Viini

Antero Niemiaho on Suomen paras sommelier 2022!

Antero Niemiaho helsinkiläisestä Ravintola Vinkkelistä voitti Best Sommelier of Finland 2022 -kilpailun Hotel Havenissa Helsingissä maanantaina. Finaalissa toiseksi sijoittui Taneli Lehtonen helsinkiläisestä Ravintola Murusta ja kolmanneksi Aino Tuomikoski helsinkiläisestä Baskeri & Basso Bistrosta.

Finaalissa kilpailijat suorittivat aikarajoitteisia tehtäviä, esimerkiksi sopivien ruoka-annosten suosittelua valikoiduille viineille, viinin dekantointia, Brandy Alexander -cocktailin valmistamista ja juomien sokkomaistamista.

”Kilpailu sujui omalta osaltani hyvin luontevasti. Treenaus on kantanut hedelmää”, Niemiaho kertoo.

”Oman twistinsä kisaan toi viinipullon avaaminen korkin mahdollisimman ehjänä säilyttäen.”

Suomen parhaan sommelierin titteli on Niemiaholle ensimmäinen laatuaan. Viime vuonna hän sijoittui toiseksi, kun voiton vei Kirsi Seppänen.

LUE MYÖS: Suomen paras sommelier Kirsi Seppänen: Näin myyt asiakkaalle arvokkaamman viinin

LUE MYÖS: Natasha Henriksson haluaa olla Suomen paras tarjoilija: ”Ei ole kyse siitä, että saan myytyä paljon”

Kilpailut jatkuvat Niemiahon ja toiseksi sijoittuneen Taneli Lehtosen osalta lokakuussa, jolloin he edustavat Suomea Best Sommelier of Nordics 2022 -kilpailussa Kööpenhaminassa. Lisäksi Niemiaho kilpailee sommelierien MM-kilpailussa Pariisissa helmikuussa 2023.

”Ryhdyn valmistautumaan Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin heti kesän alussa”, Niemiaho kertoo.

Suomen paras sommelier -kilpailun päätuomarina oli Suomen Sommelierit ry:n puheenjohtaja Heidi Mäkinen. Muut tuomarit olivat Heidi Iren HansenMichael Tischler-Zimmermann sekä Samuil Angelov.

”Suurimmat erot kilpailijoiden välillä olivat ruoan ja viinin yhdistämisessä. Ja Brandy Alexanderin cocktailresepti tuntui olevan kaikilla kilpailijoilla hieman ruosteessa”, tuomariston puheenjohtaja Heidi Mäkinen analysoi kisaa.

Antero Niemiaho

  • Syntynyt 1997.
  • Työskentelee Ravintola Vinkkelissä Helsingissä.
  • Suorittanut hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinnon vuosina 2016–2017 Perhon liiketalousopistossa.


Suomen Sommelierit ry kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi