Video

Iso baariavaus Helsingissä: Kupoli pääsi hätkähdyttämään, ja näköala on vasta toiseksi kiinnostavin asia

Yllä: Tältä Kupoli näyttää. Liiku kuvien ja videoiden välillä painamalla ruudun reunaa.

Uuden ylioppilastalon kattokupoliin Helsingin keskustaan avattiin torstaina hätkähdyttävä baari. Opiskelijoiden bilepaikkana toiminut tila avattiin kauttaaltaan remontoituna ensimmäistä kertaa suurelle yleisölle.

Kupoliksi nimetyn uutuuden tavoitteena on paikka baarien kansainvälisesti tunnustetussa kärjessä, johon suomalaisilla ei tähän mennessä ole ollut asiaa.

Kupoli on osa The Grand Hansa -hotellia. Näköala on komea ja sisustus tyylikäs, kuten isolla rahalla laitetussa baarissa sopii odottaakin. Kattoterassia ei ole, mutta kupolin pääsee kiertämään parveketta pitkin.

Se hätkähdyttävä seikka liittyy cocktaileihin. Kupolin drinkit nimittäin tehdään ensisijaisesti pohjoismaisista raaka-aineista, talvellakin.

Ja ananasta tai limettejä kun ei näillä leveyksillä kasva, täytyy turvautua luoviin ratkaisuihin.

Omenaa Piña Coladaan

Rohkea veto vaatii kovan luokan tekijän.

Kupoli on Mika Koivulan laboratorio, kiehtova sellainen. Koivula tunnetaan Liberty or Death -baarin perustajana ja Helsinki Drink Festivalin puuhamiehenä sekä alan kirjailijana ja kouluttajana. Koivula laskee työskennelleensä pääkaupungin baariympyröissä 17 vuotta.

Helmikuusta lähtien hän on rakentanut Kupolia ja sen kunnianhimoista konseptia. Cocktailien olemus on haettu klassikoista, eli esimerkiksi Piña Coladan kohdalla asiakas osaa odottaa trooppista juomaa ja Negronissa tujua katkeruutta.

Siihen perinteisyys sitten loppuukin.

Kupolin pohjoismaisessa Piña Coladassa on ananaksen, kookoksen ja limen sijaan tyrniä, omenaa, akvaviittia ja kermaa.

Highballissa maistuu päärynä, fenkoli ja rakuuna. Juomalistasta käy ilmi myös juoman alkoholipitoisuus: 9,3 prosenttia. Listan lopussa on vieraskirja, johon voi jättää puumerkkinsä. KUVA Jaakko Sandqvist

Aivan äärimmäisyyksiin ei Kupolissakaan ole menty, ja ulkomaan antimia vilahtelee siellä täällä. Tykötarpeissa pyritään Koivulan mukaan silti suosimaan kotimaista ja mielellään helsinkiläistä.

”Pian ollaan jännittävässä paikassa. Sesonki lähestyy loppuaan, kesän ja syksyn maut täytyy säilöä talven varalle”, Koivula muistuttaa.

Samalla paljastuu, miten Kupoli käyttäytyy talvisaikaan. Kesällä tilaan tulvii valoa, ja elokuinen auringonlasku on tunnelmallista katsottavaa. Pian baarista tulee hämyisämpi.

”Pienet lisälamput otamme talvella käyttöön, mutta muuten valaistus menee luonnon ehdoilla”, Koivula kertoo.

Laskelmoinnista ei kupolilaisia voi syyttää. Kantaako konsepti läpi pimeän vuodenajan?

Drinkkilistan muodonmuutosta on niin ikään kiinnostavaa seurata, kun raaka-aineet syksyllä kaivetaan purnukoista. Esimerkiksi punajuuressa on Koivulan mukaan potentiaalia, mutta lista on syytä laatia huolella: esimerkiksi perunan mainitseminen voi tuoda asiakkaalle makumielikuvan raa’an perunan puraisemisesta.

Irti arjesta

Maailman baaritrendeissä on kuljettu salakapakoiden salamyhkäisyydestä hauskuutukseen ja rentoon meininkiin. Sama rempseys näkyy ravintolamaailmassa bistrojen suosiona. Seuraava askel on Koivulan mukaan rauhoittuminen.

”Kupolissa ei ole kännykkäkieltoa, mutta haluamme tarjota asiakkaille elämyksen, paikan kanssakäymiseen ja arjesta irtautumiseen.”

Vierailun aluksi tarjoilija Eemeli Häyrynen kiikuttaa pöytään kostean pikkupyyhkeen, hellepäivä kun on.

Kupolissa soi yksinomaan suomalainen, rauhalliseen taipuva musiikki. Haastatteluhetkellä Lasse Mårtenson laulaa laiskottelun autuudesta. Ainakin kansainvälisille hotellivieraille musiikki on eksotiikkaa siinä missä pohjoismaisista aineksista tehdyt cocktailit.

Toukokuussa avattu Grand Hansa kuuluu Helsingin hotellien tasokkaampaan päähän. Aivan luksushotelli se ei ole, ja alakerran aulabaarissa cocktailit maksavat jopa hieman alle keskustan hintatason, 13–15 euroa.

Vertailun vuoksi: kaupungin prameimmassa hotellissa, Kruununhaan Mariassa, drinkkien hinnat kipuavat pitkälle yli 20 euron.

Kupolin cocktailit maksavat 18–20 euroa. Aulabaaria kalliimpi hintataso selittyy reilummilla kaadoilla ja premium-tuotteilla, Koivula taustoittaa – eli samoilla seikoilla kuin Mariassa. Jos Suomessa cocktailiin annostellaan väkeviä tavallisesti neljä senttilitraa, Kupolissa ja Mariassa noudatettu kansainvälinen kaato voi olla kuusikin senttiä.

Juomalistaan on merkitty myös cocktailien alkoholiprosentti.

”Sitä en ole muualla Helsingissä nähnyt, mutta suosittelen kyllä kaikkialle. Alkoholiprosentin ilmoittaminen on asiakkaan palvelemista, ja se helpottaa myös ostopäätöksen tekemistä. Jos illallisella on tullut nautittua viinipaketti, voi alkoholipitoisuudeltaan kevyempi cocktail olla kutsuva valinta. Ja jos kaipaa vahvempaa juomaa, sekin onnistuu helposti.”

Kupoli on avoinna keskiviikosta lauantaihin kello 17–01. Baarissa on 80 asiakaspaikkaa, joista kymmenen yläparvella. Kupolin yläosa palveli aikoinaan Uuden ylioppilastalon sähkö- ja lämpövoimalan savupiipun suojana, ja myöhemmin opiskelijoiden huvikäytössä.

Lue myös: Helsinkiin avautui uusi baari – The Last Dropissa tilataan juomat horoskoopin mukaan ja ilta päättyy henkilökunnan tansseihin

Lue myös: Miten baarin juomalista kannattaa tehdä? Vältä yleiset mokat

Yllä: Avecin cocktailkoulussa opit valmistamaan Whiskey Sourin ja muut suositut drinkit. Voit katsoa videon myös Youtubesta.


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker