Helsinkiin marraskuussa avattu Café Tampopo on erikoistunut sandoihin. Sando on japanilaisten sana sandwichille eli voileivälle.
Japanilaisten voileipien kuuluisin täyte on tonkatsu-porsaanleike, joka leivitetään pankojauhoilla rapeaksi.
Leiketäytteinen kerrosleipä eli katsu-sando kehitettiin Tokiossa 1930-luvulla nopeaksi katuruoaksi.
Edullinen ja yksinkertainen sando on Japanissa suosittu eväs. Se hurmasi myös julkkiskokki Anthony Bourdainin, joka ihasteli kananmunasalaatilla täytettyä markettisandoa vuonna 2013.
Sando-kerrosleipä kootaan shokupan-leipään. Suomessa sitä ei ole yleisesti myynnissä, ja Café Tampopo teettää omansa leipomossa erikoistilauksena.
Shokupan näyttää paahtoleivältä, mutta tuntuu muhkeammalta. Sen rakenne on ilmava ja joustava. Leipomisessa käytetään vehnäjauhojen ja muiden tavallisten raaka-aineiden lisäksi maitoa. Leipään lisätään suolan lisäksi hieman sokeria, tuloksena tasapainoinen maku.
”Japanilaiset pitävät ruoasta, jossa on riittävän paljon kosteutta”, Café Tampopoa puolisonsa Benjamin Öbergin kanssa pyörittävä Minori Yoshida kertoo Avecille.
Café Tampopon Sando-leipiä ei paahdeta.
”Sando on helppoa syötävää, se tuntuu suussa kivan pehmoiselta. Suutuntuma on olennainen asia”, Öberg sanoo.
”Sando toimii aamiaisena, lounaalla tai iltapalana viini- tai sakelasillisen kanssa.”
Café Tampopon sandot on hinnoiteltu 10–14 euroon. Täytteenä on joko kana- tai katkaraputäytteinen leivitetty leike, kurpitsakroketti-tomaatti tai kananmunasalaatti.
Lisäksi valikoimissa on makea sando, jossa on tiiviiksi vatkattua kermavaahtoa ja tuoreita hedelmiä.
”Makeasta sandosta ihmiset joskus ällistyvät. Se muistuttaa suomalaista syntymäpäiväkakkua”, Öberg kuvailee.
Helsingissä sandoja on tätä ennen myyty vain harvassa paikassa, kuten Muji-myymälän ravintolassa Kampissa sekä Pretty Boy -ketjun kanaravintoloissa.
Ravintola sai seurakseen kahvilan
Japanilaislähtöinen Minori Yoshida tapasi tulevan puolisonsa Benjamin Öbergin Helsingissä vuonna 2017. Vuonna 2021 kokkiparisukunta perusti yhteisen Sake Bar & Izakaya -ravintolan Kruununhaan kaupunginosaan.
Japanissa izakayat ovat kansankuppiloita. Vapaa käännös izakaya-sanasta on paikka, johon voi jäädä juomaan, Yoshida ja Öberg kertovat. Eniten juodaan sakea, shōchū-tislettä ja olutta. Ruokailu on rentoa.
Helsingin Sake Bar & Izakaya on noussut suosioon Yoshidan ja Öbergin määrätietoisella työllä. Kokkipariskunta on samalla avartanut suomalaisten näkemystä japanilaisesta ravintolakulttuurista.
Nyt Yoshidan ja Öbergin tehtävänä on tehdä sando-kerrosleivät tutuksi helsinkiläisille. Pariskunta alkoi myydä sandoja ensin tilapäisessä popup-ravintolassa ja sen jälkeen Izakayassa sunnuntaisin.
”Asiakkaat kaipasivat makeiden sandojen kaveriksi kahvia. Tila ei siihen Izakayassa soveltunut, mutta kahvilasta saa nyt kahvia ja sandoja joka päivä. Sandot eivät myöskään ole perinteistä Izakaya-ruokaa, joten oli luontevaa alkaa myydä niitä omassa paikassaan”, Yoshida kertoo.
Ravintoloitsijat sukkuloivat Izakayan ja kahvilan välillä.
”Teemme kaikkea ruokatuotteen kehittämisestä musiikin soittamiseen ja vessapaperin hakemiseen”, Öberg kuvailee.
Viiden sandon lisäksi kahvilan ruokalistalla on muutama makea herkku, kuten espanjalaista flan-paahtovanukasta muistuttava japanilainen purin. Juomalistalla on viiniä, sakea ja olutta.
Yoshida on asunut Japanin ja Suomen lisäksi Ranskassa. Kahvilassa hän ja Öberg etsivät nyt valikoimaa ja tunnelmaa, joka osuu helsinkiläisten makuun.
Eurooppalaista ja japanilaista yhdistelevä juomalista on leikkisä. Matchan saa lattena tai affogatona jäätelöpallon kanssa. Kuumien ja kylmien espressopohjaisten kahvien lisäksi tarjolla on japanilaisia teelaatuja, kuten matchaa ja hojichaa.
Café Tampopo sijaitsee Eerikinkadulla Orion-elokuvateatterin vieressä. Kahvila on auki maanantaista lauantaihin aamukymmenestä iltakymmeneen.
Lue myös: 10 asiaa, joissa ravintolan asiakaspalvelijan kannattaa ottaa mallia Japanista