Uusi ravintola

Dean Lyijysen ”pömpöttävä” ravintola Helsingin Sörnäisissä nousi heti hitiksi

Helsingin uusi thaimaalainen ravintola Pumpui rikkoo perinteitä. Vilhonvuorenkadulla samassa osoitteessa ovat aiemmin toimineet muun muassa Hel York ja Niko’s Gyros. KUVA Jaakko Sandqvist

Yrittäjä Dean Lyijysen, 32, uusi ravintola avattiin joulukuussa Sörnäisten Vilhonvuorenkadulle. Boneless-hampurilaisravintoloista tunnetun Lyijysen uusin aluevaltaus on thaimaalainen ruoka, jonka hän kertoo olevan lähellä hänen sydäntään.

”Pumpui on ollut projekti, joka on pitkään hautunut minulla takaraivossa ja reseptikirjoissa”, yrittäjä kertoo Helsingin Uutisille.

Puoliksi singaporelaiselle Lyijyselle thaimaalainen ruokakulttuuri on tullut tutuksi Thaimaassa reissaamisesta, jota hän on harrastanut jo nuoresta.

Kantakaupungin thaimaalaisen ravintolatarjonnan keskellä Lyijynen ei tavoittele autenttisuutta.

”En väitä, että meidän jokainen annos olisi se perinteisin tapa tehdä. Autenttisuutta on tekniikoissa ja raaka-aineissa”, Lyijynen toteaa.

”Toteutetaan asioita omalla visiolla. Ollaan haettu tässä konseptia, joka on isompi kuin vain thaimaalainen ruoka.”

Osa Pumpuin konseptia on tarjoilla ruoan kanssa mielenkiintoisia viinejä, kuten katalonialaisia alkuviinejä.

”Tuttu alkuviinien maahantuoja paritti meidän ruoan kanssa muutaman hyvän viinin. Natuviinit sopivat hyvin thaimaalaisen ruoan täyteläiseen makuun.”

”Visuaalisuudelta haluttiin viestiä sitä, ettei tämä ole perinteinen thaimaalainen vaan kevytmielisempi ja moderni versio siitä. Ollaan panostettu paljon ravintolan miljööseen, palveluun ja tunnelmaan.”

Kevytmielisyys näkyy myös Pumpuin nimessä, joka tarkoittaa pullukkaa thaimaaksi.

Pumpuissa oli vilskettä perjantaina päivällä. Lounasannos maksoi 13,50 euroa. KUVA Jaakko Sandqvist

”Ajatus oli, että meillä on niin hyvää ruokaa, että rupeaa vähän pömpöttämään vatsa. Sitten (olo) on pumpui.”

Erikoista on myös ruokalistan suppeus.

”Meillä on todella pieni ja keskitetty menu, jossa on seitsemän annosta. Paneutumalla tiettyihin annoksiin pystytään pitämään raaka-ainevarasto tuoreena.”

Tulevaisuudessa annokset tulevat vaihtumaan. Tulossa on myös viikon tai parin välein vaihtuva erikoisannos.

Vegaaninen panang-curry tofulla. KUVA Jaakko Sandqvist

Ravintola on kerännyt suosiota sosiaalisen median kautta.

”Ravintola on lähtenyt mieluisasti käyntiin, vaikka pelättiin joulukuussa avaamista, kun se on yleensä vuoden hiljaisin aika ravintola-alalla.”

”Viikonloppuisin joutuu varaamaan pöydän, jotta mahtuu sisälle.”

Lyijynen on päätoimisesti edelleen mukana Bonelessin toiminnassa. Ketjun Redin ravintola valittiin Helsingin Uutisten lukijaäänestyksessä kaupungin parhaaksi vuonna 2023.

”Boneless on nykyään pääosin franchise-toimintaa. Vain yhtä ravintolaa pyöritetään itse.”

Bonelessissa Lyijysen tehtäviin kuuluu franchise-ketjun johtamista sekä brändi- ja tuotekehitystä.

Dean Lyijynen ja isä Tomi Lyijynen juhlivat Helsingin Uutisten lukijaäänestyksen voittoa Boneless-ravintolassa tammikuussa 2023. KUVA Sami Kuusivirta

Lue myös: Michelin-kokin tähdittämän uuden ravintolan ruokalista Helsingin paraatipaikalla yllättää: kalakukkoa

Lue myös: Kävimme Helsingin keskustan uudessa 24/7-karaokebaarissa – tältä näyttää Tokio Karaoke, jossa lauletaan läpi yön


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi