Kaukana ovat ajat, jolloin museoissa hiivittiin hiljaa ja tuijotettiin vaitonaisina vitriineihin aseteltuja näyttelyesineitä. Nykymuseot ovat trendikkäitä, interaktiivisia ajanviettopaikkoja, joiden keskiössä on kokonaisvaltainen museoelämys.
”Viime vuosikymmenten aikana museoissa on panostettu yhä houkuttelevampaan sisältöön sekä eri kohderyhmille suunnattuun palvelu- ja ohjelmatarjontaan, kekseliäisiin museokauppoihin ja laadukkaisiin ravintoloihin”, sanoo Espoon modernin taiteen museo Emman kehitysjohtaja Saara Suojoki.
Näyttelyihin tutustuminen tukevat elämystä
Kehityskulun myötä museot ovat nousseet myös varteenotettaviksi yritystapahtumapaikoiksi. Monen maailmalla toimivan museon konsepti on rakennettu pääsylipputulojen lisäksi vuokrattavista tiloista ja myytävistä palveluista saatavan tulonmuodostuksen varaan. Esimerkiksi New Yorkin Momassa, Tallinnan Lennusadamassa ja Fotografiskoissa ympäri maailman vuokratilan tai ruokailun ympärille rakennetaan tapahtumia, ja elämystä tukee museon muu palvelutarjonta ja näyttelyihin tutustuminen.
Samaan suuntaan mennään Suomessakin. Esimerkiksi Espoon Tapiolassa sijaitsevan Emman muunneltavaa kokous- ja juhlatilaa vuokrataan yritystilaisuuksille tasaiseen tahtiin. Jopa sadalle hengelle sopiva monitoimitila soveltuu paitsi kokouksiin, työpajoihin ja luentoihin myös juhlavampiin illallis- ja cocktailtilaisuuksiin.
”Tila on erotettu muusta museosta verholla. Se sopii yksityistilaisuuksiin myös aukioloaikojemme ulkopuolella aamuisin tai iltaisin”, Suojoki kertoo.
Suurempia tiloja tarjoaa puolestaan Helsingin Vanhankaupunginkoskella, Suomen ensimmäisen vesilaitoksen vanhoissa tiloissa toimiva Tekniikan museo. Siellä tiloja löytyy kymmenen hengen tilaisuuksista 300 ihmisen tapahtumiin. Kaikkiaan museon tiloihin mahtuu yli 600 henkilöä kerrallaan.
Tekniikan museo aloitti tilojen vuokraamisen tapahtumille vajaat kolme vuotta sitten. Sinä aikana niissä on järjestetty monenlaisia tapahtumia pikkujouluista tyhy-päiviin ja keskustelutilaisuuksista seminaareihin.
”Mukaan on mahtunut myös tv-ohjelmien kuvauksia, taidenäyttelyitä, teatteriesityksiä ja jopa festarit”, kertoo museon myynti- ja tapahtumakoordinaattori Ossi Hynönen.
”Venytämme ajatusta siitä, mitä museo on”
Tekniikan museon markkinoinnin ja asiakasymmärryksen asiantuntija Ilkka Iijalaisen mukaan kaikki on mahdollista, kun se toteutetaan hyvin.
”Me haluamme venyttää rajoja ja ajatusta siitä, mitä museo on.”
Vantaan Tikkurilassa sijaitsevassa Tiedekeskus Heurekassa esitellään tiedettä ja teknologiaa monipuolisin keinoin.
Sen lomassa siellä myös kokoustetaan 20–60 hengen kokoustiloissa ja 220-paikkaisessa auditoriossa sekä vietetään esimerkiksi yritysten vuosijuhlia, perhepäiviä ja gaalaillallisia. Tilat taipuvat tapahtumiin sekä aukioloaikoina että niiden ulkopuolella. Enimmillään tiedekeskukseen mahtuu 2 000 vierasta.
”Suunnittelemme erilaisia tilaisuuksia mieluusti yhteistyössä yritysten ja tapahtumajärjestäjien kanssa”, Heurekan viestintä- ja palvelujohtaja Heli Ainoa kertoo.
Ohjeisohjelmaa ja aktiviteetteja
Museoympäristössä yritystapahtuma saa uuden, inspiroivan ympäristön lisäksi myös oheisohjelmaa ja aktiviteettia. Yleensä tilavuokriin sisältyvät joko ilmaiset tai vähintäänkin alennushintaiset näyttelyliput.
Emmassa ohjelmaan voi ynnätä ryhmän toiveiden mukaan toteutetun opastetun museokierroksen tai vaikka taiteesta tai muotoilusta ammentavan taidepajan.
”Eri tavoin teemoitetuissa taidepajoissa tehdään omin käsin sekä pohditaan taidetta, luovuutta, luovaa ajattelua ja sen hyödyntämistä omassa työssä”, Saara Suojoki kertoo.
Tekniikan museossa oheisohjelma laajenee myös museon seinien ulkopuolelle. Näyttelyopastusten ja yksityisten elokuvanäytösten ohella tarjolla on muun muassa ohjattuja kävelykierroksia Vanhankaupunginkosken historiallisissa maisemissa sekä luontoretkiä läheisen Lammassaaren alueelle.
Heurekan näyttelyihin pääsee tutustumaan omatoimisesti, opastetusti tai vaikkapa näyttelysprintissä, jossa pienryhmät suorittavat tehtäviä leikkimielisen kisailun merkeissä.
”Jos aikaa on vähän, voimme tuoda kokoustilaan myös lyhyen tiedeshow’n”, Heli Ainoa kertoo.
Ruoka on olennainen osa tapahtumaa
Maailmalla museoista löytyy jopa Michelin-ravintoloita, eikä hyvä ruoka ole vähäisessä osassa meilläkään.
Emmassa tapahtumatarjoilut voi tilata joko museon ravintolasta tai sen ulkopuolelta. Tekniikan museossa toimii vain pieni kahvila, mutta yhteistyökumppaneiden verkostosta löytyy tapahtumia varten myös täyden palvelun cateringpalvelu.
Heurekassa ravintolatoimintaa harjoittavalla Kanrestalla on yksinoikeus talon tapahtumatarjoiluihin. Niihin kuuluu esimerkiksi ”science & dinner” -paketti, johon sisältyy yksityistilaisuus tiedekeskuksen näyttelyissä ja tarjoilut. Ravintolatilojen lisäksi pöydät voidaan kattaa jopa keskelle näyttelyjä.
Aina ruoka ei kuitenkaan näyttelytilaan sovi.
”Meillä Emmassa on esillä uniikkeja taideteoksia, joiden lomassa syöminen ja juominen on ymmärrettävistä syistä kielletty. Kaunis kattaus voidaan kuitenkin toteuttaa muihin tiloihimme”, Saara Suojoki sanoo.
Tapahtuman järjestäminen museossa on lähtökohtaisesti tehty niin helpoksi kuin mahdollista. Saatavilla on sekä valmiita tapahtuma- ja ohjelmapaketteja että museoiden yhteyshenkilöiden ja tapahtumatiimien räätälöimiä avaimet käteen -ratkaisuja. Usein yritystapahtuman käyttöön voi halutessaan vuokrata myös pelkän tilan.
Hinnoittelun ohjenuorat löytyvät museoiden verkkosivuilta. Esimerkiksi Emman kokous- ja juhlatilan vuokra määräytyy käytetyn ajan mukaan, Heurekan valmiilla kokouspaketeilla on puolestaan henkilöhinta. Hinnoitteluun vaikuttaa tapahtuman henkilömäärä, luonne, sisältö, ajankohta ja sesonki.
Yleisesti ottaen museoita voi pitää varsin huokeina tapahtumapaikkoina.
Museoita maailmalla
Fotografiska
Kansainvälisen valokuvataiteen keskukset houkuttelevat yritysvieraita Tukholmassa, Tallinnassa, Berliinissä, New Yorkissa ja Shanghaissa. Konseptiin kuuluvat kansainvälisen nykyvalokuvan huippunäyttelyt mutta myös tilavuokrapalvelut ja ravintolat.
Lennusadam
Viron merimuseoon kuuluva Lentosatama toimii Tallinnassa vanhoihin vesitasohalleihin kunnostetuissa hulppeissa tiloissa. Erilaisten yritystilaisuuksien ja gaalojen lisäksi museota on hyödynnetty useissa valtiollisissa tilaisuuksissa.
Moma
Newyorkilaisen museon seinien sisältä löytyy paitsi modernia taidetta myös kahden Michelin-tähden ravintola The Modern. Keittiömestari Thomas Allanin johdolla vieraita hemmotellaan nykypäivän amerikkalaisella ruoalla sekä kuuden ruokalajin maistelumenuilla.