Kysyimme kolmelta suunnannäyttäjältä, miten he muuttavat vihreän sanahelinän toiminnaksi. Warnerin kaupallinen johtaja Ville Ahtiainen kertoo, miten vastuullisuus toteutui Mestarit-kiertueella. Joutsenmerkin Malin Lindfors avaa hotellien ympäristövastuullisuutta. Eeva Palmén esittelee Flow Festivalin ympäristöohjelman.
1. Uusiutuvaa sähköä
Warner järjesti viime vuonna Mestarit-kiertueen, jota tähdittivät Ellinoora, Kaija Koo, Jenni Vartiainen ja Vesala. Kiertueen vastuullisuustoimia sparrasi Joutsenmerkki. Keikkapaikoilta kerättiin tiedot energiankäytöstä sekä polttoaineen kulutuksesta. Kiertueen jälkeen on laskettu kokonaisenergiankulutus ja mietitään, miten sitä voidaan jatkossa pienentää.
Hotellien Joutsenmerkki-kriteereissä ei sallita fossiilista öljyä eikä kaasua lämmityksessä. Scandic Hotels kertoo käyttävänsä hotelleissaan sataprosenttisesti uusiutuvaa sähköä. Myös Flow Festivalin energiantuotanto toteutetaan uusiutuvalla dieselillä.
”Käytämme uusiutuvan dieselin lisäksi myös tuulivoimalla tuotettua, kotimaista EKOenergia-merkittyä sähköä, josta ei synny hiilidioksidipäästöjä”, Flow’n Eeva Palmén sanoo.
2. Kestävää majoittumista
Mestarit-kiertueella niin henkilökunnan kuin artistienkin yöpyminen vastuullisessa hotellissa oli avainasioita. Siksi kiertueen henkilökunta ja artistit majoitettiinkin Joutsenmerkityissä Scandic-hotelleissa. Ympäristömerkittyä hotellia suositeltiin myös yleisölle.
Joutsenmerkitty hotelli täyttää kunnianhimoiset ympäristövaatimukset ja on ympäristötyössään omaksunut kokonaisvaltaisen lähestymistavan energiaan, veteen, ruokaan, jätteisiin, biodiversiteettiin, kemikaaleihin sekä hankintoihin.
Myös Flow Festival suosii majoituskumppanuuksissa erityisesti ympäristöystävällisiä ja vastuullisia vaihtoehtoja.
”Artistituotantomme panostaa vastuullisuuteen myös muilla tavoin: backstage-tiloissa esiintymislavojen takana on käytössä vihreän bäkkärin ja turvallisemman tilan periaatteet”, Palmén kertoo.
3. Vettä omaan pulloon
Puhdas makea vesi on maailmanlaajuisesti hupeneva luonnonvara. Flow’ssa oman pullon voi täyttää HSY:n hanavesiasemalla tai tapahtuman muissa vesipisteissä. Hanavettä juomalla voi vähentää muovijätteen määrää ja pienentää omaan hiilijalanjälkeään.
”Pääkaupunkiseudulla hanaveden puhdistuksen ja jakelun tuottama hiilijalanjälki vuodessa on vain 0,7 kiloa per asukas, mikä vastaa neljän kilometrin autolla ajoa”, Palmén korostaa.
Scandic-hotelli muistuttaa vieraita sulkemaan vesihanan hampaita pestessään. Näin voi säästää jopa 25 litraa vettä päivässä.
Tämä tarkoittaa lähes 10 000 litraa vettä vuodessa, joka vastaa 62 kylpyammeellista.
4. Esiintymisasut kierrätysmateriaaleista
Vastuullinen tapahtuma edellyttää tehokasta lajittelua materiaalien kierrätyksen ja luonnonvarojen käytön varmistamiseksi. Scandic-hotelleissa on esimerkiksi kertakäyttötuotteiden kielto päivittäisessä tarjoilussa. Ruokahävikkiä vähennetään myös muun muassa optimoimalla tarjoiluastioiden kokoa.
”Mestarit-kiertueella osa artistien esiintymisasuista oli tehty suomalaisen työvaateyritys Dimexin kierrätystekstiileistä”, Ville Ahtiainen kertoo.
Flow’ssa kaikki syntyvä jäte kierrätetään ja lajitellaan.
”Kaikki jäte ohjataan hyötykäyttöön: joko energiatuotantoon tai jätemateriaalien uusiokäyttöön. Myös kaikki ruokailuvälineet, mukit ja lautaset ovat biohajoavia”, Palmén kertoo.
5. Biohajoavia siivousaineita
Vastuullinen tapahtuma huomioi käyttämänsä kemikaalit. Ympäristömerkittyjä tuotteita käytetään niin siivouksessa, astianpesussa kuin pyykinpesussakin. Laadukkaat ja hyvin pesua kestävät liinat ja mopit vapauttavat vähemmän mikromuoveja. Biohajoavat ja myrkyttömät kemikaalit kuuluvat Flow Festivalin vastuullisuusohjelmaan.
”Käytämme ensisijaisesti biohajoavia ja myrkyttömiä tuotteita. Kukin kemikaali säilytetään omissa säilöissään, jotta ne eivät pää-se sekoittumaan tai kaatumaan maaperään”, Palmén valottaa.
6. Keikalle kestävästi
Warner Music kannusti yleisöä liikkumaan konserttipaikalle vastuullisesti kahdessa Antti Tuiskun Bailantai-stadionkonsertissa Helsingissä. Pääsylipun ostaneet saivat matkustaa keikkapaikalle ilmaiseksi HSL:n julkisilla kulkuneuvoilla. Käytäntöä jatkettiin myös Mestarit-kiertueen Tampereen keikoilla, joihin konserttilipun ostaneet saivat matkustaa ilmaiseksi Nyssen eli Tampereen seudun joukkoliikenteen julkisilla kulkuneuvoilla.
Mestarit-kiertueella kehotettiin niin artisteja kuin henkilökuntaakin suosimaan ryhmäliikkumista autoilla.
Suvilahdessa, lähellä Helsingin keskustaa järjestettävään Flow’hun on helppo saapua pyörällä, kävellen tai julkisia kulkuvälineitä käyttäen. Festivaalialueen läheisyydessä on ilmainen pyöräparkki, jonne pyörän voi jättää tapahtuman ajaksi. Julkisen liikenteen vuoroja lisätään festivaalin ajaksi, ja esimerkiksi yömetro liikennöi kaksi tuntia normaalia pidempään.
7. Hyvästi punainen liha!
Joutsenmerkityssä hotellissa pitää aina olla tarjolla kasvis- ja luomuruokia: kestävää ruokaa, josta aiheutuu vähemmän ympäristövaikutuksia.
”Uhanalaisia kaloja ja äyriäisiä on vältettävä, eikä palmuöljyä saa käyttää paistoöljyssä”, Malin Lindfors luettelee.
Flow Festival luopui viime kesänä punaisesta lihasta ja siipikarjasta kaikessa ruokavalikoimassaan. Jo hankkeen ensimmäiset laskelmat osoittavat, että tämä on ollut ilmaston kannalta perin hyödyllinen valinta.
”Festivaalilla kulutetun ruuan ilmastovaikutus oli lähes puolet pienempi verrattuna vuoteen 2019, vaikka ruuan kulutus ja festivaalin kävijämäärä kasvoivat”, Palmén sanoo.
8. Fanituotteiden hävikki alas
Vastuullisessa tapahtumassa merchandisetuotteet eli fani- ja promotuotteet ovat mahdollisimman ekologisesti ja eettisesti valmistettuja. Tässä Warner teki yhteistyötä artistien merchandisetuotteisiin erikoistuneen Hel Goods -kaupan kanssa.
”Pyrimme kiertueella minimoimaan tuotehävikkiä ja onnistuimme tuotemäärissä täydellisesti. Lisäksi aloitamme Hel Goodsin kanssa strategisemman yhteistyön, jossa yhdessä heidän kanssaan tarkastelemme vastuullisempia tapoja ylipäätänsä artisti- ja kiertuetuotteille”, Ahtiainen sanoo.
Flow Festival pyrkii pitämään promo- ja fanituotteiden jakamisen minimissä.
”Neuvottelemme kunkin kumppanin ja toimijan kanssa erikseen näiden tuotteiden jaosta. Esimerkiksi flyereita tai lehtiä ei saa jakaa. Lisäksi pyrimme huolehtimaan, että jaettava materiaali olisi mahdollisimman vastuullista. Jokainen tapaus neuvotellaan erikseen”, Palmén sanoo.
Lähteet: Joutsenmerkki.fi, Scandichotels.fi, Warnermusic.fi, Flowfestival.com