Viini

Mitä viinejä ruokakaupasta kannattaa ostaa? Tässä asiantuntijan 6 valintaa

Yllä: Mikä on paras viini ruokakaupoissa? Makuasia, mutta tässä on kuusi alan asiantuntijan poimintaa. Liiku videosta toiseen painamalla ruudun reunaa.

Uusittu alkoholilaki astui voimaan maanantaina, ja Avec jalkautui viiniasiantuntija Ilkka Sirénin kanssa tutkimaan markettien valikoimia. Tehtävänä oli löytää ruokakaupasta mahdollisimman laadukkaita viinejä.

Viinien alkoholipitoisuus on tavallisesti jotakin 11–15 prosentin väliltä, ja harva on tätä ennen ostanut kahdeksan prosentin vahvuista punaviiniä tai valkoviiniä. Monet ruokakauppoihin ilmestyneistä kahdeksanprosenttisista on erikseen suunniteltu Suomen markkinoille lakiuudistuksen myötä.

Viinit saadaan asettumaan kahdeksan prosentin rajan alle esimerkiksi pysäyttämällä käyminen, jolloin kaikki sokeri ei ehdi muuttua alkoholiksi. Jäännössokerin myötä viini jää makeaksi. Käymistä voi peukaloida myös esimerkiksi sulfiitteja lisäämällä tai hiivakannan valinnalla.

Viineistä voi myös poistaa alkoholia vakuumitislauksen tai muiden menetelmien avulla. Alkoholin poisto vie mukanaan makua, joten esimerkiksi punaviineissä lopputulos voi olla tympeä. Mitä vähemmän tuotteessa ennen poistoa on alkoholia, sitä vähemmän tuote menettää luonnettaan. Ilkka Sirén povaa ruokakaupoissa suosiota saksalaisille viineille, koska viileän ilmaston viineihin ei luonnostaan kerry niin paljon alkoholia.

Viinin alkoholiprosentin saa matalammaksi myös jatkamalla sitä vedellä tai muulla mikserillä. Sangrian, glögin ja muiden juomasekoitusten kohdalla puhutaan viinijuomista. Viiniin voi myös sekoittaa alkoholitonta viiniä.

Esimerkiksi monet jälkiruokaviinit ja tässäkin jutussa arvioitu lambrusco myös asettuvat luonnostaan alle kahdeksaan prosenttiin.

Mitä sieltä ruokakauppojen hyllyiltä sitten kannattaa ostoskoriin poimia? Asiantuntija valitsi helsinkiläisen kauppakeskus Redin K- ja S-marketeista kuusi tuotetta. Lidlissä ei vielä maanantaina ollut uusia viinejä tarjolla.

Viinit on numeroitu nauttimisjärjestyksessä, ei siis parhausjärjestyksessä. Katso jutun alusta videolta Ilkka Sirénin luonnehdinnat viineistä kokonaisuudessaan.

1. Pirteä kupliva

Leitz Eins-Zwei-Acht Blanc de blancs, 8 %, rypäleet: Riesling, puolikuiva kuohuviini, Saksa, 13,90 e (0,75 l, K-market)

Pirteän hedelmäinen, suoraviivainen, mukiinmenevä tuoksu. Miellyttävä kuplarakenne. Upgreidattu versio sitruksisesta vitamiinivedestä. Tämän kun vetää suoraan jäistä aurinkoisella kesäterassilla, niin tuskin kukaan suuttuu.

2. Kieltä halaileva valkoviini

Ruppertsberger Imperial Riesling, 8 %, rypäleet: Riesling, puolimakea valkoviini, Saksa, 10,85 e (0,75 l, K-market)

Rieslingiksi veikeän vehreä ja yrttinen tuoksu. Todella lempeä makumaailma. Rieslingille tunnetusti sopii aika runsas jäännössokeri, mutta tämä on kieltä halaileva. Voisi olla hauska paritus jälkiruoille tai suolaisille juustoille.

3. Raikas riesling

Dr. Loosen Riesling 2023, 8 %, rypäleet: Riesling, puolimakea valkoviini, Saksa, 10,99 e (0,75 l, S-market)

Viinissä on pirteän sitruksinen tuoksu, vähän löytyy kumiankkaa. Nyt ollaan Riesling-territoriolla. Riesling viinityyppinä tykkää jäännössokerista, koska sen luontainen hapokkuus taittaa makeutta. Suuhun jää pirteän raikas fiilis, ja tätä haluaa ottaa uuden kulauksen. Tämä on tosi kiva.

4. Kuiva ja karkkinen rosee

Casa Santos Lima Lab, 8 %, rypäleet: Castelãu, Camarate, kuiva rosee, Portugali, 8,95 e (0,75 l, S-market)

Mitä olisi kesä ilman roseeta? Portugali trendaa niin Alkossa kuin nähtävästi ruokakauppojenkin hyllyillä. Karkkimainen tuoksu, Hubba Bubba -mansikkapurukumi. Mielenkiintoista on, että tämä on edellisiä huomattavasti kuivempi. Tämän kun ottaa kylmänä jääkaapista, niin sokkomaistelussa kävisi monelle tavallisesta viinistä. Hapokkuutta saisi olla pikkuisen enemmän, mutta kaikkiaan ihan mukiinmenevä kesärosee.

5. Mausteinen punaviini

Chill Out Cabernet Sauvignon, 8 %, rypäleet: Cabernet Sauvignon, keskitäyteläinen punaviini, Australia, 9,95 e (1 l, S-market)

Cabernet Sauvignonissa maistuu tyypillisesti esimerkiksi paprika, boysenmarja ja pippuri, ja tämäkin viini on todella mausteinen. Matala-alkoholisissa punaviineissä sokeria on tavallisesti paljon, mutta tämä on positiivisella tavalla kuivahko. Ei tule öklömakeaa punaviinifiilistä. Tanniinit toimivat kivasti reunuksina. Ihan positiivinen yllätys.

6. Luontaisesti 8-prosenttinen lambrusco

Signore Giuseppe Lambrusco Dell’Emilia, rypäleet: Lambrusco Salamino, Lambrusco Maestri, Lambrusco Marani, puolimakea lambrusco, 8 %, Italia, 8,99 e (0,75 l, S-market)

Lambruscot ovat perinteisesti matala-alkoholisia, yleensä siinä kahdeksan prosentin tuntumassa. Pirteä, metsämarjaisa tuoksu, metsämansikkaa ja välimerellistä yrttisyyttä. Kielen päällä on herkullinen yhdistelmä, jota harvemmin tulee sanottua samassa lauseessa: tässä on sekä tanniineja että kuplarakennetta, joka leikkaa makeutta. Ehtaa kamaa pastaruokien kanssa ja vähän chilisen nduja-pizzan kanssa.

Lue myös: Uusi laki tuo viinejä ruokakauppoihin jo maanantaina – S-ryhmä panostaa kuiviin, K-ryhmä makeampiin

Juttua korjattu 13.6.24 klo 11.09: Chill Out -punaviinin pullokoko on 1 litra, ei 0,75 litraa.

Viinit maistelujärjestyksessä ykkösestä kutoseen vasemmalta oikealle. KUVA Jaakko Sandqvist
Ilkka Sirén on palkittu viiniasiantuntija, joka on kirjoittanut viinistä kansainvälisiin ja kotimaisiin julkaisuihin, toiminut tuomarina kilpailuissa ja tehnyt monia alan töitä. KUVA Jaakko Sandqvist
S-marketin saalis. KUVA Jaakko Sandqvist
K-marketin hyllyssä oli jo maanantaina pieniä kuvauksia viineistä. KUVA Jaakko Sandqvist
Pullot rivissä. KUVA Jaakko Sandqvist

Lue myös: Ravintolasta voi pian ostaa 8-prosenttista viiniä mukaan: helsinkiläinen Muru avaa viinikaupan


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker