Tapahtuma-ala

Taija Holm ja Elina Viljamaa: mitä tapahtuma-alan konkari ja kisälli voivat oppia toisiltaan?

Juttusarjassa esittelemme tapahtuma-alan konkarin ja kisällin. Ensimmäisessä osassa kohtaavat toimitusjohtajat Taija Holm ja Elina Viljamaa.

Soitin kollegalle, koska…

Taija: halusin houkutella hänet alalle. Mulla oli liikaa töitä ja ajattelin varastaa hänet toisesta yrityksestä. Ja hän suostui! Koulutin hänet yrittäjäksi ja töihin samaan yritykseen kanssani. Muuten en häiritse kiireisiä kollegoita, mutta tämä oli riittävän hyvä syy.

Elina: pyysin Taijalta neuvoa erääseen fiittaus-asiaan. Toisella kertaa soitin kysyäkseni, että harmittaako Taijaakin se, että monesti ajatellaan aivojen ja toimintakyvyn keskittyvän kehäkolmosen sisäpuolelle. Kun asumme muualla Suomessa, minä jopa Seinäjoella, niin on kyseenalaistettu koko osaaminen.

En unohda, kun…

Taija: voitin ensimmäisen palkintoni Music x Median Industry Awards -gaalassa vuonna 2008. Palkinto oli silloin Vuoden PR/markkinointipäällikkö-nimikkeellä, ja on niitä tullut neljä lisääkin. Kaikki palkinnot ovat tallessa. Mies käyttää niitä ovistoppareina.

Elina: näin viittomakielisten laulavan käsillään heille ennestään tuntemattomia biisejä luotsaamassani Rytmisesti viitottua runoutta -tapahtumassa. Se oli enemmän kuin olisin koskaan voinut kuvitella!

Vaikutuin…

Taija: uudesta Tampereen Nokia Arenasta, joka mahdollistaa mitä upeampia tuotantoja ja samalla meille töitä. Ollaan saatu tehdä sinne useita hienoja juttuja avajaisista lähtien.

Elina: uudesta musiikista ja talentin määrästä, ja vaikutun siitä aina vaan uudelleen. Olen kertonutkin musiikintekijöille, että on tärkeää tehdä musiikkia, vaikka se ei nousisi listoille. Kukaan ei voi mitata millään mittarilla sitä, kun joku saa musiikista lohtua tai vertaistukea.

Taija Holm ja Olli Lindholm
Yö-yhtyeen levyjulkkarit Levillä. Taija Holm ja Olli Lindholm kelkkasafarilla toimittajien kanssa.

Inspiroiduin…

Taija: tapahtumajärjestäjäkollegani ideoista. On ihanaa pallotella ideoita ja nähdä, miten ne lähtevät elämään. Rakastan puhumista ja sparraamista!

Elina: kuullessani erilaisia tarinoita siitä, miten ihmiset ovat lähteneet tälle alalle. Niissä on poikkeuksetta mukana vahvoja tarinoita musiikin voimasta.

5 vuoden päästä…

Taija: toivon, että työllistämme enemmän alan ihmisiä ja saamme toimia nykyisten ja uusien asiakkuuksien kanssa.

Elina: toivon, että minut tunnetaan siitä, että teen asioita laatikon ulkopuolelta ja olen edistänyt reilumpaa ja turvallisempaa tapahtuma-alaa. Juuri Music x Mediassa eräs ihminen tuli puheilleni sanoen, että tulen jutulle, koska sulla on ystävälliset kasvot. Myös niin on sanottu, että minun seurassa on turvallinen olo. Mäkin haluaisin saada sen palkinnon gaalassa joskus, mutta jostain tämän kaltaisista asioista.

En vielä tiedä…

Taija: millaiseksi tapahtumabisnes näiden outojen vuosien jälkeen muotoutuu. Tämä nykytilanne ei vielä varmasti ole se uusi normaali. Ollaan välitilassa, johon tultiin rytinällä. Mutta mihin se asettuu?

Elina: minkälainen kalenteri pitäisi olla tällaisella ihmisellä, joka sukkuloi usean eri tehtävän ja kalenterin välillä. Mutta sloganin keksin: multitaskaan kuin monipäinen mustekala!

Elina, Migu ja Joacim
Elina, Migu ja Joacim bäkkäritunnelmissa Rytmikorjaamolla ennen Rytmisesti Viitottua Runoutta -esitystä.

Jos voisin muuttaa…

Taija: ihmisten käytösmallia, liput ostettaisiin etukäteen maksullisiin tapahtumiin ja maksuttomiin ei ilmoittauduttaisi huvikseen. Mun iltarukous!

Elina: energian hintaa, niin muuttaisin. Koska siitä on tulossa tapahtuma-alalle uusi korona. Ihmisillä ei riitä rahat lippuihin eikä tapahtumapaikoilla sähköön. Toki tämä iskee muihinkin aloihin, mutta kun tämä ala ei ole vielä selvinnyt koronastakaan.

Eniten haluaisin…

Taija: että ala elpyisi ja tapahtumista työmielessä kiinnostuneet pääsisivät kokeilemaan, että onko tämä heidän alansa. Moni näki tapahtuma-alan kiinnostavaksi ennen koronaa, mutta nyt ala koetaan epävarmaksi. Voisimme luoda harjoittelupaikkoja ja markkinoida alaa sillä tavoin ihmisille.

Elina: nähdä aitoja uusia mahdollisuuksia artisteille tuoda musiikkiaan esille tapahtumissa ja mediassa. Se olisi hienoa ja tarpeellista, koska korona vei niitäkin mahdollisuuksia esimerkiksi keikkapaikoilta.

Joskus vielä aion…

Taija: osallistua jälleen useampaan tapahtumaan ulkomailla. Sieltä aina oppii ja voi jalostaa ideoita omaan käyttöön. Musiikkialan erilaiset tapahtumat ja paikalliset isot festivaalit ovat sellaisia, joista voi ammentaa omaan työhön. On myös kiva ihan vain yhtäkkiä ajautua lomalla johonkin hauskaan tapahtumaan.

Elina: perustaa perheenäiti-punkbändin, jossa raivoan noroviruksesta ja Seinäjoen liikennevaloista.

Taija Holm ja Jonne Aaron
Taija Holm ja Jonne Aaron Negative-yhtyeen nimmarirundilla.

Ikimuistoisin.

Taija: Se on ollut Nokia Arenan avajaiset. Oltiin avustamassa tuotantoa, kun Eput nousivat lavalle yhdessä Tampere Filharmonian kanssa. Areena avattiin silloin yleisölle, ja se on nyt yksi Euroopan nykyaikaisimmista areenoista. On makea nähdä, miten monipuolisesti se käytännössä toimii.

Elina: On varmaan se, kun näin edustamani artistin Joa­cimin Vain Elämää -ohjelmassa. Hän oli edelliskaudella Pelastakaa Lapset -jaksossa ja esiintyi yhdessä Pyhimyksen kanssa.

Hankalin.

Taija: Kyllä se on kiukutteleva jenkkiartisti ja hänen keikkansa promohommat Helsingissä. Oli vähän liikaa keikkapäiviä ja -vuosia jo takana. Eikä hänellä ollut edes kotia enää, kun on aina rundilla. Siinä sai kaikki vaikuttamisen keinot käyttää, että haastattelut saatiin tehtyä ja toimittajat ulos vähemmän hämmentyneinä sen kaiken ovien paiskomisen keskellä.

Elina: Se, että hyppäsin virallisesti tälle alalle kesken koronan ja olin heti promoamassa Everturen uutta levyä koettaen saada heitä edes pikku keikalle jonnekin. Eikä saatu edes sitä pientä pubin nurkkakeikkaa. Pojat olivat tehneet ison työn, ja sitten ei mikään lähdekään. Se oli hankala paikka.

Opettavaisin.

Taija: Suorat liveviihdetapahtumat, esimerkiksi Idols, joissa olen saanut olla PR-päällikkönä. On todella opettavaista olla mukana isossa koneistossa. Jokaisella on oma tontti, ja jos menet tökkimään toisen tonttia, niin koko ratas pysähtyy. Nuo tuotannot etenee kuin juna!

Elina: Jokainen työtehtävä, joka ei ole mennyt kuten toivoisi. Niistä tulee muistutus, että väistämättä joku jää varjoihin ja on iso työ saada edes hetkeksi joku valokeilaan. Isoimpia opetuksia on ollut se, kuinka paljon työtä ja aikaa asiat vaatii.

Elina Viljamaa
Everture-yhtye ja Elina Viljamaa Musiikki ja Media -tapahtumassa vuonna 2021.

Kallein.

Taija: Isot yritystapahtumat! Liikevaihdollisesti ne ovat olleet isoja, ja on ollut hienoa, että tuotantoon on oltu valmiita panostamaan. Ei budjetti kuitenkaan ole loputon, vaikka näin voisi luulla. Isoja budjetteja usein hierotaan paljon enemmän ja tarkemmin kuin pieniä.

Elina: Aika! Tein kerran koulutuksen siitä, kuinka paljon aikaa elämässä kuluu eri asioihin ja mitä tämä aika maksaa. Laskin kaiken auki laskurilla ja käytin verrokkina keskituntipalkkaa. Oli iso järkytys itsellekin, kuinka vähän aikaa oikeasti on ja mitä maksaa, jos ”vaan nopeasti teen tän jutun” silloin, kun pitäisi tehdä jotain muuta. Itse havahduin siihen, miksi vapaaehtoisesti käytän aikaa ruokakaupassa reilusti yhden kuukauden työtuntien verran vuodessa? En silti ole alkanut vielä woltata ruokia kotiin.

Halvin.

Taija: No se on ollut korona-ajan Tammerfest eli Tannerfest meidän takapihalla. Se oli henkilökohtaisesti tärkeä tapahtuma ja budjetillisesti huomattavasti pienempi kuin esikuvansa. Uniklubi esiintyi, ja meitä oli festareilla parikymmentä.

Elina: Ilmainen ja tärkein työkalu tässä työssä on kekseliäisyys, joka voi toki tulla kalliiksikin. Saattaa kostautua, kun jonkun pitäisi sitten maksaa nämä hyvät ideat.

Nopein.

Taija: Asiakas oli varannut aition Nokia Arenasta, mutta peli jouduttiin siirtämään siltä illalta. Tieto tuli viikkoa ennen kyseistä iltaa, ja järjestin heille viikossa kuuden tunnin visiitin Akun Tehtaalle eri ohjelmanumeroineen. Hotellit ja kaikki varattu, eikä niitä haluttu perua.

Elina: Nopeinta on sanoa joo ja miettiä vasta jälkeenpäin, miten idea toteutetaan. Olen tavannut sanoa, että osaan kaikkea muuta paitsi niitä asioita, joita olen erikseen sanonut, etten osaa. Näihin lukeutuu ainakin kutominen, aivokirurgia ja lentokoneella lentäminen.


Elina Viljamaa

 • Oman elämänsä ja pienen PR- ja managerifirmansa Mamageri oy:n toimitusjohtaja. Myös keikkamyyjä Dexviihteellä.
 • Kokemusta alalta 5 vuotta
 • Opin konkarin vastauksista, että tuskanhiet ovat molemmilla samanlaiset mutta mittakaava vain eri. Se on lohdullista ja myös pelottavaa, kun ajatteli joidenkin asioiden helpottavan ”sitten joskus”. Taijan tarina, työtapa ja asenne inspiroivat, ja arvostan valtavasti Taijan aitout­ta ja ystävällisyyttä. Hänestä on esikuvaksi monelle.

Taija Holm

 • Viihdealan PR-, mediaviestintä- ja tapahtumatuotannon tehtävissä toimiva toimitusjohtaja, tuottaja ja PR-päällikkö.
 • Omat yritykset ProPromotion oy ja Making Events oy. Tampereen Kauppakamarin Matkailu- ja tapahtumavaliokunnan jäsen.
 • Kokemusta alalta 22 vuotta
 • Opin kisällin vastauksista, että voisin nauttia vielä enemmän hetkistä ja itse sisällöistä, joiden parissa työskentelemme. Usein on liian kiire – ei mihinkään. Pitäisi pysähtyä. Ihailen Elinan pieteettiä kääntää pienimmätkin kivet sekä antaumuksellista ja rohkeaa otetta alaan.

LUE MYÖS: Kannattaako tapahtuma-ammattilaisen keskittyä yhteen asiaan vai pyrkiä moniosaajaksi?

LUE MYÖS: Valosuunnittelija Matti Jykylä on kasvanut mestariksi unelmatyössään – tiimityötä, kokeilua ja röyhkeyttä


 • Tilaa Lehti

  Evento
  Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

  Tilaa Evento