Kolumni

Kolumni: Haarukka ja veitsi yllättivät asiakkaan – ravintolan tunnelmaan vaikuttaa tuhat asiaa

”Onpa hienot veitset ja haarukat”, ihastelin ystävälleni pöytään katettuja kapeita, ehkä käsin taottuja aterimia. En ollut koskaan nähnyt mitään vastaavaa. Veitsen pinta tuntui jännittävän epätasaiselta, ja muodossa oli jotain ikiaikaista. Jostain syystä mieleeni tuli Game of Thrones. Olin ehkä siirtynyt toiseen aikaan, mahtavaa!

Sitten annos tuli pöytään ja otin haarukan ja veitsen käteeni. Oli kuin olisin pidellyt rumpukapuloita. Aterimet olivatkin kädessä pitkät ja kummallisesti painotetut. Veitsen leikkaava osa oli hyvin pieni suhteessa kokonaisuuteen ja varsi liian pitkä, jotta sahausliikkeeseen saisi kunnolla voimaa. Sitten iski epävarmuus. En oikein tiennyt, mitä tapahtuisi, jos yrittäisin halkaista annoksen punajuurilohkoa. Sinkoaisiko se suoraan valkopaitaisen seuralaiseni syliin?

Tapaus tuli mieleeni vieraillessani keittiö- ja kattaustarvikkeita myyvällä E. Ahlströmillä. Kuulin siellä Oxfordin yliopiston tutkimuksesta, jossa oli selvitetty ravintolan tunnelmaan vaikuttavia tekijöitä. Niitä oli tunnistettu tuhat. Tuhat! Ja silti ravintola-arviot jäävät kovin usein jankkaamaan yksittäisiä ruoka-annoksia: oliko raaka-aineita yhdistetty kiinnostavasti vai epäkiinnostavasti, peittikö jokin osanen lautasella toisen alleen tai oliko mausteita käytetty ruokailijan mielestä sopivasti vaiko ei.

Tutkimuksen mukaan aterimet vaikuttivat maistamiseen ja ruoan makuun, mikä tuntuukin järkeenkäyvältä, laitetaanhan haarukka suuhun asti. Mutta seuraavat tutkimustulokset olivat vähintään yllättäviä. Aterimien painolla oli merkitystä siihen, miten laadukkaaksi ravintola koettiin. Painavat aterimet saivat asiakkaat raottamaan kukkaroaan hövelimmin kuin kevyet. Toisaalta painavat aterimet eivät saaneet ateriaa tuntumaan runsaalta.

Aterimien värillä oli puolestaan merkitystä siihen, miten suolaiseksi ruoka koettiin. Mustilla ja valkoisilla lusikoilla syöty ruoka oli suolaisemman oloista kuin metallisilla. Jos aterimet herättivät asiakkaalle myönteisiä ajatuksia, tämä todennäköisemmin piti myös koko ateriasta.

Ja silti aterimet olivat vain pieni osa tuhannen asian joukossa. Sinne mahtui valtavasti muutakin: äänet, tuoksut, sisustus, tila, etäisyydet, värit, valaistus… ja näköaistimme on kuulemma todella kriittinen. Se päättää sekunnin murto-osassa, onko ruoka hyvää vai ei!

Itselleni kaikkein tärkeintä ravintolassa ovat kuitenkin ihmisten väliset kohtaamiset. Miten minut otetaan vastaan, ja kuinka tervetulleeksi itseni tunnen. Ehkä kaikkein kriittisimmät hetket ovat ne pari minuuttia siitä, kun olen ravintolan oven avannut. Mitä silloin tapahtuu tai pahimmassa tapauksessa on tapahtumatta.

Ai miten punajuuren kanssa lopulta kävi? Sen syöminen onnistui ihan mallikkaasti, mutta muistan yhä epävarmuuteni. Sen sijaan mitä muuta lautasella oli? Mahdotonta sanoa, huomio oli aterimissa. Mutta tarjoilijan ystävällinen hymy jäi mieleen.

Lisää Satu Koiviston kolumneja

LUE MYÖS: Pakataanko puuhun vai muoviin? Take away -ruuan suuri mullistus


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi
  • Tarvitsemme suostumuksesi

    Mediakonserni Keskisuomalainen ja sen valikoidut kumppanit (17) käyttävät evästeitä ja käsittelevät henkilötietoja, kuten eväste- ja tai mobiilitunnisteita, tarjotakseen sinulle parempia palveluita. Valitsemalla "Hyväksy kaikki" annat suostumuksesi seuraaviin:

    Tarkoitukset

    Evästeet, laitteet tai vastaavat verkkotunnisteet (esimerkiksi kirjautumisperusteiset tunnisteet, satunnaisesti määritetyt tunnisteet, verkkopohjaiset tunnisteet) sekä muut tiedot (esimerkiksi selaimen tyyppi ja tiedot, kieli, näytön koko, tuetut tekniikat jne.) voidaan tallentaa laitteellesi tai lukea laitteellasi laitteen tunnistamiseksi joka kerta, kun se muodostaa yhteyden sovellukseen tai verkkosivustoon yhdessä tai useammassa tässä esitetyssä tarkoituksessa.

    Mainontaa voidaan näyttää rajallisten tietojen perusteella. Mainonnan suorituskykyä voidaan mitata.

    Mainonta voidaan yksilöidä profiilin perusteella. Toimintaasi tässä palvelussa voidaan käyttää sinua koskevan profiilin luomiseen tai parantamiseen yksilöityä mainontaa varten.

    Sisältö voidaan yksilöidä profiilisi perusteella. Toimintaasi tässä palvelussa voidaan käyttää sinua koskevan profiilin luomiseen tai parantamiseen yksilöityä sisältöä varten. Sisällön tehokkuutta voidaan mitata. Raportit voidaan luoda oman ja muiden toiminnan perusteella. Toimintasi tässä palvelussa voi auttaa kehittämään ja parantamaan tuotteita ja palveluita.

    Erityisominaisuudet

    Hyväksynnälläsi tarkkaa sijaintiasi (alle 500 metrin säteellä) voidaan käyttää tässä ilmoituksessa kuvattujen tarkoitusten tueksi.

    Hyväksynnälläsi tiettyjä laitettasi koskevia ominaisuuksia saatetaan pyytää ja käyttää erottamaan se muista laitteista (kuten asennetut fontit tai laajennukset, näyttösi resoluutio) tässä ilmoituksessa kuvattujen tarkoitusten tueksi.

    Erityiset tarkoitukset

    Tietojasi voidaan käyttää epätavallisen ja mahdollisesti petollisen toiminnan valvontaan ja ehkäisyyn (esimerkiksi mainonta, bottien mainosklikkaukset) sekä järjestelmien ja prosessien asianmukaisen ja turvallisen toiminnan varmistamiseen. Niitä voidaan käyttää myös sellaisten mahdollisten ongelmien korjaamiseen, joita sinä, julkaisija tai mainostaja saatatte kohdata sisällön ja mainosten toimituksessa ja vuorovaikutuksessasi niiden kanssa.

    Tiettyjä tietoja (kuten IP-osoitetta tai laiteominaisuuksia) käytetään sisällön tai mainonnan teknisen yhteensopivuuden varmistamiseen ja sisällön tai mainonnan välittämisen helpottamiseen laitteellesi.

    Erityiset tarkoitukset ovat välttämättömiä ja ovat käytössä aina. Ei-välttämättömien evästeiden asettaminen (tietojen tallentaminen laitteelle ja/tai laitteella olevien tietojen käyttö) perustuu suostumukseen, mutta joidenkin kumppanien osalta evästeillä kerätyn datan jatkokäyttö voi perustua oikeutettuun etuun. Voit tehdä tarkempia valintoja ja vastustaa oikeutettuun etuun perustuvaa käsittelyä "Muokkaa asetuksia" -painikkeella. Voit muuttaa valintojasi, kuten peruuttaa antamasi suostumuksen, valitsemalla sivuston alalaidasta "Evästeasetukset". Valintasi koskevat tätä sivustoa.

    Tietosuojalauseke