Ihmiset

Tapahtumateknikko Jonna Huhti päätyi valopöydän taakse sattumalta: ”Uskaltakaa heittäytyä”

Jonna Huhti istuu rentona kahvikupposella luonnonvalon tulviessa sisään Lahden Sibeliustalon lasiseinistä. Valo on Huhdille työväline ja intohimon lähde, vaikka hän ensin valmistuikin äänittäjäksi.­ Sattuma vei valopöydän taakse ja sinne Huhti jäi.

”Möysän Musaklubilta puuttui kerran valotyyppi, ja minut istutettiin valopöydän taakse. Sain kaksi tuntia aikaa tehdä valot enkä ollut ikinä valopöytää nähnytkään”, Huhti kertoo.

Seitsemän vuotta myöhemmin Huhti on Sibeliustalon valovastaava. Hän työskentelee Koko Lahti oy:n pyörittämässä Sibeliustalossa kolmen teknikkokollegan kanssa ja otti viime vuonna haltuunsa myös striimauksen. Parasta työssä on, kun valot säväyttävät katsojaa, esiintyjää ja Huhtia itseään.

”Tämä on aputaidetta. Koen, että tuen esitystä ja maalaan tilaan parhaat puolet esityksen sisällöstä. On ihana tunne, kun esityksen katsojat reagoivat ja esiintyjä kiittää valoshowsta jälkikäteen.”

Huhti suosittelee kaikille verkostoitumista muiden osaajien kanssa, se tuntuu hyvälle.

”Alalla tulee eteen yllättäviä tilanteita, ja asioista on tärkeää puhua.”

Kesän 2022 Huhti vietti Laura Voutilaisen kiertueteknikkona eikä unohda saamaansa keikkakokemusta ikinä. Kiertue-elämä saa jatkoa Poets of the Fall -yhtyeen lomittajavaloteknikkona. Nyt kun ääni, valo ja striimi ovat jo Huhdilla hallussa, hän korostaa, että monipuolisella osaamisella työllistyy varmemmin. Kapea osaamisala ei ole enää tätä päivää tapahtuma-alalla.

”Sanoisin, että uskaltakaa heittäytyä. Kun on avoin erilaisille työtehtäville, niin on paremmat mahdollisuudet työllistyä.”

Teippailuja voi korvata lukkoliinalla

Vastuullisuus ja turvallisuus ovat Huhdille tärkeitä teemoja. Sibeliustalossa julkaistiin keväällä 2022 vastuullisuussuunnitelma, jonka käytäntöönpano on laajentanut Huhdin näkemystä vastuullisesta tapahtuma-alasta. Esimerkkinä Huhti mainitsee ekologisen työtavan.

”Meillä teknikon työssä kuluu paljon sähköteippiä, joka on pvc-muovia ja vaikea uusiokäyttää. Siksi pyrimme siitä eroon. Esimerkiksi pienet pikalukkoliinat ovat hyvä korvaava tuote pvc-teipille.”

Huhdille on tärkeää, että työssä tuntuu hyvältä olla. Kaikilla tulee olla kunnioitettu olo, ja on muistettava kysyä toiselta, että mitä kuuluu.

”Ja tärkeimpänä asiakas! Asiakas on aina keskiössä, häntä me palvelemme. Mahdollisimman tyytyväinen asiakas on keskeinen osa vastuullista toimintaa.”

Huhdin mukaan turvallisuus on noussut alan osaajien keskuudessa kovaksi jutuksi. Siitä keskustellaan, ja esimerkiksi työajat ovat merkittävä tekijä työhyvinvoinnin kannalta.

LUE MYÖS: Maailman ensimmäinen event success manager löytyy Suomesta – Chryssa Skodran titteli on räätälöity tapahtuma-alan tarpeisiin

LUE MYÖS: Mitä tarkoittaa tekninen raideri? Tapahtumakonkari selittää


Kuka?

 • Jonna Huhti
 • Lahden Sibeliustalon teknikko
 • Kädenjälki Suunnitteli, rakensi ja koodasi Sibeliustalon valoviikkotapahtuman 11/2021.
 • Tausta Musiikkiteknologiksi eli äänittäjäksi valmistunut friikku ja Möysän Musaklubin kasvatti.
 • Intohimo Klasaripuoli – saan tehdä yhteistyötä Sinfonia Lahden kanssa.
 • Muisto Ensimmäinen valokeikka Möysän Musaklubilla.

 • Tilaa Lehti

  Evento
  Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

  Tilaa Evento