
Sateisena ja hämäränä tiistaiaamuna uutuusravintola Brasserie Lionne ei näytä ulkoa päin kummoiselta. Terassipöydillä on vesipisaroita eikä sisälle ravintolaan oikein näy. Kun oven avaa, tuulikaapissa on vastassa jono.
”Löytyisikö pöytää kolmelle? Meillä ei ole varausta”, jonossa oleva seurue tiedustelee.
Ainoat vapaat istumapaikat löytyvät baaritiskin ääreltä. Kello on yhdeksän ja suuren ravintolasalin pöydät ovat täynnä. Pohjoisesplanadilla sijaitsevan paikan suosio on yllättänyt myös ystävykset Jennifer Sukapään, 28, ja Jessica Rautelinin, 28.
”Saavuimme paikalle tasan kello kahdeksalta. Onnistuimme saamaan pöydän 1,5 tunniksi. Muuten oli kuulemma varattua. Emme tienneet paikan olevan näin suosittu, ystävykset kertoivat Helsingin Uutisille.

Aamiaistuotteita on valikoimassa monenlaisia, mutta yhtä aamiaisruokaa tuntuvat tilaavan lähes kaikki: munakasta tai kananmunaa eri muodoissa.
Munaruokiin ovat päätyneet myös Sukapää ja Rautelin. Sukapää on valinnut tryffelimunakokkelia, Rautelin munakasta. Lisäksi pöytään on tilattu jaettavaksi banaanicroissant sekä Rautelinille granola-annos.
Paikan munakkaat ja leipäannokset maksavat koosta riippuen 10–19 euroa.
Tuorepuristetut mehut ja smoothiet maksavat 6–7 euroa, erilaiset jogurtti- ja mysliannokset 10–12 euroa.
Makeat leipomotuotteet ovat 6–12 euron väliltä.
Suomessa harvinaiset munakkaat houkuttelevat
Myös Riitta Lumme-Tuomala, 65, ja Pii Kotilainen, 64, ovat tilanneet aamiaisella annokset, joissa on kananmunaa.
– Otin jotakin hyvin ylellistä, tryffelimunakokkelia briossileivällä. Annos oli, jos nyt ei erinomainen, niin oikein hyvä, Lumme-Tuomala sanoo.
Kotilainen on tilannut avocadoleivän uppomunalla. Molemmat kehuvat annoksiaan, ja erityisesti sitä, että paikasta saa munakkaita.
– Omelettiahan saa Ranskassa paljon ja se on ihan tavallinen lounas. Suomessa aamiaispaikoissa saa harvoin omelettia.

Paikan omistaja Hans Välimäki sanoo Helsingin Uutisille, että ravintolan munakasta ja munakokkelia on kehuttu.
Avocadoleipä uppomunalla on ollut erityisen suosittu.
”Pyrimme tekemään munaruoat vähän enemmän keskittyneesti. Ne ovat pehmeitä ja kermaisia, eivätkä kuivia. Kyllähän sellainen jengiin vetoaa ja kiinnostaa.”
Välimäki kertoo myös uppomunia menevän paljon. Avocadoleipä uppomunalla on ollut erityisen suosittu.
”Se on niin sanottu täyden sarjan aamiainen. Siinä on kaikki, mitä ihminen ainakin hetken ajaksi tarvitsee.”

Jotain muuta kuin kotona
Välimäki uskoo suomalaisten valitsevan ravintola-aamiaisella muuta, mitä kotona tulisi syötyä.
”Kun suomalaiset syövät kotona sen kaurapuuron ja jogurtin, ehkä ravintolassa ei sitten haluta ihan niin pelkistettyä.”
Paikka saakin asiakkailta kehuja kansainvälisestä tunnelmastaan. Ravintolan ranskalainen keittiö näkyy aamiaisella myös leivonnaisissa, kuten itse leivotuissa croissanteissa.
Ranska-faneiksi tunnustautuneet Lumme-Tuomala ja Kotilainen ovat varta vasten tulleet testaamaan paikan croissanttia. Se läpäisee testin, he kertovat.
”Croissant on lehtevä, kuten kuuluukin olla. Jaoimme croissantin testausmielessä”, he kertovat.
Kaksikolla on muutenkin tapana testata erilaisia aamiaispaikkoja. Se on heidän oma yhteinen juttunsa.
”Minä asun Töölössä ja ystäväni asuu Punavuoressa. Tulee käytyä keskustassa aamiaisilla, mutta menemme Kallioonkin oikein mielellämme. Metsästämme hyviä aamiaispaikkoja”, Lumme-Tuomala sanoo.
Brasserie Lionnesta kaksikko on muodostanut jo mielipiteensä.
”So far so good”, Lumme-Tuomala toteaa.
Varauksen tekemisen sekavuus pieni miinus
Kotilainen kehuu, että paikassa osataan ranskalaisuus. Yksi asia häntä kuitenkin hämmensi, mutta se ei liity ruokaan. Varauksen tekeminen ravintolaan oli Kotilaiselle hankalaa.
”Varauskalenterin kanssa meni sormi suuhun. Pöytää varatessa olisi pitänyt tietää, miltä alueelta ravintolasta pöydän haluaa. Eri alueita oli monia, kuten baaritiski ja niin edelleen. Jouduin sitten vanhanaikaisesti soittamaan ravintolaan varatakseni pöydän. Ja hyvä kun varasin, koska tämä paikka on näin suosittu”, Kotilainen sanoo.
Myös aamiaispaikkoja harrastava Rautelin on tyytyväinen vapun tienoilla avatun Brasserie Lionnen valikoimaan ja tunnelmaan.
– Sanoisin, että vastaavaa aamiaispaikkaa ei Helsingistä löydy. Nyt on sellainen fiilis kuin olisin Pariisissa syömässä aamupalaa, hän sanoo.

Suomalaiset ovat ottaneet paikan selvästi omakseen, mutta alunperin Välimäen tarkoitus oli tarjota varteenotettava aamiaispaikka Helsingin turisteille.
”Eikä tietenkään pelkästään turisteille vaan kaikelle kansalle. Tähän aikaan vuodesta ei ole vielä kauheasti turisteja. Paikka on uusi, eikä meistä ole vielä kauheasti mitään mainintoja.”
”Ehkä keskeinen sijainti tekee sen, että paikka kiinnittää huomion ja sisälle haluaa tulla.”
Tuotteiden ulosmyyntiä suunnitellaan
Nykyiset asiakkaat ovat esittäneet jo lisätoivomuksia aamiaiselle: tuotteita halutaan ostaa mukaan.
”Ulosmyyntimahdollisuuksia on kysytty aika paljon. Ymmärrän sen, kun porukka kävelee toimistoon töihin. Ei ole välttämättä aikaa eikä halujakaan istua alas. Voi ottaa mukaan tuotteen, jonka voi helposti kantaa kädessään.”
Ulosmyyntimahdollisuus voitaisiin Välimäen mukaan ottaa käyttöön nopeallakin aikataululla.
”Meillä on tässä oma leipomo ja tuotteet valmiina. Ulosmyynti ei vaatisi kuin pakkausten hankkimisen tähän tarkoitukseen.”
Oman leipomon lisäksi paikan mehut valmistetaan itse. Valikoimassa on tomaattimehua, appelsiinimehua ja omenamehua.

Brasserie Lionne tulee kesän aikana tarjoamaan asiakkailleen vielä enemmän istumapaikkoja. Sisäpihan puolelle valmistuu heinäkuussa katettu terassi, johon tulee asiakaspaikkoja. Myös kadun puolelle Pohjoisesplanadille tulee lisää terassiosuutta.
”Olemme vuokranneet kaupungilta alueen, joka on normaalisti autojen parkkitilana. Siihen kohtaan meille tulee pikkuinen terassi. Terassien keskelle jää kulkuväylä, niin kuin laki vaatii”, Välimäki kertoo.

Ydinkeskusta tarjoaa aamiaisen ystäville monenlaisia vaihtoehtoja.
Brasserie Lionnen kanssa samalla kadulla sijaitsevat aamiaista tarjoavat kahvilat Strindberg sekä kesän aikana uudestaan avautuva Cafe Esplanad, joka on ollut rakennuksen peruskorjauksen vuoksi suljettuna.
Esplanadin puiston läheisyydessä sijaitsevat myös Kluuvikadun Fazer Cafe ja Robert’s Coffee Jugend.
Keskeisellä paikalla Mannerheimintiellä sijaitsee Cafe Lasipalatsi, jossa on tarjolla erilaisia aamiaisvaihtoehtoja.
Sen läheisyydestä löytyy myös La Torrefazione Lasipalatsi, joka tarjoaa aamiaista.
Lue myös: Jasper Pääkkösen ravintola valmistui, ja tältä siellä näyttää
Lue myös: Tällainen on Helsingin ravintola Bisoubisou 100 metrin korkeudessa