Vaikuttaja

Anniina Kumara on ravintola-alan moniosaaja, jonka urapolku on vienyt kukkakaupasta festarimestariksi

Anniina Kumara on Suomen baarimestarien yhdistyksen (FBSK) Lapin-jaoston puheenjohtaja. KUVA Tuukka Kiviranta

Anniina Kumara on ravintola- ja matkailualan moniosaaja, joka on omien sanojensa mukaan päässyt tekemään ”vain hyviä juttuja matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alaan liittyen”.

Näin kesäkuussa Kumara keskittyy työhönsä Provinssi-festivaalin kumppanituottajana. Festivaali järjestetään Seinäjoella 29.6.–1.7., ja Kumaran tehtävänä on huolehtia, että festivaalin yhteistyökumppaneiden työolot ovat mahdollisimman hyvät.

”Olen kumppanien yhteyshenkilö festivaalille ja varmistan käytännön asioiden toimivuuden. Työni alkaessa tapahtuman sponsorit ovat suurimmaksi osaksi jo selvillä, ja oma tehtäväni on tuoda tapahtuman toimijat yhteen ja solmia langat ennen tapahtuman alkua, jotta tuotteet ja brändit saavuttavat kuluttajan kaikkien kannalta sujuvasti.”

Kumaran mukaan festivaalin tuottaminen muistuttaa työvaiheena baarin menusuunnittelua, joskin isommassa mittakaavassa. Baarimestarin tutkinto antaakin hyvän pohjan tehtävässä menestymiselle, Kumara sanoo.

”Opintojeni ja työkokemukseni ansiosta ymmärrän, miten festaribaari toimii ja mitä siellä tarvitaan. Joskus halutaan korostaa brändin näkyvyyttä ja toisinaan myydä tehokkaasti. Se kaunein baari ei välttämättä ole aina toiminnallisuudeltaan kaikkein paras, joten kompromisseja joudutaan tekemään.”

Festivaaliympäristössä juomien on oltava tietenkin kiinnostavia mutta myös nopeasti valmistuvia. Nykyään asiakkaat ovat entistä laatutietoisempia, mikä on otettava huomioon juomavalikoimassa.

Festareilla työpäivät venyvät usein pitkiksi, joten tuotteiden ja työpisteen pitäisi tukea nopeaa, tehokasta ja ergonomista työskentelyä. Tuotesuunnittelussa tulee huomioida myös baarin ulkopuoliset seikat, kuten myyntipisteiden huoltoreitit, jotta jäätäydennykset ja muut täydennykset sujuvat sutjakkaasti. Lisäksi on otettava huomioon asiakkaiden kulkuväylät, jotta mahdolliset sumput saadaan vältettyä. Olennainen työkalu työvuorosuunnittelussa on festivaalin ohjelma, jonka avulla voidaan ennakoida kiihkeimmät myyntihetket ja varautua niihin.

Mitä samaa on kukissa ja viskissä?

Oikeastaan on hienoinen yllätys, että Kumara ylipäätään päätyi ravintola-alalle. Hän kokeili lukion jälkeen restonomiopintoja ammattikorkeakoulussa, mutta ala ei vielä tuossa vaiheessa onnistunut säväyttämään.

”Tein lukion jälkeen restonomiopintoja vuoden verran, minkä aikana päätin, etten halua tehdä työkseni oikeastaan mitään anniskelualaan liittyvää”, Kumara sanoo.

Kumara työskenteli useamman vuoden kukkakaupassa ja aloitti myös tradenomiopinnot ammattikorkeakoulussa. Näiden opintojen kautta hän päätyi työharjoitteluun Kyrö Distillery Companyyn. Kumara pakkasi tavaransa ja muutti Helsingistä Pohjanmaalle lähemmäksi tislaamoa.

”Kukissa ja viskissä on loppupeleissä paljon samaa, sillä molempien tarkoitus on tehdä ihminen onnelliseksi”, Kumara sanoo ja naurahtaa.

Parin kuukauden työharjoittelu venyi lopulta kolmen vuoden pestiksi Kyrön event managerina. Nimenomaan Kyröllä työskentely avasi Kumaran silmät baarialan monipuolisuudelle.

”Ollessani työharjoittelussa ja sittemmin töissä Kyröllä alan vieraanvaraisuusnäkökulma aukesi mieluisalla tavalla. Työskentelin muun muassa tapahtumien ja ammattilaisvierailujen konseptoinnin parissa ja samalla pääsin tekemään töitä maailman parhaiden baarimestareiden kanssa”, Kumara sanoo.

Kumara suoritti baarimestarin ammattitutkinnon oppisopimuksella Rovaniemen koulutuskuntayhtymän Redun kautta vasta Kyrö-vuosien jälkeen.

”Vaikka tiesin jo alkoholeista, tyssäsi työnhaku monessa paikassa kokemattomuuteen tiskin takana. Kaikista tutkinnoista, mitä olen tehnyt, on baarimestarin tutkinto ollut kivoin ja ajattelua avartavin.”

Oppisopimuskoulutuksen parhaaksi puoleksi Kumara nostaa mahdollisuuden päästä heti käytännön hommiin oikeassa työympäristössä.

”Olin oppisopimuksella töissä Rovaniemen Café & Bar 21:ssä ja sain melko lailla heti baarin vastuualueekseni, mikä mahdollisti uusien oppien soveltamisen päivittäin.”

Kumara kiittelee myös Redun kouluttajia ja opiskelutovereitaan.

”Oli upeaa saada pallotella ajatuksia alasta jo opintojen aikana useamman samassa tilanteessa olevan motivoituneen tulevaisuuden tekijän kanssa.”

Kannatti tilata irlantilainen viskilähettiläs

Viime talven Kumara vietti Joulupukin Pajakylässä Rovaniemellä. Hän vastasi pop-upina toteutetusta Loft Cocktail Loungesta, joka oli ensimmäinen cocktailbaari Joulupukin kylässä.

”Moni Pajakylän vieras yllättyi nähdessään oikean cocktailbaarin tuon tapaisessa paikassa. Meille oli alusta asti tärkeää, että baaria lähdetään toteuttamaan kansainvälinen taso mielessä, ja oli erityisen mieluisaa nähdä myös paikallisten tulevan uteliaina paikalle maistelemaan juomia.”

Talven aikana kävi selväksi, että kiinnostusta ja kokeilunhalua cocktaileihin löytyy pohjoisesta rutkasti.

”Kokeilimme kepillä jäätä ja saimme melko nimekkään irlantilaisen viskitislaamon brändilähettilään vetämään Loftiin vierailuvuoroa. Yllätyimme melkoisesti, kun Joulupukin kylässä sijaitseva baarimme olikin tuona iltana tupaten täynnä alan ihmisiä ja lähialueiden baarimestareita ihmettelemässä ja oppimassa uutta.”

Joulupukin cocktailbaarin tärkeimpiä oppeja oli, että juomatuotteesta ei kannata tehdä liian kotikutoista ja turvallista, Kumara kertoo.

”Kotimaisuudessa ei ole mitään vikaa. Mielessä on pidettävä kuitenkin, että kansainvälinen vieras saattaa haluta Espresso Martininsa, jolloin klassikoilla on paikkansa listassa. Muuten he eivät välttämättä osaa niitä tilata.”

Lapin FBSK:n puheenjohtajana toimivan Kumaran mielestä Lapissa on paljon persoonallista ja monipuolista cocktailosaamista, vaikka harva pohjoisen baari ainakaan vielä toistaiseksi profiloituu varsinaiseksi cocktailbaariksi.

”Kannustan Lapin-kollegoita nostamaan omaa häntää ja tuomaan rohkeasti Lapin raaka-aineita esiin myös cocktailmenuissa.”

Eksotiikkaa ei tarvitse Kumaran mukaan hakea väkisin kaukaa. Välillä voi nostaa omat arkilasit silmiltä ja yrittää katsoa, miltä lähiympäristö voisi maistua ulkopuoliselle. Meille tuttu ja turvallinen raaka-aine, kuten puolukka, voi olla vierailijalle hyvinkin uniikki ja elämyksellinen.

”Puolukkaa on Lapissa kaikkialla, minkä lisäksi se on laadukasta, maukasta ja puhdasta. Loftiin teimme Santa’s Margarita -nimisen juoman, joka oli periaatteessa puolukka-Margarita, ja se liikkui kuin kuumille kiville.”

Pysyvyyskin kelpaisi

Toistaiseksi Joulupukin paja on Kumaralle taakse jäänyttä elämää, ja edessä on kiireiset viikot Provinssi-rutistuksen kanssa.

Jatkossa Kumara näkee tekevänsä edelleen projektiluontoisia tuottajan töitä, vaikka toisaalta myös jonkinlainen pysyvyys olisi mukava saavuttaa. Lähitulevaisuus sisältää hieman toisenlaistakin festaritunnelmaa.

”Provinssin jälkeen pidän tauon, johon kuuluu festaribaareissa Gin & Tonicien tekoa. Toiveissa olisi päästä myös edes yhdelle festarille ihan ilman velvollisuuksia.”

Tulevaisuudensuunnitelmia ei onneksi tarvitse lyödä heti lukkoon, sillä myös tuottajan työssä on opittava sietämään keskeneräisyyttä.

”Tuottajan työssä menestyäksesi pitää pystyä hallinnoimaan paljon erilaisia asioita, olla utelias ja ennen kaikkea hyväksyä se, että asiat saattavat olla pitkäänkin kesken monen tekijän muuttuessa. Kaiken ei aina tarvitse olla heti valmista.”

Anniina Kumara

Syntynyt: helmikuussa 1990 Laihialla

Nykyinen titteli: Provinssin kumppanituottaja

Koulutus: myynnin tradenomi (amk), baarimestari oppisopimuksella ja tapahtumatuottaja

Lempijuoma: Hyvä IPA-olut tai mielenkiintoinen alkoholiton cocktail

Motto: ”We travel not to escape life but for life to not escape us.”


Resepti: Gingerbread Sour

4 cl Spirited Union Spice & Sea Salt Botanical Rum -rommia
2 cl sitruunamehua
2 cl piparkakkusiirappia
kokonainen ohut piparkakku
kananmunan valkuainen
2 dash Orange bitteriä

Koriste: Piparkakkumurua

Lasi: Coupette

Ravista kaikki ainekset jäiden kanssa. Siivilöi isompaan tiniin ilman jäitä ja vaahdota sauvasekoittimella. Tuplasiivilöi viilennettyyn coupette-lasiin. Koristele juoma keolla piparkakkumurua.

Piparkakkusiirappi

Hifistelijä keittää siirapin kasaan kanelista, inkivääristä, neilikasta ja pomeranssinkuoresta. Kiireisempi keittää litran 2:1 sokerisiirappia ja heittää sekaan pari ruokalusikallista piparkakkumaustetta.

LUE MYÖS: Kassakone kilisemään festareilla! Myy viinipullo koko porukalle, sadepäivänä kahvia ja konjakkia

Gingerbread Sour. KUVA Loft Cocktail Lounge

 


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento