Koronarajoitukset

Katso kuvat Viimeinen sulku -mielen­ilmauksesta – ministeri Kurviselle buuattiin

Kulttuuri-, urheilu- ja tapahtuma-alojen ammattilaiset kokoontuivat torstaina Viimeinen sulku – ovet auki! -mielenilmaukseen Senaatintorilla Helsingissä.

Alojen tärkein viesti oli, että nykyisen sulkutilan on oltava viimeinen ja ammattilaisten päästävä takaisin töihin.

Rajoituspolitiikkaan ja päätöksistä tiedottamiseen toivottiin avoimuutta ja ennakoivuutta. Helsinkiläisen Viirus-teatterin viestintä- ja markkinointipäällikkö Elis Henell kuvailee pandemia-aikaa kaoottiseksi kokemukseksi.

”Meillä oli esimerkiksi viime keväänä valmisteltuna kahdeksan skenaariota erilaisten tilanteiden varalta. Lopulta sisään ei voitu ottaa yleisöä ollenkaan”, Henell kertoo toiminnan suunnittelemisen hankaluudesta.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

”Sisulla ja yhteispelillä tässä on selvitty. Kaikki ovat tehneet osansa”, kertoo Viirus-teatterissa työskentelevä Elis Henell. Selviytymistä on Henellin mukaan hankaloittanut rajoitusten vaikea ennakointi. KUVA Sami Kuusivirta

Monien läksiäisten aikaa

Myös tapahtumavaikuttaja  ja Tavastia-klubin toimitusjohtaja Juhani Merimaa antaa kritiikkiä tempoilevasta päätöksenteosta.

”Sulkeminen on helpompaa kuin toiminnan avaaminen”, Merimaa muistuttaa.

Avaamaan päästään näillä näkymin pian, sillä hallitus suosittaa aluehallintovirastoille kokoontumisrajoitusten purkamista 14. helmikuuta lähtien. Tavastian keikkakalenteri täyttyy pitkälti kotimaisista ja pohjoismaisista artisteista.

”Bändien tulot eivät tule Spotifysta, vaan keikoista. Monet Tavastialle aiotut levyjulkkarit on jouduttu perumaan, ja julkaistuja levyjä on saattanut kertyä jo kaksi”, Merimaa sanoo.

Tavastialla on vietetty lyhyen ajan sisään neljät läksiäiset, Merimaa kertoo. Tilanne on pakottanut monet tapahtuma-alan tekijät etsimään leivän pöytään muualta. Jotkut ovat hankkineet lisä- tai uudelleenkoulutusta.

”Tämä on ollut uusille tulijoille surkeaa aikaa, mutta kannustan silti lähtemään tapahtuma-alalle. Parhaimmillaan nämä työt antavat paljon”, Merimaa kannustaa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Helsingin keskustan klubikartalta on kadonnut hiljattain monta nuppineulaa. Poissa ovat Nosturi, Circus ja Virgin Oil. Tavastian määräävä asema ei lämmitä Juhani Merimaata. ”Tällä alalla kilpailu on hyvästä, ja useampi klubi keskustan alueella olisi kaikkien etu.” KUVA Sami Kuusivirta

Kurviselle buuattiin

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen saapui paikalle, vaikka poliitikoille ei jaettu lavalla puheenvuoroja. Yleisön seasta buuattiin Kurviselle, ja tämä kertoi Helsingin Sanomille ymmärtävänsä kulttuuri- ja tapahtumaväen tuntoja.

”Selvitämme tulevia kriisejä varten, miten turvaverkkoa pitäisi kehittää. Korona on tuonut esiin, miten repaleinen on kulttuuri- ja tapahtuma-ammattilaisten sosiaali- ja eläketurva. Korona on läpivalaissut yhteiskunnat, ja Suomessa on tullut esiin, että meidän taiteilijoiden asema on heikko. Toimeentulo on pätkittäistä silppua. Vanhan ajan sosiaaliturva ei kohtaa näitä ihmisiä, yritystuet voisivat olla heille parempia”, Kurvinen sanoi HS:lle ja kertoi myös, että kulttuurialalle osoitetaan lähiaikoina tuntuvaa rahallista tukea.

Viimeinen sulku -mielenilmaus oli jatkoa Kansalaistorilla ja eduskuntatalon edessä viime kesänä järjestetylle Mitta on täysi -mielenilmaukselle.

Yksi tapahtuma- ja kulttuuriväen vaatimuksista oli tasaveroinen kohtelu muihin aloihin nähden. ”Älkää jättäkö meitä enää yksin”, viestitti muusikko Anssi Kela päättäjille. KUVA Sami Kuusivirta
Emme enää suostu siihen, että tapahtuma-ala laitetaan varmuuden vuoksi ensimmäisenä kiinni ja avataan viimeisenä, laulaja Paula Vesala sanoi. Tapahtuman juonsi hänen kanssaan kitaristi Mikko Kosonen. KUVA Sami Kuusivirta
Paikalle saapui kirpeässä pakkassäässä satapäin väkeä. Senaatintorilta mielenilmaus jatkoi eduskuntatalolle marssivana kulkueena, johon poliisin arvion mukaan osallistui noin 500 henkilöä. KUVA Sami Kuusivirta
Taksi alle ja Tavastialle, julistaa Leevin kyltti. KUVA Sami Kuusivirta
Kulttuuri- ja tapahtumaväen vaatimuksiin kuuluu myös koronapandemian jälkeisen ajan tuki. KUVA Sami Kuusivirta
Lahtelainen tapahtumateknikko Juho ”Keke” Keinänen odottaa tapahtumien aukeamista ja töitä Möysän musaklubilla sekä Salpausselän kisoissa. Monen muun tapahtumatekijän tapaan pandemia-aika on vienyt Keinäseltä työt ja toimeentulon. KUVA Sami Kuusivirta
Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurviselle buuattiin. KUVA Sami Kuusivirta
Satu Silvon Silvoplee-kasvisravintola sai koronakurimukseen helpotusta syksyllä, kun Food Camp Finland -monitoimiyhtiö osti osan ravintolasta. Silvon oma toimeentulo on pandemian aikana perustunut tv- ja elokuvatöihin. Teatterin lavalle hän pääsee palaamaan huhtikuussa, kun KOM-teatterin Runar ja Kyllikki saa peruuntumisten jälkeen ensi-iltansa. KUVA Sami Kuusivirta


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento