Elämysmatkailu

Miljoonia maksanut Fiskarsin Veitsitehdas-elämyskeskus avautui – kuvat

Veitsitehdas on saanut julkisivukseen korkean lasiseinän. Terassilla on tilaa 125 asiakkaalle. Rakennus on nimensä mukaisesti entinen tehdas. KUVA Peter Tammenheimo

Fiskarin kylässä (ruots. Fiskars) Raaseporissa sijaitseva Veitsitehdas avautui elokuun lopussa. Juomien ja ruokakokemusten elämystehdasta rakennettiin kaksi vuotta ja siihen upposi useita miljoonia euroja. Saman katon alla valmistetaan oluita, tisleitä, viinejä ja alkoholittomia juomia.

Veitsitehtaasta halutaan rakentaa matkailuilmiö, jonka toivotaan lisäävän Fiskarsin suosiota myös talvikohteena. Vierailukeskuksen odotetaan houkuttelevan etenkin artesaanijuomien ja gastronomian ystäviä Suomesta ja ulkomailta.

Veitsitehdasta ja sen juomapuolta hallinnoi Heino-konsernin omistama Brukett-juomatalo. Panimo- ja tislaamokierrosten lisäksi Veitsitehtaalla tullaan järjestämään monipuolista ohjelmaa juomien, ruokien ja kulttuurin ympärille, Brukettin toimitusjohtaja Mikko Ali-Melkkilä lupaa. Esimakua gastrobaarin ruokatarjonnasta saatiin jo avajaisia seuraavana päivänä keittiömestari Mikko Kaukosen seitsemän ruokalajin sorsamenun muodossa.

Juomat tulevat omasta takaa, ja ravintolan keittiöstä vastaa Food Camp Finland.

”Odotamme Food Campissa todella paljon tänne tuloa. Tuomme Veitsitehtaaseen gastrobar-ajattelua eli korkeatasoista mutta helposti lähestyttävää ruokaa. Sesongin mukaiset raaka-aineet tulevat läheltä ja käsityö on kunniassaan”, toteaa Food Camp Finlandin toimitusjohtaja Riikka Kannas.

Teksti jatkuu kuvien jälkeen.

Hyvää päivää ja kirvesvartta! Hanakahvat on tehty Fiskarsin valmistamista käyttöesineistä: veitsistä, lapioista ja kirveistä. 12 hanasta kaksi on varattu alkuviineille ja yksi real alelle. KUVA Peter Tammenheimo
Baari on suunniteltu siten, että työntekijöillä on tilaa liikkua. KUVA Peter Tammenheimo
Gastrobar Veitsitehtaan keittiötä viimeisteltiin vielä kaksi tuntia ennen avajaisia. KUVA Peter Tammenheimo
Fiskarsin Panimon Jari Leinonen ja Food Camp Finlandin Riikka Kannas. KUVA Peter Tammenheimo

Rakennustavarat loppu, toimitukset takkuilivat

Veitsitehtaan matka on ollut pitkä. Liikkeelle lähdettiin syksyllä 2020, kun Brukett, silloinen Uniq Drinks Finland, ilmoitti ostaneensa Fiskarsin ja Suomenlinnan panimot, Noita Wineryn ja Ägräs Distilleryn. Kaupan jälkeen ensimmäinen visio oli rakentaa Fiskarsiin tehdas, jossa valmistetaan ruukkimiljööseen sopivasti eri tyyppisiä käsityöläisjuomia.

Avajaisia oli tarkoitus viettää jo keväällä 2021, mutta projektin edetessä kunnianhimo kasvoi. Ravintolasta haluttiin enemmän kuin panimon hanahuone. Samoin tuotannosta haluttiin tehdä suunniteltua tehokkaampi ja monipuolisempi jopa niin, että yli 3 000 neliömetrin rakennuksesta meinasi loppua tila kesken.

”Talotekniikan remontointi ja samaan aikaan tapahtunut uuden tuotannon asentaminen on aiheuttanut monenlaista päänvaivaa”, Brukettin toimitusjohtaja Mikko Ali-Melkkilä sanoo viitaten usean urakoitsijan suorittamien töiden koordinointiin.

Pandemian aikana viivästyksiä aiheutti myös tavaroiden heikko saatavuus. Esimerkiksi lattioiden kallistuksiin käytettävä materiaali oli Suomesta loppu ja eri komponenttien toimitusketjut takkuilivat.

Tuotannon puolella on panostettu muun muassa laboratorioon, sentrifugiin, pastörointilaitteistoon, huippumoderniin tölkityslinjaan ja kiertotalouteen.

”Raaka-aineet tulevat läheltä ja osa energiasta saadaan omasta aurinkovoimalasta”, Mikko Ali-Melkkilä kertoo ja lisää, että tuotannon ekologisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Esimerkkeinä nousevat esiin sähkön ja veden kulutuksen optimointi sekä jätekertymän minimointi.

Teksti jatkuu kuvien jälkeen.

Ägräs Distilleryn viski on paraikaa kypsymässä, mutta avajaisia varten sitä oli pullotettu kolme pulloa. Maku oli lupaava, miellyttävän savuinen, joskin vielä nuori ja kulmikas. KUVA Peter Tammenheimo
Real ale -pumppu on melkoinen harvinaisuus pääkaupunkiseudun ulkopuolella. KUVA Peter Tammenheimo
Brukettin toimitusjohtaja Mikko Ali-Melkkilä. Heti tehtaan edessä avautuu viehättävä jokimaisema. Näistä metsistä kerätään raaka-aineita oluiden maustamiseen. KUVA Peter Tammenheimo

Odotuksissa vahva tulovirta

Fiskarsin Panimon, Noita Wineryn ja Ägräs Distilleryn modernisointi sekä Suomenlinnan Panimon perustoimintojen siirtäminen Vantaan Nikinmäestä Fiskarsin Ruukkiin on luonnollisesti maksanut paljon. Lisäksi tulevat uudet investoinnit kuten 6 000 tölkin tuntikapasiteetilla toimiva täysautomatisoitu pakkaus- ja tölkityslinja, oma laboratorio, alkoholin poistamiseen käytettävä käänteisosmoosilaitteisto sekä panimoravintola terasseineen ja vierailukeskus.

LUE MYÖS: Alkoholittoman oluen valmistus on vaativaa, ja sen baarihinnoittelua painaa vanha ajatusmalli – ”Emme ota normaalia katetta”

Valistuneen arvion mukaan puhutaan kaikkiaan noin kuuden miljoonan euron investoinnista. Se taas tarkoittaa, että Veitsitehtaan jokaisen yksikön odotetaan tekevän vahvasti positiivista tulosta jopa vuosikymmenten ajan.

Rakennustyöt on tehty tehtaan historiaa ja Fiskarsin ruukkikylän kulttuurista perimää vaalien. Käsityön ja pienyrittäjyyden osuus rakentamisen eri vaiheissa on ollut suuri.

Ravintolaa hallitsevan tammisen baaritiskin on rakentanut paikallinen puusepänliike Entisöinti Rinne. Kalusteet tulevat niin ikään paikallisilta puusepiltä Heikki Askalta ja Antrei Hartikaiselta. Tilojen suunnittelusta vastaa Arrak-arkkitehdit, joka tunnetaan myös mm. ravintola Nuden suunnittelusta.

Panimokierroksia varten on rakennettu vankka kävelysilta, jolta voi seurata juomien valmistusta. Vierailija näkee muun muassa kotimaisissa panimoissa ainutlaatuiset kvevrit, foederit ja coolshipin (termien selitykset tämän jutun lopussa). Kierros jatkuu tislaamon kautta tasting-huoneeseen, jossa maistelun lisäksi pääsee tutustumaan Fiskarsin Panimon historiaan.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Luonnonvaloa ja avaruutta. KUVA Peter Tammenheimo

Lampi: Erikoisuus omasta villihiivasta

Fiskarsin Panimo tunnetaan laajasta ja omaperäisestä olutvalikoimastaan. Oluiden maustamiseen käytettyjä villiyrttejä ja marjoja kerätään lähimetsistä. Parhaimmillaan Fiskarsin oluet ovat ruoan kanssa nautittuina.

Ravintolassa on 12 hanapaikkaa. Niistä kaksi on varattu Noita Wineryn alkuviineille ja yksi real alelle. Kuriositeettina mainittakoon, että Turusta katsoen Gastrobar Veitsitehdas on lähin paikka, missä pääsee nauttimaan real alea.

Tislaamon puolelta tulee giniä ja akvaviittia; laadukas tonic-vesi sopii hyvin molempien tisleiden pidentäjäksi. Viskiäkin on kypsymässä.

Ehkä erikoisin ja mielenkiintoisin avajaisissa tarjottu tuote oli viereisestä jokilaaksosta peräisin olevien villihiivojen avulla käynyt ja tammitynnyrissä kypsynyt aavistuksen kirpeä ja hapahko lambic-tyyliä mukaileva Lampi-olut.

Avec vieraili Veitsitehtaassa jo rakennusvaiheessa. Lue Peter Tammenheimon reportaasi: Avec-reportaasi: Tältä Veitsitehtaan elämyskeskus näyttää nyt – miljoonapanostus alkoholittomiin

LUE MYÖS: Tuula Gustafsson halusi tehdä jotain suurta elämässään, ja muutti raunioituneen kylän suosituksi Mathildedalin matkailukohteeksi

LUE MYÖS: Savoon aukeaa helmikuussa luksuslomakohde – sijoittajina Jasper Pääkkönen, Valtteri Bottas ja Iivo Niskanen

Teksti jatkuu kuvien jälkeen.

Taustalla näkyy kaksi foederia ja niiden edessä kaksi kvevriä. Tynnyreissä kypsyy olutta ja viiniä. Etualalla on uusi pullotuskone. KUVA Peter Tammenheimo
Kypsytystankkien takana näkyy coolship. Ainoa laatuaan Suomessa. KUVA Peter Tammenheimo
Huippumodernilla tölkityslinjalla saa taytettyä 6 000 tölkkiä tunnissa kolmessa eri koossa. Tölkityksen jälkeen oluet pakataan laatikoihin automaattisesti. KUVA Peter Tammenheimo


Käsitteitä

Coolship on yleensä kuparista tai ruostumattomasta teräksestä valmistettu matala allas, jossa vierteen annetaan jäähtyä ulkoilmassa yön yli. Tällöin se altistuu luonnollisille bakteereille ja hiivakannoille eli se käy niin sanottujen villihiivojen avulla. Suomen alkoholilainsäädännön takia Fiskarsin coolship sijaitsee kuitenkin sisällä panimotilassa, mutta sen yläpuolelta avataan iso ikkuna, josta mikro-organismit pääsevät sisään.

Kvevri on Georgiasta peräisin oleva yli sata vuotta vanha amforan mallinen saviastia. Siinä kypsytetty viini, siideri tai olut saa yksilöllisiä vivahteita, mikä johtuu astian muodon ja materiaalin lisäksi siitä, että kvevreissä oleva juoma aina hapettuu vähän.

Foeder on suuri tammiastia, eräänlainen tammitynnyrin ja terästankin välimuoto. Fiskarsin foederit ovat tilavuuksiltaan 4000 ja 7000 litraa.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi