Maakuntien yökerhoissa keikkojen aloittamisajat venyvät yhä usein pikkutunneille. Kaupunkien klubeilla esiintymisaikoja alettiin aikaistaa jo yli 15 vuotta sitten. Mitä mieltä Anna Puu on aiheesta esiintyvän artistin näkökulmasta?
”Luulen, että tuo kulttuuri valuu isoista kaupungeista tosi hitaasti muille paikkakunnille. Itse me pidetään kiinni keikkasopimuksesta, jonka mukaan esiintyminen alkaa sen vuorokauden aikana kuin sopimuksessa lukee. Siis ennen puoltayötä.”
Anna Puu toivoo, että keikkojen järjestäjät näkisivät aikaisemmat aloitusajat mahdollisuutena tienata enemmän.
”Silloin olisi mahdollisuus saada kaksi jengiä sisään saman illan aikana. Ensin illalla voisi olla keikka ja sen jälkeen se normidisko. Kaikki eivät halua tulla katsomaan bändiä ja maksaa lipusta. Toisaalta moni jää kokonaan kotiin, koska ei halua tulla keikalle niin myöhään.”
Miten vastaanottavaisessa tilassa yleisö on, jos keikka venyy aamuyön tuntien puolelle?
”Do I really need to say it?” Anna sanoo ja nauraa.
”Kaikenlaista on tullut nähtyä. Joillain paikkakunnilla on ronskimpi alkoholikulttuuri kuin toisilla. Kerran ihminen sammui eturivissä siihen paikkaan kesken keikan niin, että lepuutti päätä lavalla loppukeikan ajan. On aikamoista nuorallakävelyä, mikä on hyvä humala ja mikä menee yli. Siinä vaiheessa, kun ei enää tajua, että biisi loppuu ja on aika taputtaa, on ainakin mennyt yli.”
Yksi periaate Anna Puulla on ollut uransa alusta asti: juhannuskeikkoja hän ei halua tehdä. Myös Paula Vesala sanoi Helsingin Sanomissa helmikuussa 2022 kieltäytyneensä niistä jo pitkään.
”En edes ollut vielä artisti, kun olin katsomassa jotain bändiä juhannusfestarilla ja päätin, että minä en tule koskaan olemaan tuo ihminen tuolla lavalla. Mieluummin vietän juhannuksen läheisteni kanssa mökillä.”
LUE MYÖS: Anna Puu tuntee Suomen lavat ja bäkkärit – tässä pari painavaa vinkkiä tapahtumien järjestäjille