

Ääniharavaksi nousi Lehdistön palkinnon voittaja Lauri Kaivoluoto, joka on nostanut vantaalaisen Backaksen menestykseen ravintola- ja tapahtumatilana.

Ammattikeittiön tuotekehittäjänä palkittiin Compass Groupin Ville Pyykönen, joka vei joukkueenjohtajana yhtiön joukkueen kultaan kokkiolympialaisissa vuonna 2024.

Toinen kokkiolympialaisten kultamitalisti, helsinkiläisen Bistro Bardot’n kylmäkkö Mia-Maria Tschernij palkittiin puolestaan ravintolan kokki -sarjan PRO-palkinnolla. Keittiöpäällikkö-sarjan vei nimiinsä helsinkiläisen Basbas Kulman Veera Valtonen. Tuomaristo arvosti molempien modernia ja kehittävää otetta työhön.

Ammattikeittiön kokki -sarjan PRO-palkinnon voittanut keittiömestari Kimmo Juslenius vastaa päivittäin 300 asiakkaan lounasruoasta Antell Värituvassa Vantaalla. KUVA Laura Hujanen

Sosiaalinen vastuu nousi esiin etenkin Ammattikeittiön työntekijä -sarjan voittajan Marjo Sundströmin kohdalla: hän työskentelee monikulttuurisessa työyhteisössä espoolaisessa Mainingin koulussa työkavereinaan myös vammaispalvelun asiakkaat.

Yrittäjä-sarjassa katse kääntyi työllään Lapin matkailulle merkittävää vetoapua antaneeseen Rovaniemen Santaparkin Ilkka Länkiseen ja Katja Ikäheimo-Länkiseen.

PRO-voittajat 2025

Ammattikeittiön työntekijä
Marjo Sundström
Palveluvastaava, Mainingin koulu, Espoo Catering, Espoo

Ammattikeittiön päällikkö
Paula Kolppanen-Valli
Tuotantopäällikkö, Kilon keittiö, Espoo Catering, Espoo

Ammattikeittiön kokki
Kimmo Juslenius
Keittiömestari, Antell Väritupa, Vantaa

Ammattikeittiön tuotekehittäjä
Ville Pyykönen
Keittiömestari, tuotekehitys, Compass Group, Helsinki

Ravintolapäällikkö
Himal KC
Ravintolapäällikkö, Taco Bell Iso Omena, Espoo

Ravintolan asiakaspalvelija
Abdallah Medarhri
Vuoropäällikkö, Strawberry, hotelli Lilla Roberts, Helsinki

Ravintolan kokki
Mia-Maria Tschernij
Pääkylmäkkö, Bistro Bardot, Helsinki

Ravintolan keittiöpäällikkö/-mestari
Veera Valtonen
Keittiöpäällikkö, Basbas Kulma, Helsinki

Hovimestari/sommelier
Pilvi Auvinen
Sommelier ja ravintoloitsija, Grape Wine Bar & Tasting Room, Helsinki

Baarimestari
Matias Pietarinen
Baarimestari, Hotel Maria, Helsinki

Kahvilan työntekijä
Jenna Sällinen
Vuoropäällikkö, Fazer Cafe Töölö, Helsinki

Opettaja
Paraschos ”Akis” Staboulis
Lehtori, Perho, Helsinki

Yrittäjä
Ilkka Länkinen & Katja Ikäheimo-Länkinen
Santapark, Rovaniemi

Tulokas
Siiri Kallio
Tarjoilija, Ravintola Töölö, Helsinki

Innovaatio
Soupster Green Advisory Board
Soupster Family

Vastuullisuus
ResQ Club
ResQ

Elämäntyöpalkinto
Markus Maulavirta

Lehdistön palkinto
Lauri Kaivoluoto
Yrittäjä, Ravintola Backas, Vantaa

Lue myös: Näin siellä juhlittiin! PRO-gaala 2025 kuvina

Lue myös: Tässä ravintola-ammattilaisten PRO-gaalan upeimmat puvut 2025 – ”Kuin Linnan juhlat vol 2”

Juttua korjattu 31.1.25 klo 10.50: Ville Pyykönen oli Compass Groupin kokkiolympiajoukkueen joukkueenjohtaja, ei kapteeni.


PRO-palkinnoista vastaa horeca-alan ammattimedia Aromi, jota kustantaa Kamua Helsinki oy. Kamua Helsinki kuuluu Mediakonserni Keskisuomalaiseen, samoin Avecmedia.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi