Olutliiton nimittämä vuoden 2022 Hyvä Tuomas on Heino Groupin toimitusjohtaja, perheyrittäjä Petri Heino. Aikaisemmat Hyvät Tuomaat kuvailevat palkintoperusteluissaan Heinoa olutalan vahvaksi taustavaikuttajaksi ja olutkulttuurin kehityksen mahdollistajaksi.
“Hänellä on ollut taito kerätä joukkueeseensa vahvoja osaajia, uskallusta luottaa heidän näkemyksiinsä ja yrittäjän intohimoa tehdä visioista kuluttajaa palvelevaa todellisuutta.”
Heino, 59, on tehnyt töitä olutkulttuurin hyväksi Suomessa lähes 40 vuotta. Kun alkoholijuomien maahantuontimonopoli Suomessa purkautui, Heino lähti ennakkoluulottomasti tuomaan maahan uusia tuotteita. Muun muassa brittiläisen real alen tulolla Suomeen oli Heinolla tärkeä rooli.
29:s Hyvä Tuomas
Heino Group on mukana juoma- ja ravintolatoiminnassa esimerkiksi Fiskarsin Veitsitehdas -kompleksilla, johon kuuluu useampi kotimainen panimo ja maahantuontiyritys.
”Oluen maailma on monipuolisempi kuin koskaan ja vain mielikuvitus rajaa uusien tuotteiden kirjoa. Ilahduttavaa, että myös perinteisimmille tuotteille annetaan taas vahvemmin niille kuuluva arvo”, Petri Heino toteaa tilanteessa, jossa kohonneet kustannukset sekä niiden vaikutus ostovoimaan ja kulutuskysyntään aiheuttavat epävarmuutta tulevalle vuodelle.
”Haluamme olla osaltamme varmistamassa näinä haastavana aikoina pienpanimoalan vaahtoavaa elinvoimaa ja kehitystä suurien toimijoiden rinnalla.”
“Monipuolinen olutvalikoima sekä kotimaisista että ulkomaisista tuotteista on ehdottomasti olutkuluttajan etu”, Olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtinen toteaa valinnasta.
“Petri Heino on pitkään vaikuttanut oluttyylien saatavuuteen ja näin mahdollistanut uusiinkin oluttyyleihin tutustumiseen. On tärkeää muistaa oluen kaupallisia toimijoita, jotka osaltaan kehittävät olutkulttuuria”.
Olutliiton Hyvä Tuomas on valittu jo 29 kertaa. Palkinto julkistetaan Tuomaan päivänä, jolloin on perinteisesti rauhoituttu joulunviettoon.
Hyvä Tuomas -palkinnon voittajat:
2021: André Brunnsberg, järjestövaikuttaja ja oluttuomari
2020: Reino Aikasalo, ohranjalostaja, agronomi, MMM
2019: Mariaana Nelimarkka, ruokatoimittaja ja Jussi Rokka, oluttoimittaja
2018: Olli Majanen, Bryggeri Helsingin ravintolapäällikkö, olutsommelier ja Rakuuna Oy:n toimitusjohtaja
2017: Mikko Salmi, olutkouluttaja, tietokirjailija ja kokenut oluenpanija
2016: Timo Huttunen, ETM, mallastuksen asiantuntija, panimomestari
2015: Esko Pajunen, olutalan grand old man ja Tuomas Markkula, panimomestari
2014: Pertti Oksa, panimoyrittäjä, ravintoloitsija ja Sakari Nupponen, päätoimittaja
2013: Lassi Puupponen, pienpanimokouluttaja
2012: Ilkka Hyttinen, panimomestari
2011: Eve Vaittinen, olutkouluttaja, kunniapuheenjohtaja
2010: Thomas Aschan, ravintoloitsija ja Markku Ristevirta, ravintoloitsija, maahantuoja ja tukkuri
2009: Mika Heikkinen, ravintoloitsija & olut- ja viskimestari
2008: Kari Ylänne, toimituspäällikkö
2007: Rami Aarikka, panimomestari
2006: Sam Viitaniemi, panimomestari
2005: Otto Lamberg, ravintoloitsija (postuumisti)
2004: Anssi Pyysing, ravintoloitsija
2003: Kari Likovuori, olutasiantuntija
2002: Silja Home, johtava tutkija
2001: Pentti Salmi, alkoholivirkamies
2000: Juha Lehto, ravintoloitsija
1999: Unto Tikkanen, olutjournalisti
1998: Kimmo Jääskeläinen, panimomestari ja Seppo Bonsdorff, keräilijä-tietokirjailija
1997: Markku Korhonen, ravintoloitsija
1996: Jarkko Kovasiipi, ravintoloitsija
1995: Boris Orlo, ylipanimomestari
1994: Pekka Kääriäinen, sahtiyrittäjä