Punavuoren Pursimiehenkadulle avattiin toissa viikolla Eppu’s Cheesesteaks -ravintola, joka tarjoilee käytännössä vain yhtä ruokalajia: nimensä mukaisesti Philly Cheesesteak -leipää.
”Konsepti on melko yksinkertainen eli lihaa ja juustoa. Mitä sitä muuta tarvitsee”, ravintolan perustaja Eppu Kiiskinen, 26, sanoo Helsingin Uutisille.
Cheesesteak-reseptejä on monia erilaisia. Kiiskinen kertoo, että eri juustoja ja lihoja kokeiltiin ennen kuin ravintolassa päädyttiin nykyiseen reseptiin. Eppu’s käyttää lihana naudan etuselkää, joka leikataan ravintolassa kokonaisesta pieniin siivuihin. Sen jälkeen liha paistetaan rapeaksi.
Juustona käytetään valkoista cheddaria. Tämän lisäksi leipä sisältää juustokastikkeen, joka koostuu prosessoidusta cheddar-sulatejuustosta sekä tavallisesta cheddarista. Päälle tulee vielä paistettua sipulia. Ainesosat tarjoillaan vehnäsämpylässä, joka tulee Pekan leivältä Heinolasta.
Lisukkeeksi saa lisämaksusta pikkelöityä jalapenoa tai vihreää paprikaa.
Cheesesteakin saa myös kanalla, joka tulee Puolasta. Ravintolan käyttämä nauta on puolestaan kotimaista.
Listalta löytyy myös ranskalaiset sekä kaksi erilaista dippiä. Vaihtoehtoja ovat limeaioli ja srirachamajoneesi.
Muita ruokia ravintolan listalla ei ole. Kiiskinen kertoo, että ei koe järkevänä esimerkiksi hampurilaisten tarjoamista.
”Pysytään omalla tontilla, keskitytään yhteen tuotteeseen ja kehitetään sitä. Jossakin vaiheessa kokeilemme muitakin jenkkisandwicheja.”
Ennen Punavuoren ravintolan avaamista Kiiskinen myi leipiä ruokarekasta, jonka toiminta alkoi vuoden 2022 syyskuussa. Kiiskinen kertoo, että idea omasta ravintolasta tuli tarjonnan puutteen takia.
”Ihmettelin, että miksi tällaista paikkaa ei ollut Helsingissä ja aloin ideoida konseptia. Aloitin toiminnan ruokarekalla, vaikka toiveissa oli alusta asti oma ravintola.”
Ravintolan Kiiskinen uskalsi avata, kun asiakkailta tuli hyvää palautetta.
”Tuntui maistuvan hyvin jengille. Vaikutti siltä, että nyt olisi hyvä rako mennä seuraavalle tasolle, kun olimme saaneet näkyvyyttä esimerkiksi festareilta.”
Kiiskisellä ei ollut ravintolataustaa ennen oman yrityksen perustamista. Hän kertoo opiskelleensa kaupan alaa lukion jälkeen.
”Olen kuitenkin ollut innokas kotikokki, ja oma ravintola kiinnosti. Tämä on paljon palkitsevampaa.”
Eppu Kiiskinen ei aio luopua ruokarekastaan, vaan sen toiminta jatkuu ensi vuoden keväänä. Tarkoituksena on kiertää esikaupunkialueita keskustan ulkopuolella sekä erilaisia festivaaleja.
Eppu’s Cheesesteaks ei ole ensimmäinen ruokarekka, jonka toiminta on laajentunut kivijalkaravintolaan viime vuosina.
The Alexanders Food Truckin yrittäjät avasivat Helsinki Beer Factoryn Mellunkylään vuonna 2019. Viime kesän alussa ravintola kuitenkin myytiin uusille omistajille. Beer Factory tarjoili esimerkiksi hampurilaisia ja savustettuja ruokia kuten naudan eturintaa eli briskettiä. Ravintola kertoi Facebook-sivullaan, että omistajavaihdos johtui ravintolan kokin muutosta ulkomaille.
Töölöntorilla sijaitsee B5 Black -ravintola. Yritys tunnetaan etenkin vuosina 2016–2020 Asema-aukiolla toimineesta Black Grill & Cafesta. Asema-aukion grillivaunun toiminta päättyi, kun kaupunki lopetti paikan vuokrasopimuksen vuonna 2020. Yrityksellä on nykyään neljä ruokarekkaa, jotka kiertävät Helsingissä ja tapahtumissa.
Niin ikään ruokarekastaan tunnettu The Bro’s Burger avasi kivijalkaravintolan Herttoniemeen viime heinäkuussa. Keväällä 2021 perustetun yrityksen omistaja Thanh Liem Nguyen kertoi tuolloin Helsingin Uutisille, että idea omasta ravintolasta oli kytenyt jo kauan mielessä.
”Halusimme jo tuolloin perustaa ravintolan, mutta koronapandemia esti sen. Päätimme sitten aloittaa ruokarekalla.”
Bro’s Burgerissa pihvit grillataan puuhiilillä. Nguyenin mukaan se antaa pihveille tunnistettavan maun.
Mikä on Cheesesteak?
Cheesesteak on Yhdysvaltojen Philadelphian kaupungin legendaarisimpia ruokia. Alkunsa ruoka sai vuonna 1930, kun Pat Olivieri alkoi myydä sitä hodarikärrystään. Tarinan mukaan Olivieri halusi syödä lounaaksi jotakin muuta ja lähetti veljensä hakemaan naudanlihaa paikallisesta teurastamosta. Olivieri kypsensi ohueksi leikatun lihan grillissään ja söi sen vaaleasta leivästä sipulin kera. Paikalle saapunut taksinkuljettaja halusi samanlaisen leivän. Syödessään kuljettaja kehotti Olivieria myymään ruokaa jatkossakin, minkä seurauksena Olivieri avasi Pat’s King of Steaks -ravintolan jo samana vuonna.
Leipä tarjoiltiin ilman juustoa 1940-luvulle saakka, jolloin Pat’s King of Steaksin ravintolapäällikkö päätti lisätä annokseen provolone-juustoa.
LUE MYÖS: Mikä oikeastaan on brasserie? Entä bistro? Vuoden keittokirja avaa termit