Cocktailkoulu

Miten Gin & Tonic tehdään? Näillä ohjeilla vältät vetisyyden

Gin & Tonicin resepti on tämän jutun lopussa.

Yllä: Jos upotus ei toimi, katso video Youtubesta.

Klassinen Gin & Tonic valmistetaan rakentamalla suoraan tarjoilulasiin, johon mitataan ensin gini. Lasi täytetään jäillä ja lisätään tonicia. Juoma sekoitetaan kevyesti, ja koristellaan ginin makuprofiiliin sopivalla koristeella.

Avecmedian ja Suomen baarimestarien yhdistyksen FBSK:n cocktailkoulussa treenataan kymmenen suosikkicocktailia ja tekniikat, joilla ne onnistuvat varmasti. Gin & Tonicin valmistuksen opettaa helsinkiläisen Solo Sokos Hotel Tornin American Barin pääbaarimestari Anniina Viskari.

Jopa kaksi kolmasosaa Gin & Tonicista on tonicvettä, joka kannattaa Viskarin mukaan ehdottomasti viilentää hyvin. Lämmin tonic sulattaa jäät, jolloin juoma vetistyy.

Mitä Gin & Tonic sisältää?

Gin & Tonicin ainekset ovat ginin lisäksi tonicvesi, jäät ja ginin makuprofiiliin sopiva koriste. Viskarin mukaan on tärkeää valita yhteen sopivat raaka-aineet ja tietysti kuunnella myös vieraan toiveita. Joku saattaa ehdottomasti haluta gintoniciinsa kurkkua, joku taas ehdottomasti ei. Tämä saattaa vaikuttaa jo heti ginin valintaan.  Ginejä ja toniceja on tarjolla kymmeniä, ja makuvivahteita on laidasta laitaan. Toniceissa on eroja muun muassa makeuden ja karvauden määrässä, ja osassa on myös lisämausteita kuten yrttisyyttä tai marjaisuutta.

Ginivalmistajat määrittävät usein omalle tuotteelleen niin sanotun perfect serven eli ihanteellisen tarjoilutavan, josta selviää ginille sopiva tonic ja koriste. Viskari suosittelee luottamaan ammattimaistajien suositukseen, mutta testaamaan myös omaan makuun sopivia yhdistelmiä. Tarjoilusuositukset rakennetaan usein niin, että niissä olevat raaka-aineet ovat saatavilla ympäri maailmaa kaikkina vuodenaikoina. Saattaakin olla, että joku paikallinen sesonkiraaka-aine tuo ginistä esiin aivan uusia piirteitä. Viskarin mukaan raaka-aineita voi myös yhdistellä. Muutamaa enempää ei kuitenkaan kannata lisätä, ettei Gin & Tonic muodostu hedelmäsalaatiksi.

Jään laatuun kannattaa myös panostaa. Isot ja tiiviit jääkuutiot pitävät juoman kylmänä pitkään, eivätkä vetistä juomaa.

Mikä gini Gin & Toniciin kannattaa valita?

Viskarin mukaan Gin & Tonicissa ykköspaikkaa pitävät klassiset London dry -ginit ja toisaalta modernit ginit, joissa katajan rinnalla maistuu usein jokin muukin raaka-aine. Maailmalla trendaavaa pink giniä kysellään myös jonkin verran. Viskari itse käyttää pink ginejä mieluummin cocktaileissa kuin Gin & Tonicissa.

Miten Gin & Tonic tehdään?

Helppo Gin & Tonic rakennetaan suoraan tarjoilulasiin ginistä, jäistä ja tonicista. Juoma koristellaan ginin makuprofiiliin sopivalla koristeella. Paras Gin & Tonic syntyy, kun raaka-aineet on viilennetty hyvin ja mittasuhteet ovat kunnossa. Mittaamiseen tulee kiinnittää huomiota, ja jo mitan puhtaus on tärkeässä roolissa. Mitta on pestävä huolellisesti ennen mittausta, jotta siitä ei irtoa drinkkiin esimerkiksi savuviskin tai kahviliköörin aromeja.

Juoman lämpenemistä voi hidastaa jäähdytetyllä tarjoilulasilla. Ihanteellisessa tilanteessa Gin & Tonic -lasit kannattaisi Viskarin mukaan säilyttää jääkaapissa. Jos tilaa ei ole riittävästi, voi lasin jäähdyttää myös jääpaloilla tai -murskalla sillä välin, kun valmistaa koristetta tai tilauksen muita juomia. Lasin jäähdyttäminen ei kuitenkaan ole Viskarin mielestä välttämätöntä, jos raaka-aineet on viilennetty.

Verigreippi vai esimerkiksi basilikan lehti? Koriste kannattaa valita ginin makuprofiilin mukaan. KUVA Eemeli Sarka

Baarimestarin vinkit Gin & Tonicin tuunaamiseen

Viskari painottaa koristeen merkitystä Gin & Tonicissa. Samasta ginistä saa esiin erilaisia vivahteita sitruunankuorella, yrtin oksalla tai mausteilla. Koristeita voi vaihdella myös sesongin mukaan: alkuvuodesta tarjolla on veriappelsiinia, kesällä tuoreita mansikoita ja basilikaa, syksyllä puutarhahedelmiä.

Gin & Tonicista voi valmistaa myös alkoholittoman version. Nykyään tarjolla on erilaisia alkoholittomia tisleitä, joilla ginin voi korvata. Ne ovat Viskarin mukaan usein maultaan kevyempiä, joten niiden pariksi kannattaa valita mausteisempi tonicvesi, jotta kokonaisuus ei jää vaisuksi. Ginin voi korvata myös itse valmistetulla mausteliemellä. Sitä varten Viskari lähtisi maustamaan kevyttä sokerisiirappia samoilla mausteilla, joita ginistäkin löytyy: katajanmarjan lisäksi voi käyttää esimerkiksi korianterin siemeniä.

Oma twisti Gin & Tonicista: yhdistä giniin rohkeasti erilaisia koristeita, kuten timjamia ja oliivia

Alkoholiton Gin & Tonic: valmista kevyestä sokerisiirapista makuliemi katajanmarjan ja muiden mausteiden kera.

Erilaiset Gin & Tonicit eri vuodenajoille: valitse koriste sesongin mukaan – talvella veriappelsiinia, kesällä mansikoita, syksyllä puutarhahedelmiä

Mikä on Gin & Tonicin historia?

Gin & Tonic sai alkunsa, kun brittiläinen imperiumi hallitsi 1800-luvulla muun muassa Intiaa. Valloittajien riesana oli malaria, jonka ehkäisyyn ja hoitoon käytettiin Etelä-Amerikasta kotoisin olevan kiinapuun kuoresta saatavaa kiniiniä. Kitkerän makuisen kiniinijauheen nauttimista helpotettiin sekoittamalla se sokeriveteen ja näin sai alkunsa tonicveden esimuoto. Ulkomailla oleilevia brittejä kannustettiin nauttimaan kiniinivettä päivittäin, ja juoman makua pyrittiin edelleen parantamaan lisäämällä suosiossa ollutta giniä – Gin & Tonic oli syntynyt.


Resepti: Gin & Tonic

Lasi: highball, viinilasi tai goblet.

Valmistustapa: rakentaminen

Koriste: ginin makuprofiiliin sopiva koriste, esimerkiksi sitruunankuori, siivu verigreippiä tai basilikan lehti

Raaka-aineet:

4 cl giniä

8–12 cl tonicia

Jäähdytä lasi.

Mittaa jäähdytettyyn tarjoilulasiin gini.

Täytä lasi jäillä.

Lisää tonicia ja sekoita kevyesti.

Koristele.

Jutun alussa on video Gin & Tonicin valmistamisesta.

Avecin ja FBSK:n cocktailkoulu

1. Whiskey Sour
2. Negroni
3. Daiquiri
4. Gin & Tonic
5. Old Fashioned
6. Bloody Mary
7. Irish Coffee
8. Margarita 
9. Mojito 
10. Aperol Spritz 

 

Anniina Viskari on helsinkiläisen Solo Sokos Hotel Tornin American Barin pääbaarimestari. KUVA Eemeli Sarka


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker