Tullissa on tutkittu mittavaa lihojen salakuljetusta Suomeen.
Epäilyn mukaan Suomeen on tuotu Virosta ja Latviasta yli 10 000 kiloa lihaa ilman riittäviä asiakirjoja ja ilman kylmäkuljetusta vuosina 2022–2024.
”Osassa tapauksissa liha on päätynyt myyntiin”, tutkinnanjohtaja Hanna Koskenranta Tullista kertoo Helsingin Uutisille.
Tullin tiedossa on yksi tapaus, jossa liha on päätynyt myyntiin helsinkiläiseen ravintolaan.
Tulli on valvovana viranomaisena ilmoittanut maahantuonnin yhteyksissä havaitsemistaan epäkohdista Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksikölle.
Elintarviketurvallisuusyksikkö taas on tehnyt tarkastuskäyntejä lihaa vastaanottaneisiin ravintoloihin ja lihakauppoihin.
”Näiden asioiden pohjalta yksikkö on epäillyt lihaa tuoneiden yritysten toiminnassa rikosta ja tehnyt Tullille tutkintapyynnön”, Koskenranta kertoo tapausten selvittelystä.
Kyseessä on kaksi erillistä tapausta.
Ensimmäisessä Tulli pysäytti epäillyn Helsingin Länsisatamassa elokuussa 2023, kun hän toi Virosta Suomeen liki 800 kiloa naudanlihaa.
Liha epäillään kuljetetun auton säilytystilassa suojaamattomana, ilman kylmäkuljetusta ja puutteellisin dokumentein.
Asiassa epäillään myös, että viranomaisille on annettu virheellistä tietoa salmonellatestistä ja että salmonellatodistus on väärennetty.
Juttua on tutkittu terveysrikoksena, salakuljetuksena ja väärennyksenä.
Toisessa tapauksessa Tulli epäilee, että Suomeen tuotiin marraskuusta 2022 helmikuulle 2024 yli 9 000 kiloa siipikarjan lihaa puutteellisilla tai virheellisillä asiakirjoilla ja ilman kylmäkuljetusta.
Tämä tapaus paljastui, kun Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksikkö teki Tullille tutkintapyynnön.
Kokonaisuutta on tutkittu terveysrikoksena, laittomaan tuontitavaraan ryhtymisenä ja salakuljetuksena.
Koskenranta kertoo Helsingin Uutisille, että lihojen kuljetusmuodot ovat vaihdelleet.
”Toisissa lähetyksissä lihat ovat kuljetettu pakettiautojen säilytystilassa muoviin käärittynä. Toisissa tapauksissa lihat ovat olleet pakattuna pahvilaatikoihin.”
”Useissa lähetyksissä on ollut puutteita kylmäkuljetuksen suhteen.”
”Molemmissa tapauksissa toimijat ovat olleet yrityksiä, jotka ovat rekisteröineet toimintansa, joka tarvitaan elintarvikelain mukaan elintarvikkeiden kaupalliseen tuontiin. Yritykset ovat siis itse vastuussa tuotteidensa turvallisuudesta ja lainsäädännön noudattamisesta”, Koskenranta kertoo Tullin tiedotteessa.
Suomeen tuotavien lihalähetysten mukana on oltava salmonellaa koskeva kaupallinen asiakirja ja laboratorion tutkimustodistus. Salmonellanäytteet tulee olla otettu lähettävässä laitoksessa.
Motiivina elintarvikerikoksissa on usein taloudellisen hyödyn tavoittelu.
Jutuissa on yhteensä kahdeksan epäiltyä.
Esitutkinnat ovat siirtymässä syyttäjälle syyteharkintaan.