Tapahtumatuotanto

Rebekka Rantanen tietää nyt, että ampiaiset tykkäävät viinistä – yritystapahtumia järjestäessä oppii kaikenlaista

Rebekka Rantanen on yksi tapahtuma-, viestintä- ja markkinointitoimisto Idea Groupin pääomistajista. Petteri Granberg työskentelee samassa yrityksessä tuottajana. Rantasella on kahdeksan vuoden ja Granbergillä 2,5 vuoden työkokemus tapahtuma-alalta.

Soitin kollegalle, koska…

Rebekka Rantanen: Tarvitsin apuja avajaisten etikettiin. Soitin eräälle sen aikaisen yhtiömme perustajalle kysyäkseni, miten nauha leikataan ja miten sakset ojennetaan hopeatarjottimella.

Petteri Granberg: Piti selvittää kokeneemman kollegan kanssa, miten hakataan samppanjapullo rikki laivan kylkeen! Lisäksi oli tiedettävä, missä samppanjamerkissä on optimaalisin paine, jotta pullo hajoaa lautan kastetilaisuudessa. Edellisenä iltana sitä treenattiin, ja jokunen pullo siinä meni.

Rebekka Rantanen
Kahden viikon puristus alkoi väsyttää Rebekkaa Tall Ships Races -tapahtumassa vuonna 2017. KUVA Rebekka Rantanen

En unohda, kun…

Rebekka: Teimme hoivapalveluyritykselle messuille muotinäytöksen, jossa palvelutalojen seniorit toimivat malleina. Vielä ei oltu löydetty meikkaajaa, joten kollega lupasi auliisti puhelimessa, että Rebekka voi meikata. Siellä oli sitten 20 vanhusta meikattavana, ja sitä kokemusta en koskaan unohda!

Petteri: Eräs amerikkalainen metalliyhtye halusi festareilla oman viskimerkkinsä viisi metriä korkean ilmalla täytetyn viskipullon alueelle. Pullo piti asettaa keskelle aluetta, jotta laulaja näkee sen. No, pullo tuli jenkeistä ja huomattiin, että pumppu on rikki. Löysin lopulta kaupasta kustomoituun päähän sopivan kompressorin, mutta se piti liittää auton tupakansytyttimeen. Homman kruunasi se, että ilmatäytteinen pullo vuosi ja sitä piti jatkuvasti täyttää. Autoa ei voinut viedä festarialueelle, joten roudattiin pulloa yleisön läpi edestakaisin alueelta sisään ja ulos. Täyttyminen kesti neljä tuntia.

Vaikutuin…

Rebekka: Maailman ensimmäisen hybridilautan lanseeraustilaisuudesta vuonna 2018. Neitsytmatkalla Paraisilta Nauvoon kannella oli lasiseinäinen teltta ja kyydissä sata high end -vierasta ympäri maailmaa. Lisäksi oli iltajuhla Logomossa jääveistoksineen. Avajaisiin luotiin koreografia ja tanssi, joka kuvasti lautan nimeä, ja tanssijoilla oli sensoripuvut.

Petteri: Uuden työpaikkani toisesta tapahtumasta, jossa olin mukana. Oli supoa, ministeriötä ja MTV:n uutistoimittajaa paikalla, oli hieman erilaista ja vaikuttavaa!

Petteri Granberg
Petteri Kesärauha-festarin pyhimmässä paikassa eli varastossa. Juomana vitamiini- poretabletti ja paidassa YES, PEACE! KUVA Petteri Granberg

Inspiroiduin…

Rebekka: Omassa työssäni äärimmäisen paljon siitä, kun vastaan tulee joku vaikeampi asiakas ja pystymme ylittämään hänen odotuksensa. Kun asiakkaalla on kovat tavoitteet ja meidän tulee luoda se punainen lanka, joka kestää. Minua inspiroi paljon myös se, kun tapahtumien yhteydessä pääsee käymään ulkomailla.

Petteri: Kun saan käyttää ihan oikeasti luovuutta tapahtuman suunnittelussa. Kun kovalevy käy kuumana, alkaa posket kuumottaa!

5 vuoden päästä…

Rebekka: Olen edelleen tässä yrityksessä, positio ehkä sama, ja olemme saavuttaneet strategiset tavoitteet, kasvettu, ja ollaan alan halutuin työpaikka.

Petteri: Päivä kerrallaan -henkinen juttu. Toivottavasti olen silloinkin mieli auki uudelle ja välttelen faijaantumista viimeiseen asti!

En vielä tiedä…

Rebekka: Mihin yrityksemme on menossa ja mihin kasvu asettuu. Kuinka suuri meistä on tulossa. En tiedä!

Petteri: Viimeisten kolmen vuoden tapahtumien vuoksi mitä tulevaisuus meille tarjoaa. Se jääköön nähtäväksi.

Rebekka Rantanen
Erään asiakkaan Oktoberfestiin vuonna 2018 ei saatu promotyttöjä, niin Rebekka meni itse. KUVA Rebekka Rantanen

Jos voisin muuttaa…

Rebekka: Niin muuttaisin asiakkaiden ennakkoajatuksia siitä, miksi käyttää ulkoista tapahtumatoimijaa. Haluaisin levittää yrityspäättäjille sitä ilosanomaa, ettei kannata käyttää omaa aikaa tapahtumien tekemiseen vaan ulkoistaa. Meidän asiantuntijuuden profiilia pitäisi saada näkyvämmäksi.

Petteri: Amen tuohon Rebekan vastaukseen.

Eniten haluaisin…

Rebekka: Valloittaa maailman! Sellainen kevyt tavoite. Haluaisin tuoda näkyväksi sen, että Idea Groupin katon alla on erilaisia palveluja. Yhden pysähdyksen taktiikalla saat paljon, siinä on synergiaetu.

Petteri: Säilyttää työn ja vapaa-ajan balanssin. Silloin, kun sen onnistuu pitämään, kaikki voittaa. Yksistä aivoista saa vain tietyn verran irti, ja sitä ei saa unohtaa.

Joskus vielä aion…

Rebekka: Toimia puhujana. Tai sitten toteuttaa nuoruuden haaveeni jonkun bändin kiertuemanagerina olemisesta!

Petteri: Auttaa uusia alalle tulijoita alkuun omassa työtaipaleessaan, koska minut on itse otettu avosylin vastaan. Alalla on paljon ihania tyyppejä!

Rebekka Rantanen
Rebekka ja M.A. Nummisen faniklubi. KUVA Rebekka Rantanen

Ikimuistoisin.

Rebekka: Tein aikanaan töitä tapahtuma-alan kaluste- ja tekniikkatoimijalle ja tulin paljastaneeksi, että mulla on kuorma-autokortti. Virhe! Siitä eteenpäin ajoin lähinnä kuorma-autoa ja jouduin kerran jopa ajamaan sillä stadin keskustan läpi. Ajattelin, että jos minä en kuole niin joku muu kuolee, en ole ikinä pelännyt niin paljon. Nykyään en sitten kerrokaan kellekään, paitsi näin lehdessä, että mulla on kuorma-autokortti!

Petteri: Kyllä se on se päivä, kun sain tietää, että minut on hyväksytty opiskelemaan kulttuurituotantoa. Ei ole tullut mistään niin kovaa adrenaliiniryöppyä ja onnen tunnetta.

Hankalin.

Rebekka: Se, kun veimme erään IT-alan yrityksen henkilöstön Italiaan. Siellä asiakas ilmoitti aamupäivällä, että he tarvitsevat laaja-kaistayhteyden mukaan, kun lähtevät kello 15 viinitilalle. Kuskiksi laajakaistan etsimiseen sain kuljettajamme isän, joka ei puhunut lainkaan enkkua. Lopulta löydettiin laajakaistaoperaattori ja paikkakin, josta sen voi ostaa. Mutta liikehän oli kiinni, kuten seuraavakin, ja Roomassahan siirtymät kestää! Lopulta löytyi paikka, josta saa laajakaistan mutta selvisi, että tarvitsen passin, jotta voin ostaa sen. No eihän mulla ollut passia mukana, joten lähdettiin hakemaan sitä hotellista, ja läheisempään paikkaan ostamaan laajakaistaa. Aikaa oli enää tunti, ja liikkeessä oli tietenkin tauolla juuri se yksi henkilö, joka osaa käyttää laajakaista-automaattia. Lopulta saatiin se laajakaista ulos siitä laitteesta, ja olin minuuttia vaille asiak­kaan luona sanomassa, että tässä on sulle laajakaista!

Petteri: Tuohon Rebekan vastaukseen resonoi hyvin tämä oma vastaus. On hankalaa saada asiakas ymmärtämään ne tuotannon raamit ja realiteetit, jotka itse ymmärtää.

Opettavaisin.

Rebekka: Miljoona opetusta on saatu, ja kaikki tässä jo kerrottukin on opettanut jotain. Mutta sanoisin, että jos järjestät kesällä viinijuhlia asiakkaalle ulkotiloissa, ota huomioon, että ampiaiset pitävät viinistä. Siinä opittiin.

Petteri: Opin aina ja joka kerta!

Petteri Granberg
Petteri sai kunnian järjestää kollegan kanssa Idea Groupin pikkujoulut. KUVA Petteri Granberg

Kallein.

Rebekka: Asiakas sanoi, että ei tässä mitään aletapahtumaa olla tekemässä. Kaikkeen todella panostettiin, ja siinä tapahtumassa oli kalleimmat vessakorit ikinä. Oli hopeatarjotinta, kukkia ja kaikki vimosen päälle.

Petteri: Selkeästi se, että kalleimmaksi etukäteen tiedetty ei päivän päätteeksi olekaan välttämättä kalleinta. Kaikkea voi sattua!

Halvin.

Rebekka: Joskus hankin ilmaiseksi edustusasut henkilöstölle erääseen tapahtumaan. Mutta nyt se kuulostaa ihan tylsältä, koska Petteri on hankkinut hei autot!

Petteri: Harjoittelijana ollessani hankin kaikki tapahtuman kuljetuksiin käytetyt minibussit lippuvaihdolla ilmaiseksi.

Nopein.

Rebekka: Kerran biitsillä olevaan tapahtumaan tarvittiin yhtäkkiä 120 tyynyä. Nyt! Mä sitten otin kollegan citymaasturin ja hain Ikeasta tyynyjä. No, nehän vei vähän tilaa, hyvä kun itse mahduin sekaan.

Petteri: Puhujanpönttötoimitus. Olimme hankkineet sellaisen toki etukäteen, mutta se ei tyydyttänyt asiakasta ja piti saada tunnissa uusi. Pönttö tuli kalustefirmalta taksilla suoraan tapahtumapaikalle.


Petteri Granberg

 • Idea Groupin tuottaja sekä metalliyhtye Einvigin kitaristi ja laulaja. Kahden lapsen faija ja Rebekan sanojen mukaan taitava juontaja. Olen siis oman elämäni Mikko Leppilampi – juontaja vaikken sitä halua!
 • Kokemusta alalta noin 2,5 vuotta
 • Opin konkarin vastauksista, että mahdottomia tehtäviä ei ole, sen kun menee ja tekee. Rebekan vastauksista huomaa hyvin, että kaikkein haastavimmista tehtävistä ne kultaisimmat muistot muodostuu!

Rebekka Rantanen

 • Yksi Idea Groupin pääomistajista. Johdan, kehitän, teen myyntiä ja sparrailen tapahtumatuotannossa – joka paikan­höylä siis. Yh-äiti kahdelle lapselle. Harrastan nuorkauppakamari-toimintaa ja olen jäsen Turun kauppakamarin matkailuvaliokunnassa.
 • Kokemusta alalta noin 8 vuotta
 • Opin kisällin vastauksista, että ei se työ tekemällä täältä lopu – sitä vaan polttaa itsensä loppuun. Toisinaan hitaammin ja harkitusti on lopulta nopeammin. Petteri palautti minut pohtimaan työn ja vapaa-ajan balanssin säilyttämistä.

LUE MYÖS: Taija Holm ja Elina Viljamaa: mitä tapahtuma-alan konkari ja kisälli voivat oppia toisiltaan?


 • Tilaa Lehti

  Evento
  Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

  Tilaa Evento