Suomen hallitus on todennut, että huhtikuun budjettiriihessä tullaan päättämään kasvutoimista.
Tapahtumateollisuus ry on evästänyt kasvutoimityöryhmää, minkä lisäksi kasvutoimet ovat esillä luovan talouden neuvottelukunnassa. Tapahtumateollisuuden toimitusjohtaja Sami Kerman avaa muutamia kasvutoimia, ja kuinka niiden muutos avittaisi tapahtuma-alan elinvoimaisuutta.
Ensimmäisenä teemana on virike-etu, jonka katto on ollut vuodesta 2009 sama, 400 euroa. Kulttuuripalveluiden kustannuksia kuvaava pisteluku on noussut samassa ajassa yli 50 prosenttia. Siihen suhteutettuna edun tason tulisi olla yli 600 euroa.
”On hyvä huomioida, että kyse on työnantajien rahasta. Eli veroton maksimi toimii kattona, ja on työnantajan ja -tekijän yksilöllinen harkinta, miten paljon etua annetaan ja käytetään. On myös outoa ja jopa oikeustajun vastaista, että virike-etu ei käy messuilla maksuvälineenä, paitsi kirjamessuilla.”
Kermanin mukaan on myös paljon muuta, millä toimialan kysyntää voisi piristää.
”Jos kotitaloudet ja yritykset voisivat vähentää tapahtumamenoja verotuksessa, se loisi kysyntää. Tapahtumakannustimella voitaisiin puolestaan houkutella Suomeen kansainvälisiä arvokisoja ja muita isompia tapahtumia kuten AV-kannustimella houkutellaan kansainvälisiä AV-tuotantoja Suomeen.”
Toimialan kysyntää piristäisi sekin, että arvonlisäveron alennettu kanta palautettaisiin takaisin kymmeneen prosenttiin.
”Poliitikot ovat epäilleet, että näinköhän veronalennus siirtyy lipun hintoihin. Rehellisesti on jouduttu vastaamaan, että veronkorotus ei välttämättä johda hinnanalennuksiin, mutta ainakin se vaikuttaisi toimialan parempaan kannattavuuteen, eikä sekään olisi huono asia.”
Viime keväänä hallitus ryhtyi valmistelemaan lahjoitusvähennystä, jolla yksityiset henkilöt ja yritykset voisivat tehdä lahjoituksia erilaisille kulttuuri- ja liikuntatoimijoille ja muille vastaaville.
”Se voi olla joillekin tapahtuma-alan toimijoille merkityksellinen, joten sitä edistämme jäsentemme puolesta edunvalvonnassamme. Ja mielestämme myös turistivero olisi selvittämisen arvoinen, jos sillä voidaan kannustaa kuntia panostamaan tapahtumallisuuteen.”
Seuraavassa ovat Tapahtumateollisuuden esittämät kymmenen kasvutoimea:
- Kulttuuri-, vapaa-ajan ja liikuntaseteleiden käyttökohteiden laajentaminen, erityisesti messuihin
- Kulttuuri-, vapaa-ajan ja liikuntaseteleiden katon nosto
- Tapahtumakannustin (vrt. AV-kannustin)
- Tapahtumapalvelut kotitalousvähennyksen piiriin
- Yritysten vähennysoikeus tapahtumapalveluihin
- Sähköveron muutokset (alennus ja eriyttäminen kotitalouksien sähköverosta)
- Ammattidiesel-uudistuksessa tapahtuma-alan huomiointi
- Arvonlisäveron palauttaminen takaisin kymmeneen prosenttiyksikköön
- Lahjoitusvähennys
- City- tai turistivero

Vaikuttavaa verkostoitumista ja tapahtumaturvallisuuden asiantuntemusta
Yhtenä Tapahtumateollisuuden toiminnan ulottuvuutena on alan tekijöitä yhteen tuovat ja yhdistävät ja parempaa alan yhteistä tulevaisuutta edistävät työryhmät.
Ensimmäisenä niistä on perustettu turvallisuustyöryhmä, joka perustettiin yhdistyksen ensimmäisen toimintavuoden lopulla 2020. Työryhmään kutsuttiin edustajia jäsenistöstä mahdollisimman laajalla otannalla, jotta tapahtumatoimiala olisi moniulotteisesti edustettuna työryhmässä. Sama periaate on ohjannut työryhmän muodostamista tämän jälkeenkin.
”Työryhmän tarkoituksena on tuottaa Tapahtumateollisuuden hallitukselle ja toimistoväelle tietoa, tilannekuvaa ja havaintoja tapahtumien turvallisuuteen liittyen. Työryhmä toimii myös asiantuntijaorganisaationa eri tapahtumaturvallisuuden osa-alueisiin liittyen. Työryhmän lausuntoja hyödynnetään vaikuttamistyössä tapahtuma-alan hyväksi”, turvallisuustyöryhmän johtaja, Securitas Eventsin liiketoimintajohtaja Teemu Balk kertoo.
Turvallisuustyöryhmä on käsitellyt toiminta-aikansa puitteissa useita asioita ja osa-alueita. Näitä ovat esimerkiksi:
- tapahtumien turvallisuuteen liittyvien dokumenttien määrämuotoisuus
- tapahtumien väliaikaisrakentamiseen liittyvä sääntely
- tapahtuma-alan koulutuspolut ja tutkintomallit turvallisuuden näkökulmasta
- yksityisen turvallisuusalan koulutusta, ohjausta ja valvontaa selvittäneen työryhmän loppuraportti tapahtumaturvallisuuden näkökulmasta.
Työryhmän ajankohtaisia asioita ovat esimerkiksi tapahtuma-alan toimijoiden vastuullinen ja itselähtöinen toiminta turvallisuusasioissa: tarvitaanko esimerkiksi yleisluontoinen tapahtumaturvallisuuden suunnitteluohje ja onko tämä työ syytä tehdä Tapahtumateollisuuden toimesta.
”Tämä osaltaan kehittäisi tapahtuma-alan toimijoiden yhdenmukaisia toimintamalleja ja edistäisi sitä kautta myös viranomaisten yhdenmukaisia toimintamalleja esimerkiksi lupahakemusten tulkinnan suhteen. On tunnustettu haaste, että lupakäytännöt voivat nykyisin vaihdella huomattavastikin eri puolilla maata.”
Turvallisuustyöryhmän toimintaa on tarkoitus kehittää niin, että se palvelisi vielä paremmin jäsenorganisaatioita. Työryhmä ottaa mielellään käsiteltäväksi jäsenistön esille nostamia tapahtumaturvallisuuteen liittyviä asioita. Työryhmään kuuluakseen täytyy edustaa jäsenorganisaatiota. Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan työryhmän työskentelyyn, ole yhteydessä Tapahtumateollisuuden toimitusjohtajaan Sami Kermaniin.

Ida Minkkinen vahvistaa Tapahtumateollisuuden juridista osaamista
Tapahtumateollisuus ry:n organisaatio vahvistui helmikuun alussa, kun Ida Minkkinen aloitti johtavana asiantuntijana. Hän tuo organisaatioon juridista osaamista.
Juridisen osaamisen lisäksi hänellä on hyvä tuntuma myös tapahtuma-alaan, sillä hän tulee tapahtuma-alan yrittäjäperheestä. Lisäksi hän on kartuttanut edunvalvonnallista kokemusta erilaisten vapaaehtoistöiden kautta.
”Lisäksi työkokemukseni ministeriöstä lisää ymmärrystä, millaisin silmin alan puolesta ehdotettua sääntelyä luetaan”, Minkkinen kertoo.

Minkkisen mukaan hänen keskeisimpiä tehtäviä on tukea tapahtuma-alan sääntelyn kehittämistä niin, että toimialalla on paremmat toimintaedellytykset.
”Hetki on otollinen normien purkamiselle, mutta kun pelataan niin sanottua pitkää peliä, pitää olla omia ehdotuksia myös alan sääntelyn lisäämiseen. Paras tapa torjua rakennusalan tai milloin minkäkin toisen toimialan sääntelyä, on ehdottaa aloitteellisesti alan omaa sääntelyä.”
Johtavan asiantuntijan työssä Minkkinen tukee myös muuta tapahtuma-alan edunvalvontaa ja palveluiden, kuten jäsenkoulutuksen, kehittämistä, jotta jäsenistön ei tarvitse yksin selvittää, miten mikäkin lainsäädännön muutos vaikuttaa alan yritysten toimintaan.
”Työssäni pääsen tekemään tiivistä yhteistyötä Tapahtumateollisuuden eri työryhmien ja sidosryhmien kanssa. Jos siis tunnistat alan sääntelyssä kehitettävää, olipa kyse pelastussuunnitelmista, anniskelusäännöksistä, meluluvista, pystytystodistuksista, tilaajavastuulain tulkinnoista tai tilojen väliaikaiskäytöstä, ole minuun matalalla kynnyksellä yhteydessä, ja lähdetään etsimään yhdessä ratkaisua.”
Tapahtumateollisuus ry on tapahtumaelinkeinon keskusjärjestö ja tapahtuma-alan puolestapuhuja. Tapahtumateollisuus ry edustaa eri sisältöjä musiikki-, kulttuuri- ja viihdetapahtumista yritys-, messu-, urheilu- ja toritapahtumiin. Tapahtumateollisuus ry:llä on noin 280 jäsentä, jotka edustavat tapahtuma-alaa laajasti tapahtumatekniikasta tapahtumajärjestäjiin ja tapahtumavenueista kaupunkeihin. Avecmedia on Tapahtumateollisuuden kumppani.