Tapahtumatuotanto

Idän kyläjuhliin Helsinkiin odotetaan Stoan aukion täydeltä porukkaa – pääesiintyjänä 22-Pistepirkko

Kulttimaineessa oleva ja kansainvälisestikin nimeä niittänyt 22-Pistepirkko on Idän Kyläjuhlien pääesiintyjä. Kuva vuoden 2008 Ilosaarirockista. KUVA Tuomas Vitikainen / CC BY-SA 3.0

Stoan aukion lavalla esiintyy useita artisteja, esimerkiksi suomalais-nigerialainen laulaja Memmuchi ja Minja Koski, artistinimeltään M sekä tunnettu suomalainen rock-yhtye 22-Pistepirkko.

Musiikkiesitysten lisäksi tarjolla on muutakin ohjelmaa. Tänä vuonna luvassa on katusirkusta ja erilaisia työpajoja. Paikalle on pyydetty myös järjestöjä kertomaan toiminnastaan.

”Idän kyläjuhla on järjestetty monta kertaa aiemminkin. Tapahtumaan odotetaan paria tuhatta kävijää. Sen verran kävijöitä on ollut aikaisempinakin vuosina”, Stoan johtaja Antti Sarpo sanoo.

Idän kyläjuhlat järjestetään Stoan aukiolla Helsingin Itäkeskuksessa. Kuva vuodelta 2022. KUVA Tuula Sipilä / Helsingin kaupunginmuseo

Stoa haluaa olla avoin ja kaikki vastaanottava olohuone paikallisille

Stoa sijaitsee Itäkeskuksen kaupunginosassa Helsingissä. Alue on erilaisten kulttuurien sulatusuuni. Stoa pyrkii olemaan kuulolla erilaisten ihmisten tarpeisiin.

”Pyrimme ottamaan erilaisia tarpeita huomioon niin hyvin kuin osaamme. Järjestämme toimintaa eri kulmilla ja kärjillä niin, että tavoitamme mahdollisimman monipuolisesti yleisöä. Välillä täytyy tasapainoilla eri asioiden kanssa. Tapahtumat ovat kaikille avoimia.”

”Toiminta on siten kävijöiden näköistä. Esimerkiksi huhtikuussa meillä järjestettiin islamilainen Id-juhla (kutsutaan myös nimellä Eid, toim. huom.). Se oli todella mukava tapahtuma ja perheet löysivät paikalle hyvin.”

Stoan ajatuksena on tuoda maksuttomia tapahtumia ja ohjelmaa alueen asukkaille. Stoassa on myös maksullisia esityksiä, mutta hinnat pidetään alhaisina.

”Emme halua, että kukaan jättää hinnan vuoksi tulematta paikalle”, Sarpo kertoo.

Erilaiset asiakasryhmät kaipaavat erilaisia palveluita, esimerkiksi ruoan suhteen. Sarpon mukaan ravintoloitsija tekee omat valintansa sen mukaan mikä on liiketaloudellisesti kannattavaa, mutta monipuolisuutta toivotaan.

Stoassa vuoden alussa aloittaneesta Box Stoasta kerrottiinkin aiemmin keväällä Avecille, että he toivat nopeasti kasvis- ja vegaanihampurilaisen ruokalistalle, koska kysyntä niille oli heti suurta.

Box Stoan ravintolasali Stoassa. KUVA Kai Lintinen

Perusparannuksen yhteydessä Stoaa halutaan laajentaa

Stoassa on tarkoitus tehdä perusparannus, jonka arvioidaan alkavan muutaman vuoden päästä, mahdollisesti vuonna 2028. Se on ajankohtainen, sillä Stoa täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Tasavuosia juhlitaan lokakuussa.

Perusparannuksen yhteydessä Stoaa halutaan myös laajentaa. Kehittämiseen on otettu alueen asukkaita ja järjestöjä mukaan.

”Olemme saaneet alueen maahanmuuttajajärjestöjen kanssa keskusteluyhteydet auki. Syksyn 2023 ja kevään 2024 aika noin 900 kaupunkilaista on saatu osallistumaan kehittämiseen.”

Havainnekuva Stoasta, mikäli uudistussuunnitelmat menevät läpi. HAVAINNEKUVA Arkkitehtitoimisto K2S Playa-arkkitehdit

Stoa on yksi Helsingin kulttuurikeskuksista

Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala pyörittää yhteensä kahdeksaa kulttuurikeskusta, joista Stoa on yksi. Muut ovat Annantalo, Caisa, Kanneltalo, Malmitalo, Maunula-talo, Savoy-teatteri ja Vuotalo.

Kulttuurikeskukset tarjoavat helsinkiläisille monipuolisia kulttuuripalveluja, kuten konsertteja, teatteriesityksiä, näyttelyitä, lastentapahtumia ja taideopetusta. Stoan painopisteenä on varsinkin tanssi ja sirkus. Rakennuksessa on esimerkiksi 231-paikkainen sali esityksiä varten.

 Sarpo on ollut mukana kehittämässä kaikkien kulttuurikeskusten yhteistä toiminta-ajatusta.

”Me mietimme, kuinka voidaan tulevaisuudessa vastata paremmin erilaisiin kävijöiden tarpeisiin kulttuurikeskusten toiminnalla. Kulttuurikeskusten ajatus on kehitetty jo kauan sitten. Maailma ympärillä muuttuu ja meidän täytyy muuttua sen mukana.”

LUE MYÖS: Helsingin Itäkeskuksen kulttuurikeskus Stoa laajenee tuplakokoiseksi

LUE MYÖS: Kehuttu burgeriravintola avasi lounaspaikan Itä-Helsinkiin varovasti: ”Ei laiteta sataa tonnia rakentamiseen”


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento