Hans Välimäki lyö pökköä pesään. Brasserie Lionne on ravintoloitsijan viides uusi avaus Helsingin keskustassa viiden vuoden sisään.
Yrityskumppanit Maria von Graevenitz-Välimäki, Arto Rastas ja Miika Lönn ovat tuttuja Välimäen muista nykyravintoloista: ensin tuli Bistro Bardot, sitten Bistro Gina, The Rook ja Bouchon Carême.
Ja seuraavaksi siis Brasserie Lionne, jonka on määrä avautua Pohjois-Esplanadille vappuna.
Remontti on ollut mittava ja jatkuu edelleen. Katon teräsrakenteet on jätetty esiin ja katto korkealle. Tilassa aikaisemmin toimineen Café Esplanadin huonekorkeus oli matalampi, Välimäki kertoo.
Värimaailma on vaalea.
Saliin rakentuu avokeittiö ja kellariin valmistelukeittiö sekä viinikellari. Baari saa oman tilavan huoneensa.
Sisäpihalle tulee ympärivuotinen katettu terassi ja kadun puolelle oma terassinsa.
Pariisin meininkiä
Välimäki määrittelee Brasserie Lionnen pariisilaistyyliseksi ravintolaksi.
Innoittajanaan hän mainitsee pariisilaisen Au Pied de Cochonin, joka on ruokaravintolalle poikkeuksellisesti auki myös yöllä. Ovet suljetaan vasta aamuviideltä ja ne avataan uudestaan kahdeksalta.
”Yöaikaan en ole siellä vielä käynyt, mutta kuulemma täyttä on öisinkin”, Välimäki hehkuttaa.
Brasserie Lionne ei sentään öisin ole auki, mutta suomalaisnäkökulmasta pitkään kyllä. Ravintola avautuu arkiaamuisin kello 7.30.
Yllä: Tähän rakentuu ravintolasali ja avokeittiö. Sisäänkäynnistä katsoen vasemmalle tulee baari ja oikealle taakse toinen, pienempi ravintolasali. Niihin ei remontin takia vielä päässyt. VIDEO Jaakko Sandqvist
Arkisin tarjoillaan aamiaista ja viikonloppuisin brunssia, lautasannoksina molemmat.
Tarkoitus olisi kannustaa aamiaistapaamisten kulttuuriin.
”Jos säännökset sen tulevaisuudessa sallivat, niin ehkä voimme tarjota aamiaisen yhteydessä myös alkoholijuomia”, Välimäki pohtii.
Croissantit ja muut tehdään itse läheisen Bistro Ginan leipomossa.
Aina tapahtuu
Brasserie Lionnen ovet pidetään auki iltamyöhään viikon jokaisena päivänä.
Ruokalista tulee Välimäen mukaan asettumaan jonnekin lihavetoisen Bouchon Carêmen ja mereneläviin painottuvan Bistro Bardot’n välimaastoon. Tulossa on ainakin croque madame -kerrosleipä ja grillattu thermidor-hummeri. Saliin tulee jälkiruokakärry.
Ravintolan nimi Brasserie Lionne on peruja Bouchon Carêmen suunnittelusessioista, joissa yhdessä logoista oli leijona (ransk. lionne), Välimäki valottaa.
Ravintolaan tulee noin 120 asiakaspaikkaa, joista 30 baarin puolelle, laskee Maria von Graevenitz-Välimäki.
”Toivomme tänne vilinää ja tuntua siitä, että aina tapahtuu jotakin”, hän sanoo.
Paikalla ehti toimia aikaisemmin yli 30 vuoden ajan Café Esplanad, joka muutti kiinteistön peruskorjauksen alta pois syksyllä 2023. Se avaa ovensa kesä-heinäkuun tietämillä vaateliike Halosen entisissä tiloissa aivan vieressä, kertoo Café Esplanadin toimitusjohtaja Anders Backman Avecille.
Lue myös: Mikä oikeastaan on brasserie? Entä bistro? Vuoden keittokirja avaa termit