Ravintolat

Näin voit saada ison alennuksen ravintolasta – uusilla sovelluksilla myydään paikkoja hiljaisiin hetkiin

Pickatable-sovelluksen perustajat Massimo ja Marco Montalbano Eiran puiston lippakioskilla, jonka veljekset tiimeineen ottivat kesäksi haltuunsa. KUVA Pickatable

Elinkustannusten noustua asiakkaiden kukkaronnyörit ovat tiukentuneet ja ravintolakäynneistä tingitään. Etenkin arkipäivisin ravintoloissa on harmillisen hiljaista. Hiljaisimmille tunneille haetaan nyt lisää asiakasvirtoja ravintolasovelluksilla, kuten World of Mouth ja Pickatable, joiden kautta asiakas voi saada mittavia alennuksia illallisen hinnasta.

Toistaiseksi Helsinkiin keskittyneen Pickatablen toimintalogiikka perustuu siihen, että sovelluksessa on tarjolla pöytävarauksia ravintoloiden hiljaisille tunneille, useimmiten alkuillasta. Kahdeksan euron varausmaksua vastaan saa ruoat puoleen hintaan 1–4 hengelle. Alennuksen saa ainoastaan ruoasta, joten aktiivisella juomamyynnillä voi paikata lovea katteessa.

Palvelussa mukana olevat ravintolat saavat itse määritellä ajankohdat, jolloin tarjoavat alennushintaisia aterioita. Jotta homma pysyy ravintolalle kannattavana, alehintaan täytetään kunakin iltana vain muutama pöytä, joihin pääsee kiinni ennakkovarauksella. Pickatable ei myöskään peri ravintoloilta maksua palvelun käytöstä.

Illallinen puoleen hintaan houkuttelee uusia asiakkaita

Vuodenvaihteessa lanseeratun Pickatablen taustalla ovat Suomeen asettuneet milanolaisveljekset Massimo ja Marco Montalbano. Massimo Montalbano on työskennellyt horeca-alalla ympäri maailmaa, viimeksi Uudessa-Seelannissa. Maailmalla monet ravintolat tarjoavat hiljaisina tunteina asiakkaalle mahdollisuuden illastaa puoleen hintaan ja saavat näin täytettyä nekin pöydät, jotka muuten jäisivät tyhjäksi.

Kuvakaappaus Pickatable-sovelluksesta.

”Alennettu hinta madaltaa asiakkaiden kynnystä kokeilla uusia paikkoja. Ravintolat saavat uusia asiakkaita, jotka suosittelevat paikkaa eteenpäin. Se on heille parasta markkinointia”, Massimo Montalbano sanoo.

Moni saattaa mieltää alennushintaiset ateriat merkiksi huonosta laadusta, mutta maailmalla hiljaisten tuntien alennukset ovat yleinen käytäntö myös huipputason ravintoloissa. 12 vuotta sitten Montalbano työskenteli Lontoossa Gordon Ramsayn York & Albanyssa, ja sielläkin hiljaisempien tuntien aikana täytettiin pöytiä puoleen hintaan.

Montalbanot ovat avanneet Pickatablen tiimin kanssa kesäksi Eiran puiston lippakioskiin Café Breran, jossa on tarjolla muun muassa italialaista kahvia, aamiaista, leivonnaisia sekä italialaisten pientuottajien viinejä. Kioski toimii kaupunkilaisten kohtaamispaikkana ja samalla Pickatablen markkinointikanavana. Kesän aikana kioskilla tullaan järjestämään muun muassa pop up -tapahtumia Pickatablen yhteistyöravintoloiden kanssa. Esimerkiksi 7. heinäkuuta on luvassa Cevicheria -pop up etelähelsinkiläisen Avgust Bistron kanssa.

World of Mouth -sovelluksen lisäpalvelulla etuja ja alennuksia

Myös toinen suomalaislähtöinen ravintolasovellus, Saku Tuomisen, Kenneth Narsin ja Alex Niemisen perustama World of Mouth lanseerasi keväällä alehintoihin perustuvan maksullisen lisäpalvelun. Sovelluksen ilmaisversio tarjoaa ravintolasuosituksia ympäri maailmaa ja auttaa niin matkailijoita kuin paikallisia löytämään hyviä ravintoloita.

World of Mouth -sovelluksen perustajat Saku Tuominen ja Kenneth Nars. KUVA World of Mouth

Sovelluksen maksullinen versio oikeuttaa etuihin ja alennuksiin valikoiduissa ravintoloissa Helsingissä. Plus-jäsenyydellä voi saada illallisen yhteydessä esimerkiksi lasillisen kuohuvaa, alkuruoan tai juustolautasen tai esimerkiksi menukokonaisuuden alennettuun hintaan. Tarjolla on myös kaksi yhden hinnalla -tyyppisiä tarjouksia. World of Mouthin etuihin pääsee kiinni plus-jäsenyydellä, joka maksaa 9,90 euroa kuukaudessa.

Maailmalla vastaavanlaisia palveluja on enemmänkin. Esimerkiksi The Fork toimii monissa suurkaupungeissa ympäri Eurooppaa, ja sen kautta voi löytää illallisia parhaimmillaan puoleen hintaan. Myös australialainen First Table auttaa löytämään paikallisia illallisdiilejä puoleen hintaan.

Suomessa tarjoushintaisia aterioita voi löytää myös Offerillan ja pöytävarauspalvelu TableOnlinen kautta. Sekä Pickatablen että World of Mouthin suunnitelmissa on tarjota alehintaisia diilejä tulevaisuudessa myös Suomen rajojen ulkopuolella. TableOnline toimii Suomen lisäksi myös Virossa.

Lue myös: Näissä Suomen ravintoloissa on parhaat viinilistat: Heidi Mäkinen kertoo, mikä on Star Wine List

Lue myös: ”Ravintola-alan Spotify” World of Mouth haluaa maailman parhaaksi sovellukseksi ja miljoona käyttäjää – Saku Tuominen suosii brändäämisessä moderneja keinoja

Kännykkäsovelluksista saa ravintolabisneksessä monenlaista hyötyä. KUVA Istock


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi