
Tuhdin grillileivän voisi kuvitella olevan ravintoloille helppo tuote. Valmistaminen ei vaadi tuntikausien etukäteisvalmistelua tai ylettömän kalliita raaka-aineita, ja tuote on kaikille tuttu.
Miksi Suomessa on niin vähän voileipiin erikoistuneita ravintoloita? Ovathan tanskalaisetkin ylpeitä smörrebrödeistään ja ranskalaiset Croque madamesta ja monsieurista.
”Ehkä lämpimien leipien ajatellaan olevan niin arkinen juttu. Ajatellaan, että kuka tahansa voi tehdä pellillisen lämppäreitä kotona”, pohtii tamperelaisen Ruubenin ravintolapäällikkö Jade Hyvönen Avecille.
Joulukuussa 2024 avatun Ruubenin taustalla ovat Lari Mikkonen ja Eero Mäkelä, jotka ovat tuttuja saunaravintola Kuumasta. Omistajiin kuuluu myös Louie So, joka on mukana useissa tamperelaisravintoloissa, kuten Marangassa, Funky Woossa ja Amadeuksessa.
Ravintoloitsijat ovat hakeneet inspiraatiota Tukholmasta. Ruubenissa on vahvoja kaikuja myös amerikkalaisesta street food -kulttuurista. Ravintolan nimi viittaa Reuben sandwichiin, joka on New Yorkin juutalaisdelien klassikkoleipä.
Lohturuokaa ja ripaus luksusta
Ravintolan ajatuksena on yhdistää lohturuoka ja laatu. Yksi Ruubenin suosituimmista leivistä on Grilled cheese sandwich, jossa on neljää juustoa ja tulinen kastike. Kokonaisuus kruunataan sipseillä, ja leivän voi kastaa red melt -dippiin.
Prawn & lobster brioche roll puolestaan on patonki, joka täytetään voissa haudutetulla hummerilla, friteeratuilla jättiravuilla, pikkelöidyillä kasviksilla, aiolilla ja chilikastikkeella.
”Välillä tarjolla on myös spessuja listan ulkopuolelta, kuten munakoisoleipä.”
Yllä: Tältä näyttää ravintola Ruuben. Jos video ei näy, voit katsoa sen Instagramissa.
Leipäteema jatkuu jälkiruoissa: tarjolla on Superior french toast eli karamellisoitu leipävanukas. Listalla on myös lisukeannoksia ranskanperunoista caesarsalaattiin ja frittikanaan. Lasten listalla on pienempiä, hieman muokattuja annoksia aikuisten ruoista.
Kaikki sandwichit voidaan tehdä gluteenittomina, ja listalla on vegaanisia annoksia. Raaka-aineissa suositaan tuttuja paikallisia toimittajia. Leipä tulee Aallon leipomosta Ylöjärveltä, liha puolestaan lihanjalostamo Willgréniltä Pirkkalasta.

Ruubenissa satsataan myös drinkkeihin. Juomalistalla on sekä klassikoita että talon omia cocktaileja. Jälkimmäisistä löytyy harvinaisempia raaka-aineita, kuten wasabia, suolakurkkulientä ja pikkelöityä jalapenoa.
Baaritiskillä ja keittiössä käytetään myös kirsikkaa, joka on jäänyt Suomessa marjojen jalkoihin.
Hyvä startti
Viidakkorumpu on laulanut, ja Ruuben on saanut hyvän startin. Asiakkaita on lapsiperheistä kaveriporukoihin. Nokia-areenan läheisyys näkyy asiakaspiikkeinä tapahtuma- ja pelipäivinä.
Jade Hyvönen suosittelee pöytävarauksen tekemistä varsinkin viikonloppuiltoina.
”Meillä on keittiö onneksi auki viikonloppuisin puoli kahteentoista, joten tänne voi tulla myöhäisellekin iltasnäkille.”
Soittolista yhdistelee letkeää suomiräppiä, vanhempaa jenkkihiphopia ja indierockia. Osa asiakkaista tulee ravintolaan drinkeille ja etkoilemaan.
Seiniä koristavat Salvador Dali ja valuvat kellot. Korkean tilan katosta roikkuu kuumailmapalloja, ja värikäs valaistus on näyttävä illan pimeydessä.
”Ohikulkijat jäävät aika usein katselemaan ikkunoiden läpi.”

Mielikuvituksellinen tyyli on ravintoloitsijoiden omaa kädenjälkeä. Seinämaalaukset, värivalot ja hulppea huonekorkeus ovat saaneet ihmiset jakamaan Ruubenista ottamiaan kuvia ahkerasti somessa. Ravintolan ei ole tarvinnut tehdä kovin mittavia markkinointikampanjoita.
”Ihmiset ovat tykänneet niin paljon, että meillä on korkeat odotukset tulevaisuuden suhteen. Vaikka grillileipiä on ehkä pidetty liian yksinkertaisena tuotteena, tämä on selvästi ollut kaivattu konsepti.”

Lue myös: Anthony Bourdain -leivällään hurmaava The Butter Boys on Helsingin puhutuimpia katuruokaravintoloita