
Helsinkiläisen klassikkobistro Kuurnan omistajat Laura Styyra ja Tom Hansen avasivat Kuurnan naapuriin viinibaari Klaavan. Juhannusviikon uusi avaus tuli monille yllätyksenä.
”Rakennusviraston loppukatselmus oli tiistaina, ja saimme silloin luvan avata ovet seuraavana päivänä. Ilmoitimme Instagramissa vasta edellisenä iltana, että avaamme huomenna uuden viinibaarin. Keskiviikkona kirjoitin käsin lappuun, että Klaava avaa ovensa tänään klo 16 ja kiinnitin sen eurolavaan viinibaarin ulkopuolelle. Vähäiseen markkinointiin nähden vastaanotto on ollut upea. Ensimmäisenä päivänä nähtiin paljon tuttuja, Kuurnan vakkareita ja ravintola-alan porukkaa”, Tom Hansen iloitsee.
Kuurnasta tutun välittömyyden ja lämmön voi aistia myös Klaavassa. Seinät hehkuvat syvänkeltaisina, puiset elementit ja kynttilät luovat lämmintä tunnelmaa, ja ikkunoissa riippuu Kuurnasta tutut paksut lattiamittaiset verhot.

Klaavan tarina lähti oikeanlaisesta liiketilasta juuri oikeassa paikassa.
”Tämä liiketila on ollut mielessä jo pitkään. Kävimme Lauran kanssa katsomassa tilaa ensimmäistä kertaa jo neljä vuotta sitten. Kun edellisen vuokralaisen vuokrasopimus päättyi, liiketilan omistajat ottivat silloin meihin yhteyttä ja kysyivät, haluisimmeko me ostaa sen”, Hansen kertoo.
Viinibaari täydentää Kuurnaa
Klaavassa voi istua joko pöydässä palveltavana tai valita paikan baaritiskiltä. Asiakaspaikkoja on 35. Lasilliselle voi piipahtaa spontaanisti, sillä pöytävarauksia ei oteta.
Tila toimisi hyvin monenlaisessa käytössä, mutta Hansen ja Styyra päätyivät nimenomaan viinibaariin.
”Tila toimii viinibaarina täydellisesti Kuurnaa täydentäen. Kuurnaan tulee usein asiakkaita jo ennen pöytävarauksen alkua kysymään, että minne he voisivat poiketa lasilliselle. Meidän näkökulmastamme sen tyylistä baaria ei ole ollut lähistöllä, mikä palvelisi meidän asiakkaitamme luontevasti joko ennen tai jälkeen illallisen. Emme olisi missään nimessä avanneet viinibaaria minnekään muualle, mutta juuri Kuurnan naapurissa tämä toimii”, Hansen kertoo.

Klaavan erikoisuutena on se, että arvokkaampiakin kellariviinejä on mahdollista maistella laseittain. Viinilista on kattava, ja valikoimassa on myös erikoisuuksia, joita ei muualta löydä. Klaavasta saa aina myös aina “kympin punaisen” tai “kympin valkoisen”, ja kaikkea siltä väliltä.
Annokset suunniteltu naposteltavaksi
Viinivalikoimaa komppaavat pienet herkulliset annokset. Annoskoko on suunniteltu niin, että asiakas voi napostella jotain pientä viinilasin kanssa ja jatkaa vielä illalliselle.
Ruokalistaa päivitetään sesongin mukaan, mutta joitakin pysyviäkin elementtejä listalla on, kuten jo Kuurnasta tuttu maalaispatee ja Klaavan sillileipä. Listalla hyödynnetään monipuolisesti Kuurnan Kasvispuodin luomuvihanneksia ja hedelmiä, esimerkiksi kesäinen tomaatti-sipulisalaatti on valmistettu Kuurnan Kasvispuodin luomutomaateista.
”On hienoa päästä kokeilemaan ja leikkimään uudessa tilassa ja tarjoilla sellaisia annoksia mitkä eivät sopisi sellaisenaan Kuurnan ruokalistalle, mutta toimivat täällä täydellisesti”, Hansen sanoo.

Kuurnalla vankka asiakaspohja
Uuden ravintolan avaaminen on aina uskalias hanke, mutta erityisesti juuri nyt ravintola-alan heikon kannattavuuden vuoksi.
”Tämä mahdollisuus tuli eteen, joten me halusimme ottaa riskin nyt. Luotamme Kuurnan vankkaan asiakaspohjaan. Tuskin on olemassa montaakaan ravintoloitsijaa, jotka eivät olisi tilanteesta huolissaan. Uskon, että Kuurnalla menee verrattain hyvin. Asiakasmäärä on pysynyt melko samana, mutta meilläkin keskiostos on tippunut edellisiin vuosiin verrattuna. Tottakai ilmiö huolestuttaa. Uskomme kuitenkin, että Klaava kyllä löytää omat asiakkaansa”, Hansen sanoo.
Kenen kannattaisi ehdottomasti vierailla Klaavassa?
”Kaikkien ketkä haluavat nauttia elämästä! Viininharrastajien ehdottomasti, mutta ei todellakaan haittaa, jos ei tiedä viineistä mitään. Jos viini ei maistu, niin hanasta saa myös neljällä eurolla kahden desin lagerin, joka toimii erittäin hyvin janojuomana, ja sen kylkeen sopii esimerkiksi patee. Myös alkoholittomia juomia löytyy moneen lähtöön. Ruokalistalta löytyy takuulla jokaiselle jotakin.”
Elokuu on ollut perinteisesti Kuurnan vilkkaimpia kuukausia terassin ansiosta. Myös Klaavan eteen tulee pieni terassi, jolla voi nauttia pitkistä kesäilloista viinin äärellä.
Lue myös: Viinibaarit valtasivat Helsingin lippakioskit – käy ainakin näissä
Lue myös: Viinibaari Pinocchiossa lasillisen saa alle 9 eurolla: ”Hyvän viinin pitäisi olla saavutettavaa”