Kulttuuri-, urheilu- ja tapahtuma-alojen ammattilaiset kokoontuivat torstaina Viimeinen sulku – ovet auki! -mielenilmaukseen Senaatintorilla Helsingissä.
Alojen tärkein viesti oli, että nykyisen sulkutilan on oltava viimeinen ja ammattilaisten päästävä takaisin töihin.
Rajoituspolitiikkaan ja päätöksistä tiedottamiseen toivottiin avoimuutta ja ennakoivuutta. Helsinkiläisen Viirus-teatterin viestintä- ja markkinointipäällikkö Elis Henell kuvailee pandemia-aikaa kaoottiseksi kokemukseksi.
”Meillä oli esimerkiksi viime keväänä valmisteltuna kahdeksan skenaariota erilaisten tilanteiden varalta. Lopulta sisään ei voitu ottaa yleisöä ollenkaan”, Henell kertoo toiminnan suunnittelemisen hankaluudesta.
Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.
Monien läksiäisten aikaa
Myös tapahtumavaikuttaja ja Tavastia-klubin toimitusjohtaja Juhani Merimaa antaa kritiikkiä tempoilevasta päätöksenteosta.
”Sulkeminen on helpompaa kuin toiminnan avaaminen”, Merimaa muistuttaa.
Avaamaan päästään näillä näkymin pian, sillä hallitus suosittaa aluehallintovirastoille kokoontumisrajoitusten purkamista 14. helmikuuta lähtien. Tavastian keikkakalenteri täyttyy pitkälti kotimaisista ja pohjoismaisista artisteista.
”Bändien tulot eivät tule Spotifysta, vaan keikoista. Monet Tavastialle aiotut levyjulkkarit on jouduttu perumaan, ja julkaistuja levyjä on saattanut kertyä jo kaksi”, Merimaa sanoo.
Tavastialla on vietetty lyhyen ajan sisään neljät läksiäiset, Merimaa kertoo. Tilanne on pakottanut monet tapahtuma-alan tekijät etsimään leivän pöytään muualta. Jotkut ovat hankkineet lisä- tai uudelleenkoulutusta.
”Tämä on ollut uusille tulijoille surkeaa aikaa, mutta kannustan silti lähtemään tapahtuma-alalle. Parhaimmillaan nämä työt antavat paljon”, Merimaa kannustaa.
Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.
Kurviselle buuattiin
Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen saapui paikalle, vaikka poliitikoille ei jaettu lavalla puheenvuoroja. Yleisön seasta buuattiin Kurviselle, ja tämä kertoi Helsingin Sanomille ymmärtävänsä kulttuuri- ja tapahtumaväen tuntoja.
”Selvitämme tulevia kriisejä varten, miten turvaverkkoa pitäisi kehittää. Korona on tuonut esiin, miten repaleinen on kulttuuri- ja tapahtuma-ammattilaisten sosiaali- ja eläketurva. Korona on läpivalaissut yhteiskunnat, ja Suomessa on tullut esiin, että meidän taiteilijoiden asema on heikko. Toimeentulo on pätkittäistä silppua. Vanhan ajan sosiaaliturva ei kohtaa näitä ihmisiä, yritystuet voisivat olla heille parempia”, Kurvinen sanoi HS:lle ja kertoi myös, että kulttuurialalle osoitetaan lähiaikoina tuntuvaa rahallista tukea.
Viimeinen sulku -mielenilmaus oli jatkoa Kansalaistorilla ja eduskuntatalon edessä viime kesänä järjestetylle Mitta on täysi -mielenilmaukselle.