Innovaatiot

Nuorten startup-yrittäjien keksimä ateriapalvelu näyttää osuneen kultasuoneen

Hymy on herkässä Calorin toimistolla. Kuvassa pääkokki Eelis Paavilainen, yrityksen perustaja Daniel Bagaev ja tuotevastaava Vadim Liski. KUVA Veeti Kajastie

Hymy on herkässä ateriapalveluita tarjoavan Calorin toimistossa Helsingin Sörnäisissä. Nuoret startup-yrittäjät tuntuvat osuneen kultasuoneen.

Ja aihetta iloon todella on. Calori nähtiin 6. maaliskuuta esitetyssä Leijonan luola Suomi -ohjelman jaksossa, jossa yhtiön perustaja Daniil Bagaev, 20, vakuutti sijoittajat lähtemään mukaan sadan tuhannen euron panoksella.

Kuin henkilökohtaisen kokin palkkaamista, mutta edullisesti. Näin Bagaev kuvailee kehittämäänsä palvelua Helsingin Uutisille.

Se perustuu tiistaisin ja perjantaisin asiakkaille kotiin kuljetettaviin aterioihin. Calorin sivuilta asiakas voi tilata itselleen ateriasuunnitelman tai yksittäisiä annoksia. Suosituimpia reseptejä ovat kermainen kanapasta, intialainen butter chicken ja lasagne.

Suunnitelman voi tehdä joko kalori- tai ateriamäärien mukaan.

”Me suunnittelemme, kokkaamme ja toimitamme ruoat kotiovellesi – säästä aikaa ja syö fiksusti ennen kesää!” yritys kuvailee valmisruokapalvelua verkkosivuillaan.

Yksittäisen välipala-annoksen hinta alkaa 5,50 eurosta ja pääruoan 7,90 eurosta.

Sijoittajiksi Leijonan luolasta lähtivät Youtube-tähti Roni Bäck, yrittäjä ja enkelisijoittaja Jenni Kynnös sekä ruokalähettipalvelu Woltin perustajiin kuuluva Elias Aalto. Aallon osallisuus on täsmäosuma, sillä vertailua Woltiin on vaikea välttää.

Woltin tavoin kyseessä on uudenlainen kotiinkuljetukseen pohjautuva ruokapalvelu, jota kehittää joukko nuoria. Ja kuten Woltin toimitusjohtaja Miki Kuusen, myös Bagaevin vei mukanaan startup-maailma kauppakorkeakoulussa opiskelun sijaan.

Terveellistä ruokaa kiireisille

Yritys aloitti toimintansa viime vuoden helmikuussa.

Caloriin sijoittanut Roni Bäck on hengessä mukana myös startupin toimistolla. Kuvassa perustaja Daniil Bagaev. KUVA Veeti Kajastie

Leijonan luolan myötä Calorin tilaukset ovat täyttyneet.

”Oltiin avaamassa toimintaa Tampereelle, mutta jouduimme siirtämään sitä, koska meillä ei vain yksinkertaisesti ole tilaa ottaa uusia asiakkaita. Se on positiivinen ongelma. Ensimmäistä kertaa olemme joutuneet blokkaamaan tilauksia.”

Calorilla on tällä hetkellä 200 asiakasta. Jutun tekohetkellä tilausaikaikkunoita on vapaana vain yksi. Bagaev epäilee senkin täyttyvän jo ennen jutun julkaisua.

Ruokaa toimitetaan tällä hetkellä pääkaupunkiseudun alueelle. Lähes puolet tilauksia tehdään Helsingin keskustasta.

”Alkuhypoteesi oli, että suurin osa asiakkaista tulee olemaan liikunnallisia ihmisiä.”

Tällä hetkellä pääasiakasryhmänä näyttävät olevan kiireiset ammattilaiset, jotka tahtovat syödä terveellisesti.

Nyrkkeilijän startup

Matka Sörnäisten rantatiellä sijaitsevaan toimistoon ja Palmian entisissä tiloissa toimivaan keittiöön on ollut värikäs. Idea Calorista syntyi Bagaeville San Franciscon Piilaaksossa, jossa hän työskenteli siskonsa ex-miehen startup-yrityksessä. Piilaakson startup-kulttuurin keskiössä työskentely oli oppikoulu, joka sytytti palon lähteä perustamaan omaa yritystä.

Daniil Bagaev on työskennellyt aiemmin Piilaaksossa toimineessa startup-yritys Food Rocketissa. Hän on syntynyt Pietarissa ja muuttanut 7-vuotiaana Suomeen. KUVA Veeti Kajastie

”Piilaaksossa näin meal-prep-palveluita, jotka toimittavat ruoan sinulle kotiin. Kokeilin ja tykkäsin siitä kovasti. Kun palasin Suomeen, huomasin, että täällä ei ole mitään vastaavaa.”

Bagaev kertoo harrastaneensa nyrkkeilyä ja syöneensä aktiivikuntoilijoille tuttua kanaa ja riisiä kyllästymiseen asti.

”Kisoja varten piti pudottaa painoa jopa kymmenen kiloa, hän muistelee.”

Piilaaksossa Bagaev asui hotellissa ja söi päivittäin nouto- ja valmisruokia. Nyrkkeilyn ja kiireisen yrittäjän arjen keskellä ei jäänyt aikaa valmistaa terveellistä ruokaa.

”Loppujen lopuksi söin kerran tai kaksi päivässä ja verenpaineeni nousi sekä sokeritaso hypähteli. Oli tosi huono olo ja hyvinvointi kärsi.”

Aineksissa saa olla vain neljän gramman heitto

Idea syntyi siis omaan tarpeeseen.

Calorissa on tarjolla 60 erilaista reseptiä. Bagaev kertoo, että reseptit ovat tuttuja suomalaisia kotiruokia. Erilaisia näkökulmia keittiöstä kuitenkin löytyy, sillä tiimiin kuuluu muun muassa italialainen, filippiiniläinen ja ukrainalainen kokki.

Calorin pääkokki Eelis Paavilainen on siirtynyt yritykseen valmisaterioita valmistavalta Anton & Antonilta. KUVA Veeti Kajastie

Ruoat suunnitellaan ravitsemusterapeutin, personal trainerin ja kokin yhteistyöllä. Ravintoarvot lasketaan tarkasti ja ainesosissa saa olla vain neljän gramman heitto.

Next step on, että viedään kaikki meidän ruoat labraan, ja siten pystytään tarjoamaan asiakkaalle tarkkaa dataa siitä, mitä mikroravinteita heillä on kehossa ja miten ne vaikuttavat heihin.”

Bagaev visioi, että tulevaisuudessa mikroravinteiden laskemisen voisi yhdistää Ouran tai Apple Watchin terveystietoihin.

Kunnianhimoa ei nuorelta yrittäjältä puutu. Seuraavaksi mielessä on toiminnan kasvattaminen.

”Tänä vuonna haluamme avata Tampereella ja Turussa. Ensi vuonna tahdomme jo kansainvälisille markkinoille.”

Lue myös: Tällainen on ruokalähetin työpäivä: 11 tuntia, 36 toimitusta, palkkio alle 200 euroa

Esimerkkejä Calorin ruokavaihtoehdoista. Kuvakaappaus yrityksen sivuilta.
Calorilla on tällä hetkellä neljä kuljetusautoa käytössä, mutta suunnitelmissa on jo lähiaikoina kasvattaa autojen määrää. Kuvassa yrityksen logistiikkakumppani Yasif Hague ja perustaja Daniil Bagaev. KUVA Veeti Kajastie


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi