Kilpailut

Anniina Viskarin armoton urakka: hologrammi apuna baarimestarien huippukisassa

World Class on vaativa kilpailu, jossa Anniina Viskari ja muut kilpailijat toimivat tiukkojen aikarajoitusten puitteissa. KUVA Diageo

Kansainvälisen World Class -cocktailkilpailun vuoden 2024 voittaja on kanadalainen Keegan McGregor. Maailman vaativimpiin lukeutuva kisa huipentui Kiinassa viime viikolla. Suomen edustaja Anniina Viskari karsiutui semifinaalissa.

Kotimaan karsintojen läpi kulkenut pitkä kisaurakka on Viskarilta nyt ohi. On aika tarkastella suoritusta tarkemmin.

Semifinaalissa mitattiin kisaajien tuntemusta cocktailien historiasta ja alan merkkihenkilöistä. Tanqueray No. Ten -ginistä tuli valmistaa kuuden minuutin aikana kolme cocktailia, joista yhden piti kuvata menneisyyttä, toisen nykyisyyttä ja kolmannen tulevaisuutta.

Maitopesun avulla syntynyt historiacocktail oli Viskarilta kumarrus englantilaisrouva Mary Rockettille, joka hehkutti maitopesumenetelmää jo 1700-luvulla.

Nykyhetkeä symboloivassa cocktailtehtävässä Viskari käytti skotlantilaisen Iain McPhersonin kehittämää switching-tekniikkaa, jossa alkoholijuomasta poistetaan vettä ja korvataan se halutulla ainesosalla maun tai täyteläisyyden lisäämiseksi. Martiniinsa Viskari oli rikastanut omatekoisen vermutin yuzu-teellä.

Tulevaisuusteemaisessa cocktailissa ginin kaverina kupli hiilihapotettu tee.

Video ja hologrammi

Kun tehtävissä siirryttiin Johnnie Walker Blue Label -klassikkoviskin ympärille, Viskari valitsi viskicocktailiinsa pitkään karamellisoidun nektariinin tuomaan täyteläisyyttä. Saksalaiseen punaiseen Belsazar-vermuttiin hän infusoi Aasiassa suosittua suolattua ja kuivattua punaista luumua. Iri-genmaicha-matchatee toi juurevuutta.

Viskicocktail Anniina Viskarin tapaan. KUVA Diageo

Onhan siinä jo osasia – mutta jotakin World Class -kilpailun luonteesta kertoo, että tuomarit hätkähtivät juoman yksinkertaisuutta.

”Tuomarit olivat vaikuttuneita siitä, että ai tämä oli näin simppeli, mutta aika perkeleen hyvä”, Viskari kertoo Avecille.

Tehtävänantoon liittyi tulevaisuus ja teknologia. Viskari oli valmistellut videon, jonka hän näytti tuomareille tabletilta hologrammin avulla.

”Ruudun päälle asetetaan muovilevyt, joihin heijastetaan neljään osaan jaettu video. Tein prototyypin itse CD-levyistä, jotka leikkasin mattoveitsellä. Säilytän sen ikuisesti”, Viskari nauraa.

”Keksintö itsessään ei ole uusi, ja vastaavaa menetelmää on käytetty teattereissa jo vuosisatoja sitten. Kisoihin sain avuksi suomalaisen yrityksen, jonka kanssa toteutin idean. Baareissa en ole hologrammeja nähnyt, mutta niitä voisi käyttää esimerkiksi henkilökunnan kouluttamiseen ja juomalistan esittelemiseen. Henri Halosen baarissa The Last Dropissa menusta pääsee QR-koodin kautta katsomaan videota drinkin valmistumisesta. Hologrammin avulla voidaan näyttää asiakkaille kolmiulotteisesti, kuinka juoma tehdään.”

Anniina Viskari oli kehitellyt tulevaisuus- ja teknologiateemaisen cocktailinsa oheen pienen videoteoksen. KUVA Diageo

Armoton kisa

Gini- ja viskitehtävien välissä kilpailijat valmistivat kuuden minuutin aikana kaksi juomaa, joista yhden piti edustaa kilpailijan kotimaata ja toisen Shanghaita. Pohjana käytettiin Don Julio -tequilaa. Viskari halusi viedä tuomarien ajatukset saunaan ja Suomen luontoon koivun ja siankärsämön avulla.

World Class -kilpailussa suuri merkitys on juomien lisäksi asiakaspalvelussa ja elämyksellisyydessä.

”Pistetaulukot julkaistaan parin viikon päästä, ja niistä näkee, mistä asioista tuomarit ovat arvioissaan pisteitä pudottaneet. Sitä ennen asiaa on vaikea arvioida, mutta ehkä omalla kohdallani olisi kaivattu enemmän teatraalisuutta ja tekniikan esittelyä”, Viskari miettii.

”Tanqueray-haasteessa otin tietoisesti riskin, kun yksikään kolmesta nostettavasta juomastani ei ollut ravistettava tai rakennettava. Sheikkasin kyllä, mutta ehkä he olisivat halunneet nähdä enemmän tekniikkaa. World Class -finaalissa vaaditaan huippuhyvää suoritusta, ja jokaisessa tehtävässä vaaditaan huippusuoritusta. Virheille ei ole varaa, ja jos et ole semifinaalissa joka tehtävässä parhaan kolmen joukossa, ei ole mahdollisuutta päästä kisan kahdeksan parhaan joukkoon.”

Paikka kärkikahdeksikossa jäi Viskarilta haaveeksi, mutta hän on silti tyytyväinen kisareissuun.

”Pääsin tutustumaan mahtaviin ammattilaisiin, maailman parhaisiin baarimestareihin. Päivät menivät nopeasti ja ajoittain olikin myös todella hektistä, mutta se iso perhe, joka meistä baarimestareista siellä kasvaa, auttaa jokaista jaksamaan ja kohtaamaan stressaavat tilanteet. Se lämpö joka kilpailuiden päättyessä tuntuu, on korvaamatonta. Uskomattomia kilpailijoita ja upeat haasteet”, Viskari summaa.

Viskari työskentelee baarimestarina helsinkiläisessä Trillby & Chadwick -salakapakassa.

Seuraavat World Class -kisat järjestetään Kanadan Torontossa vuonna 2025.

World Class -tuomaristoon kuului alan kansainvälisiä vaikuttajia, kuten kuvassa Anniina Viskaria tsemppaava Shelley Tai. Hongkongissa ja Singaporessa ansioitunut Tai kuuluu Aasian johtaviin baarivaikuttajiin. Taustalla Diageon brändilähettiläs Kenneth Löfström, joka matkusti Viskarin tukena Kiinaan. KUVA Diageo
Voiton vei kanadalainen Keegan McGregor. KUVA Diageo

Lue myös: Avecin ilmaisessa cocktailkoulussa opit suosituimmat drinkit tosi, tosi hyvin

Yllä: Jos video ei näy, voit katsoa sen Youtubesta.


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker