Luksus

Helsinkiin avautui ennennäkemätön luksushotelli: tällaisia ovat sen ravintolat ja baari

Helsinkiin perjantaina avautunut hotelli Maria hätkähdyttää hinnoillaan. Yö kalleimmassa sviitissä maksaa 6 000 euroa. Jos pätäkkää löytyy, huoneeseen voi tilata oman kokin: Imperial-sviitti on varustettu keittiöllä, johon hotelli vieraan pyynnöstä lähettää ammattilaisen valmistamaan ruokaa.

Avec tutustui luksushotellin ravintoloihin ja baariin.

Keittiömestari Ville Rainio esitteli ravintola Liljan tarjontaa hotelli Marian avajaisissa perjantaina. KUVA Päivi Tuovinen

Luksusta kun tehdään, täytyy henkilökunnan olla alansa kärkeä. Ravintola Liljan keittiömestari Ville Rainion ansioluettelosta löytyy Savoyn ja Chez Dominiquen lisäksi Noman kaltaisia Euroopan Michelin-ravintoloita. Jälkiruoista vastaa Jouni Toivanen, tähtikokki hänkin. Garden Terrace -ravintolan mesu Antti Hokkanen tuli Kämpistä. Baarimestari Matias Pietarinen on tuttu Helsingin huippubaareista, ja sommelier Edmund Liew on kerännyt kokemusta maailman luksushotelleissa. Keittiötiimissä on kaikkiaan parikymmentä henkeä.

Ville Rainio yhdistelee Liljan ruokalistalla suomalaista ja eurooppalaista, Ranskaan päin kumartaen. Seitsemän ruokalajin menun (149 e) tähtiä ovat tällä hetkellä piikkimakrilli, made ja poro. Tartar tehdään dry age -kypsytetystä härästä. Kampasimpukat ovat käsin poimittuja. Rainio pyrkii suosimaan sesongin tuotteita.

”Meillä on oma porotila Moisiossa Sodankylän lähellä, merileväpoiju Ahvenanmaan edustalla ja oma peltotilkku”, Rainio luettelee Avecille ja korostaa vastuullisuuden merkitystä: eläimen ruho kannattaa hyödyntää kauttaaltaan, ja listalta löytyy esimerkiksi poron sydäntä.

Ravintola Liljan madeannoksessa on Alban valkoista tryffeliä ja saksanpähkinää. KUVA Päivi Tuovinen

LUE MYÖS: Tryffeli ja kaikki mitä siitä pitää tietää

Yrtit ovat Ville Rainion erikoisosaamista, ja Marian sisäpihalle on tulossa ensi kesäksi oma yrttitarha.

”Lisäksi käytämme paljon villiyrttejä. Tykkään kerätä niitä itsekin, se on rentouttavaa ja inspiroivaa.”

Aamiaislistan edullisin ruoka on avokadotoast, 18 euroa. 28 eurolla saa uppomunan ja sen kaveriksi kylmäsavutaimenta.

Lilja myy lounasta arkisin ja illallista myös lauantaisin. Sunnuntaisin ravintolassa tarjoillaan iltapäivätee.

Hotellin toinen ravintola, Antti Hokkasen kipparoima Garden Terrace on auki päivittäin. Burgeriin (35 e) on haettu luksuksen tuntua savustetulla raclettejuustolla ja tryffelimajoneesilla. Skagen-toast (32,5 e) tehdään hummerista ja mukana on kaviaaria.

Hotellissa on oma kappeli, ja häätarjoilut valmistetaan tilauksesta juhlatilan keittiössä.

”Cocktail-lista on rakennettu kansainvälisiä klassikoita kunnioittaen, unohtamatta moderneja esivalmistustekniikoita”, baarimestari Matias Pietarinen tiivistää. KUVA Päivi Tuovinen

Hotellin baarissa luksustason elämystä rakentaa baarimestari Matias Pietarinen. Cocktaileihin on valittu pohjoismaisia raaka-aineita, jotka ovat tuttuja Suomessa mutta eksoottisia ulkomaiseen makuun. Juomien valmistelussa Pietarinen hyödyntää maitopesun ja rasvapesun kaltaisia tekniikoita, ja itse valmistetut limonadit hiilihapotetaan asiakkaiden silmien alla.

Pietarinen kertoo, että kullekin baarin kahdeksasta Signature-cocktailista (22–26 e) on mietitty tarkasti oma persoona ja tekstuuri. Lämpimän rommikaakaon suutuntuma on tuhti ja jopa Jacky-makupalaa muistuttavan kermainen.

Juomat tarjoillaan Riedelin kristallilaseissa, ja hyllyssä on tislaamojen premium-tuotteita. Baari erottautuu myös annostelullaan.

”Varsinkin klassikoissa käytämme Suomessa harvoin nähtyä kansainvälistä mittasuhdetta. Esimerkiksi Dry Martinissa riittää enemmän nautittavaa, kun mittasuhteet ovat reilummat. Kansainväliset mitat antavat baaritiimille myös enemmän mahdollisuuksia cocktaileja suunnitellessa”, Pietarinen kertoo.

Luksus näkyy myös laadukkaassa samppanjavalikoimassa ja baarin ruokapuolella: keittiöstä voi tilata ranskalaista Sturia-kaviaaria hapanjuuriletun, paahtoleivän, ranskankerman, kananmunan ja sipulin kanssa (75–350 e).

LUE MYÖS: 6 000 euron hotelliyö Helsingissä – tällaista on suomalainen ultraluksus

LUE MYÖS: Timo Jutila kertoo, miksi hänen yrityksensä menestyy Nokia-areenalla – myyvä VIP-palvelu on odotusten ylittämistä

Hotellin kylpylässä on oma baari. KUVA Päivi Tuovinen


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi